Hukum perempuan memakai perhiasan berbentuk binatang

View previous topic View next topic Go down

Hukum perempuan memakai perhiasan berbentuk binatang

Post by nur on Thu Sep 06, 2012 7:44 am

Assalamualaikum,

saya ingin bertanya tentang apakah hukum wanita memakai perhiasan berbentuk binatang, contoh keronsang berbentuk rama-rama, atau loket rantai berbentuk swan. Hanya sekadar untuk perhiasan..

dan jadi trend sekarang ni. Adakah berunsurkan pemujaan?

contoh gambar

http://www.google.com.my/imgres?imgurl=http://naziramin.files.wordpress.com/2010/05/dsc2431s.jpg%3Fw%3D620&imgrefurl=http://naziramin.wordpress.com/2010/05/18/keronsang-product-catalog/&h=640&w=486&sz=287&tbnid=Nnt9xyyS-E-eYM:&tbnh=109&tbnw=83&zoom=1&usg=__bV54Io-rBX_E-0e_U9N2nzb4Tm0=&sa=X&ei=yChIUK_6IoG0rAeD4IDoBQ&ved=0CDQQ9QEwAg&dur=34

nur
AHLI
AHLI

Posts : 86
Points : 102
Join date : 17/02/2012

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan memakai perhiasan berbentuk binatang

Post by thtl on Thu Sep 06, 2012 7:53 am

Ya, ia termasuk ukiran yg dilarang oleh agama kita.
Islam sejak dulu menggalakkan konsep alam, spt bunga dan tumbuhan dan bukannya haiwan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan memakai perhiasan berbentuk binatang

Post by Nizam on Mon Jan 07, 2013 2:42 pm

Tambahan soalan:

Kalau perhiasan yabg menggunakan kulit siput dan kerang bagaimana syeikh?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan memakai perhiasan berbentuk binatang

Post by thtl on Mon Jan 07, 2013 10:48 pm

Kalau memanfaatkan hasil ciptaan Tuhan tidak ada apa-apa.
Dalil:

AQS 2:29 [Dia-lah Allah, yang menjadikan segala yang ada di bumi untuk kamu]

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan memakai perhiasan berbentuk binatang

Post by yat on Tue Jan 08, 2013 5:26 am

kalau baju ada gambar manusia (lukisan macam muka sahaja) macam mana sheikh? saya ada satu baju muka obama pakai topi macam che guvara (beli kat china) dengan obama quote kata2 chairman mao...

sekiranya dibawa sembahynag camana pulak?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan memakai perhiasan berbentuk binatang

Post by thtl on Tue Jan 08, 2013 9:06 am

makruh, sebab ia menggangu konsentrasi pesolat lain yang membaca tulisan tsb. Ini kerana disunatkan memakai pakaian yang baik2 dan menasabah utk solat. Fatwa Saudi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan memakai perhiasan berbentuk binatang

Post by ukhti on Wed Feb 12, 2014 1:44 am

Assalamualaikum. Bagaimana pula jika di bilik sy ada patung teddy bear. Tp sy gunakan nya sbagai bantal lapik tidur. Minta pencerahan. Syukran ya ustaz!

ukhti
AHLI
AHLI

Posts : 44
Points : 50
Join date : 09/02/2014

https://plus.google.com/u/0/110867361506267565577

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan memakai perhiasan berbentuk binatang

Post by thtl on Wed Feb 12, 2014 7:23 am

Patungan yang dilarang ialah ada unsur "taqdis" yakni pemujaan, penghormatan, idola. Kalau tak ada unsur2 pemujaan tak ada masalah, tambahan yang dikatakan "teddy bear" yg sejak asalkan ia dijadikan sejenis "toy" atau permainan manusia. tiada masalah.
(Halal wal Haram oleh Dr Qardhawi)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan memakai perhiasan berbentuk binatang

Post by alDayyan on Thu Feb 13, 2014 3:42 am

yat wrote:kalau baju ada gambar manusia (lukisan macam muka sahaja) macam mana sheikh? saya ada satu baju muka obama pakai topi macam che guvara (beli kat china) dengan obama quote kata2 chairman mao...

sekiranya dibawa sembahynag camana pulak?

TUMPANG THREAD.
>ini jenis baju harian yg saya pakai sewaktu buat kerja dan santai2.. masa saya nak solat, saya terbalikkan baju ni..

apakah hukumnya ye pak syeikh?


_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan memakai perhiasan berbentuk binatang

Post by abufaqeeh on Thu Feb 13, 2014 4:19 am

saya rasa gambar dalam baju tu harus dielakkan kerana bila kita pakai tandanya kita menyukai/menyokong dia, jikalau kita hanya pakai saja2 boleh menimbulkan fitnah kerana orang aka beranggapan kita menyokong imej yg kita pakai.

 No banyak lagi baju imej lain yg boleh kita pakai

abufaqeeh
AHLI
AHLI

Posts : 48
Points : 55
Join date : 25/05/2012
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan memakai perhiasan berbentuk binatang

Post by thtl on Thu Feb 13, 2014 9:51 am

Setuju dgn bro abufaqeeh, pilih tema T-shirt yang disenangi oleh majoriti manusia dan kalau pakai dalam mesjid pun org beriman di dalamnya tidak terasa apa-apa.
Cth pakai jersey manchester city atau arsenal atau liverpool, tak ada yg rasa apa-apa

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan memakai perhiasan berbentuk binatang

Post by Sponsored content Today at 7:39 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum