Laut Mati

View previous topic View next topic Go down

Laut Mati

Post by abuzaid65 on Mon Sep 10, 2012 12:57 pm

Assalamu'alaikum..

Benarkah terdapat larangan dari Nabi SAW untuk mandi, berubat dsb di Laut Mati? Jika benar, boleh tolg berikan dalilnya.

Jazakallahu khairan kathira..

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Laut Mati

Post by thtl on Wed Sep 12, 2012 6:20 am

tak pernah jumpa larangannya..
kalau dilarang, masakan ramai org Islam melancung ke sana (melalui Jordan) utk mandi manda

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Laut Mati

Post by abuzaid65 on Wed Sep 12, 2012 6:33 am

syukran jazilan pak sheikh.. bertanya hal tu bukan apa.. terjumpa satu blog kepunyaan seorang ustaz pendakwah yg terkenal la jugak.. dlm blog tu siap tunjuk gambar dia terapung kat atas Laut tu.. lps tu terokla ustaz tu kena komen, tegur dan mcm2 oleh pengunjung blog tu..

ada yg sebut Nabi larang bersuka2 (mandi dsb) kat tempat mcm tu.. ada jugak yg kata Nabi suruh para sahabat jika lalu tempat tu kena tundukkan kepala dan cepat2 beredar sebab tempat tu dilaknat oleh Allah SWT.. kononnya Laut Mati tu adalah asalnya kota Sadom (kaum Nabi Lut) yg diterbalikkan oleh malaikat..

wallahu a'lam..

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Laut Mati

Post by Ad-Dien on Wed Sep 12, 2012 9:26 am

abuzaid65 wrote:syukran jazilan pak sheikh.. bertanya hal tu bukan apa.. terjumpa satu blog kepunyaan seorang ustaz pendakwah yg terkenal la jugak.. dlm blog tu siap tunjuk gambar dia terapung kat atas Laut tu.. lps tu terokla ustaz tu kena komen, tegur dan mcm2 oleh pengunjung blog tu..

ada yg sebut Nabi larang bersuka2 (mandi dsb) kat tempat mcm tu.. ada jugak yg kata Nabi suruh para sahabat jika lalu tempat tu kena tundukkan kepala dan cepat2 beredar sebab tempat tu dilaknat oleh Allah SWT.. kononnya Laut Mati tu adalah asalnya kota Sadom (kaum Nabi Lut) yg diterbalikkan oleh malaikat..

wallahu a'lam..

mohon sharekan link blognya, saya nak baca, nak tambah input, mungkin boleh buat penulisan ilmiah untuk menjawab balas, insyaAllah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Laut Mati

Post by abuzaid65 on Wed Sep 12, 2012 9:52 am

Ad-Dien,
ini linknya..

http://www.ustazamin.com/2009/05/universiti-kehidupan-59-laut-mati.html


abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Laut Mati

Post by thtl on Wed Sep 12, 2012 6:06 pm

ana dah cek dalam Lajnah Fatwa KSA, mmg di larang kita melancung ke tempat yang disahkan sbg kawasan yang pernah terkena laknat dan azab Allah, antaranya Laut Mati,.

dalilnya:
لا تدخلوا على هؤلاء القوم المعذبين إلا أن تكونوا باكين فإن لم تكونوا باكين فلا تدخلوا عليهم أن يصيبكم مثل ما أصابهم


Maksudnya : “Janganlah kalian masuk ke tempat orang-orang yang disiksa itu kecuali jika kalian dalam keadaan menangis. Jika tidak dapat menangis, maka janganlah kalian memasukinya, dikhuwatirkan kalian tertimpa seperti apa yang telah menimpa mereka.” (Hadith riwayat Bukhari no. 3200, Muslim no. 2980

syukran.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Laut Mati

Post by abuzaid65 on Thu Sep 13, 2012 4:42 am

jazakallahu khairan kathira atas penerangan pak syeikh.. ustaz yg lawat tempat tu maybe terlupa tentang larangan Nabi SAW ni agaknya.. maybe teruja sgt tgk ramai org dok terapung2 kat atas Laut tu..

wallahu a'lam..

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Laut Mati

Post by Ad-Dien on Thu Sep 13, 2012 6:10 am

abuzaid65 wrote:Ad-Dien,
ini linknya..

http://www.ustazamin.com/2009/05/universiti-kehidupan-59-laut-mati.html


Jazakallahu khairan, macam familiar rasanya ustaz ni..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Laut Mati

Post by Ad-Dien on Thu Sep 13, 2012 6:12 am

thtl wrote:ana dah cek dalam Lajnah Fatwa KSA, mmg di larang kita melancung ke tempat yang disahkan sbg kawasan yang pernah terkena laknat dan azab Allah, antaranya Laut Mati,.

dalilnya:
لا تدخلوا على هؤلاء القوم المعذبين إلا أن تكونوا باكين فإن لم تكونوا باكين فلا تدخلوا عليهم أن يصيبكم مثل ما أصابهم


Maksudnya : “Janganlah kalian masuk ke tempat orang-orang yang disiksa itu kecuali jika kalian dalam keadaan menangis. Jika tidak dapat menangis, maka janganlah kalian memasukinya, dikhuwatirkan kalian tertimpa seperti apa yang telah menimpa mereka.” (Hadith riwayat Bukhari no. 3200, Muslim no. 2980

syukran.

Hadith ini mengisahkan suatu tempat di Makkah/ madinah kan? Apa nama tempat tu ustaz? Kalau nak masuk kena menangis.. Kawasan yang pernah dilaknat Allah.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Laut Mati

Post by thtl on Thu Sep 13, 2012 6:17 am

madain saleh, dekat Madinah

kesan peninggalan kaum Thamud

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Laut Mati

Post by Ad-Dien on Thu Sep 13, 2012 6:23 am

thtl wrote:madain saleh, dekat Madinah

kesan peninggalan kaum Thamud

Aiwah, dah pernah masuk tak? dalam tu ada ape je?

Dengar cerita ada lagi mayat dengan reaksi muka yang menakutkan?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Laut Mati

Post by thtl on Thu Sep 13, 2012 6:30 am

belum pergi, akan pergi nanti, dan hantar updates+photos melalui Blog

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Laut Mati

Post by Ad-Dien on Thu Sep 13, 2012 7:07 am

thtl wrote:belum pergi, akan pergi nanti, dan hantar updates+photos melalui Blog

terbaik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Laut Mati

Post by Sponsored content Today at 7:37 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum