Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by abuzaid65 on Sat Dec 10, 2011 9:44 am

First topic message reminder :

Assalamualaikum..

Kursus yang ditawarkan:

1. Diploma Eksekutif Pengajian Syariah
2. Diploma Eksekutif Pengajian Usuluddin

Intake Februari 2012 tetapi pendaftaran telah bermula dan akan berakhir pada hujung Dis 2011.

Jom.. pakat ramai2 mendaftar


abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts: 134
Points: 162
Join date: 03/12/2011
Age: 48
Location: Shah Alam, Selangor

Back to top Go down


Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by thtl on Fri Feb 03, 2012 1:18 am

az65,

dien tu baru usia 21 tahun. usia yg tak dengar kata org tua..kohkoh
apa yg dia nak mesti dapat..
org muda ni jangan larang...biar dia experience sendiri...

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by Ad-Dien on Fri Feb 03, 2012 3:32 pm

abuzaid65 wrote:Alhamdulillah, petang Selasa baru2 ni dah dapat surat tawaran Diploma Eksekutif Pengajian Syariah (DEPS).. Kelas akan bermula pada 12 Feb 2012, Insya Allah..

Ad-Diens @ HambaNya dah dapat tawaran jugak ker?

Alhamdulillah memang sudah dapat tawaran Dip Syariah tu..kena bayar rm400 dulu...mulanya dah semangat nak pergi tapi entah ler jadi kurang semangat pula selepas baca dokumen tawaran tu...bukan sebab jarak atau sukarnya saya hadir ke kelas...tapi sebab katanya tak ada MQA, JPA etc...

sebab saya berita-cita nak belajar bidang ni di peringkat yang lebih tinggi kelak, bukan setakat ini...saya betul-betul nak serius dalam bidang ni selepas 3 tahun belajar sesuatu yang tidak diminta..huhu....

namun apakan daya, ujian Allah pasti menimpa bagi mereka yang cuba mendekatiNya..ana dah email pihak UM dan tanya status dip ni....masih dalam perbincangan dengan mereka...mereka akui yang ia tidak ada MQA, JPA tetapi ada beberapa U dalam dan luar negara yang terima untuk dgree..tapi dia tak bagi list U mana yang terima Dip eksekutif tu...

Jadi saya sekarang kembali dalam dilemma..bimbang juga 3 tahun belajar berulang alik dan saya tak dapat meneruskan ke peringkat tertnggi lagi...

sekarang sedang cuba bincang dengan pihak UM lagi dan isi borang untuk belajar sepenuh masa di UIA, UKM, KUIS, KISDAR, dan yang sewaktu dengannya...sedang bergelut namun yakin ada hikmahnya...

jadi status sekarang 50-50...

p/s- sudah terbanyang belajar di UM dan berjumpa akhi @ teman AFN yang turut serta Smile

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3853
Join date: 25/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by Ad-Dien on Fri Feb 03, 2012 3:34 pm

thtl wrote:AZ65,
Dien dah dapat tawaran UM, dia cadang nak ulang alik naik motor Harley Davidson dari Temerloh-KL-Temerloh.

yat,

dien mmg trinitas identitinya

moto ana cuma EX5 sahaja, sesuai dengan taraf hidup keluarga ana Smile

nama? hehe..gelaran banyak ..orang yang bagi..tak pe lerr KohKohKoh

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3853
Join date: 25/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by Ad-Dien on Fri Feb 03, 2012 3:37 pm

thtl wrote:az65,

dien tu baru usia 21 tahun. usia yg tak dengar kata org tua..kohkoh
apa yg dia nak mesti dapat..
org muda ni jangan larang...biar dia experience sendiri...


ye belajar dari pengalamana..
ehh mana ada tak dengar cakap lah..ana tak tahu pun yang ia tak ada MQA, JPA etc..masa dalam laman web borang pihak UM tak mention pun...pandai betul depa.huhu

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3853
Points: 4173
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by thtl on Fri Feb 03, 2012 4:20 pm

maksud kami, ulang alik Temerloh-KL (UM) tu, bahaya bro.

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by Ad-Dien on Fri Feb 03, 2012 5:57 pm

thtl wrote:maksud kami, ulang alik Temerloh-KL (UM) tu, bahaya bro.

HambaNya wrote:
abuzaid65 wrote:Alhamdulillah, petang Selasa baru2 ni dah dapat surat tawaran Diploma Eksekutif Pengajian Syariah (DEPS).. Kelas akan bermula pada 12 Feb 2012, Insya Allah..

Ad-Diens @ HambaNya dah dapat tawaran jugak ker?

Alhamdulillah memang sudah dapat tawaran Dip Syariah tu..kena bayar rm400 dulu...mulanya dah semangat nak pergi tapi entah ler jadi kurang semangat pula selepas baca dokumen tawaran tu...bukan sebab jarak atau sukarnya saya hadir ke kelas...tapi sebab katanya tak ada MQA, JPA etc...

sebab saya berita-cita nak belajar bidang ni di peringkat yang lebih tinggi kelak, bukan setakat ini...saya betul-betul nak serius dalam bidang ni selepas 3 tahun belajar sesuatu yang tidak diminta..huhu....

namun apakan daya, ujian Allah pasti menimpa bagi mereka yang cuba mendekatiNya..ana dah email pihak UM dan tanya status dip ni....masih dalam perbincangan dengan mereka...mereka akui yang ia tidak ada MQA, JPA tetapi ada beberapa U dalam dan luar negara yang terima untuk dgree..tapi dia tak bagi list U mana yang terima Dip eksekutif tu...

Jadi saya sekarang kembali dalam dilemma..bimbang juga 3 tahun belajar berulang alik dan saya tak dapat meneruskan ke peringkat tertnggi lagi...

sekarang sedang cuba bincang dengan pihak UM lagi dan isi borang untuk belajar sepenuh masa di UIA, UKM, KUIS, KISDAR, dan yang sewaktu dengannya...sedang bergelut namun yakin ada hikmahnya...

jadi status sekarang 50-50...

p/s- sudah terbanyang belajar di UM dan berjumpa akhi @ teman AFN yang turut serta Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3853
Points: 4173
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by abuzaid65 on Fri Feb 10, 2012 11:18 am

Lps baca ad-diens punya komen, saya pun tak jadi ambil Diploma la.. lagi pun rasanya berat la nak beri komitmen setiap Ahad jam 8.00 pagi hingga 6 ptg tu..

maybe tukar ambil Sijil Pengajian al Quran (SPAQ) atau Sijil Bahasa Arab (SBA) di APIUM juga.. tapi kelas hari Sabtu dan cuma 2 jam aje (9-11 pagi).. tak la berat sgt rasanya...

pengajian Sijil akan bermula Sabtu depan 18 Feb.. sapa2 yg berminat bolehla mendaftar ramai2 Sabtu depan..
- Sijil Pengajian al Quran (SPAQ)
- Sijil Pengajian al Hadith (SPAH)
- Sijil Bahasa Arab (SBA)

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts: 134
Points: 162
Join date: 03/12/2011
Age: 48
Location: Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 11:39 am

maksudnya diploma eksekutif tu laku di UM ajelaa, OK juga sebab UM ada akademi Islam, utk buat degree, masters dan seterusnya phD.

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by abuzaid65 on Fri Feb 10, 2012 11:58 am

betul tu pak syeikh.. tapi bab nak korbankan hari Ahad setiap minggu selama 3 tahun tu yg agak berat sgt.. start 8.00 pagi hingga 6.00 ptg.. kenduri kawin dsb semuanya xleh nak hadir dlm tempoh tersebut.. buzy :face:

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts: 134
Points: 162
Join date: 03/12/2011
Age: 48
Location: Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 12:38 pm

abuzaid65 wrote:Lps baca ad-diens punya komen, saya pun tak jadi ambil Diploma la.. lagi pun rasanya berat la nak beri komitmen setiap Ahad jam 8.00 pagi hingga 6 ptg tu..

maybe tukar ambil Sijil Pengajian al Quran (SPAQ) atau Sijil Bahasa Arab (SBA) di APIUM juga.. tapi kelas hari Sabtu dan cuma 2 jam aje (9-11 pagi).. tak la berat sgt rasanya...

pengajian Sijil akan bermula Sabtu depan 18 Feb.. sapa2 yg berminat bolehla mendaftar ramai2 Sabtu depan..
- Sijil Pengajian al Quran (SPAQ)
- Sijil Pengajian al Hadith (SPAH)
- Sijil Bahasa Arab (SBA)

yeke? dah buka ke? Alhamdulillah, saya memang bercadang nak ambil sijil..tapi bahasa Arab..hehe...

sekarang fokus bahasa Arab dahulu, ia menjadi keutamaan untuk diri ana, fiqh awlawiyat...
asif akhi Abuzaid sebab tak dapat jumpa sekelas dip tu..huhu....

ana tolak bukan sebab jauh dan terpaksa ulang alik, jarak dan semua tu ana sanggup korbankan demi nak mendalami ilmu ni...cuma ia tak diiktiraf sahaja, itu je yang buat ana tolak offer tu..

tapi ana akan apply untuk sijil bahasa Arab insyaAllah...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3853
Points: 4173
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 12:41 pm

kalau sekadar bahasa arab, sekitar Temerloh pun ada tu...

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 12:42 pm

thtl wrote:maksudnya diploma eksekutif tu laku di UM ajelaa, OK juga sebab UM ada akademi Islam, utk buat degree, masters dan seterusnya phD.


Bantahan!!! hehehehe... Laughing


UM pun tak terima lah..haha..ini fakta terbaru ana dapat selepas bermunaqasyah dengan koordinator mereka...rupanya pengajian eksekutif tu under UMcced, pusat pengajian berterusan...ia tak ada kena mengena dengan UM... ia split..huhuhu....

puan azimah cakap UM pun mungkin tak terima dip tu..huhu...jam krefitnya tak cukup untuk diiktiraf dan digunakan sebagai syarat untuk further study..


sebab tu ana tolak, hehe :lol!:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3853
Points: 4173
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 12:44 pm

thtl wrote:kalau sekadar bahasa arab, sekitar Temerloh pun ada tu...

kalau ada jabatan agama sini keluarkan sijil, dah lama ana apply ya ustaz...tak perlu sesah payah ke UM..hehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3853
Points: 4173
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by thtl on Fri Feb 10, 2012 12:45 pm

maksudnya ia hanya utk ilmu ajelah bagi golongan berusia dan org yg tak ada peluang belajar agama semasa muda.

definitely bukan utk org muda macam dien...

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 12:59 pm

thtl wrote:maksudnya ia hanya utk ilmu ajelah bagi golongan berusia dan org yg tak ada peluang belajar agama semasa muda.

definitely bukan utk org muda macam dien...

ye alhamdulillah, sepanjang munaqasyah, terjumpa dan kenal dengan seorang pakcik blogger..dia pun ambil dan dah grad pun, sebaya atau mungkin tua dari syeikh thtl rasanya...

jadi ana pun minta lah dan tanya pengalaman dan pendapat dia...dia pun bagitahu lah, jadi ana pun cancel ler..hehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3853
Points: 4173
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by abuzaid65 on Fri Feb 10, 2012 3:21 pm

setuju dgn pak syeikh.. utk org2 muda dan bertenaga mcm Ad-diens ni kena ambik course yg boleh pergi jauh la.. kalau boleh sampai PhD.. masa pun masih bnyk lagi utk dimanafaatkan.. org muda dan bertenaga kan boleh masuk marathon.. hehe

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts: 134
Points: 162
Join date: 03/12/2011
Age: 48
Location: Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by Ad-Dien on Fri Feb 10, 2012 3:27 pm

abuzaid65 wrote:setuju dgn pak syeikh.. utk org2 muda dan bertenaga mcm Ad-diens ni kena ambik course yg boleh pergi jauh la.. kalau boleh sampai PhD.. masa pun masih bnyk lagi utk dimanafaatkan.. org muda dan bertenaga kan boleh masuk marathon.. hehe

hehe...insyaAllah...belajar tak mengira usia ya akhi...
akhi dan kita semua boleh melangkah jauh, tiada halangan k..hanya saja usaha dan kesungguhan perlu diberikan

wallahua'lam

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3853
Points: 4173
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by abuzaid65 on Sat Feb 11, 2012 3:49 pm

HambaNya wrote:
abuzaid65 wrote:setuju dgn pak syeikh.. utk org2 muda dan bertenaga mcm Ad-diens ni kena ambik course yg boleh pergi jauh la.. kalau boleh sampai PhD.. masa pun masih bnyk lagi utk dimanafaatkan.. org muda dan bertenaga kan boleh masuk marathon.. hehe

hehe...insyaAllah...belajar tak mengira usia ya akhi...
akhi dan kita semua boleh melangkah jauh, tiada halangan k..hanya saja usaha dan kesungguhan perlu diberikan

wallahua'lam

belajar memangla tak mengenal usia tapi memerlukan tenaga jugakla yeop..
nanti ad-diens dah kawin, ada anak2 dan kerjaya lagi tau la camna rasanya..
jadi patutnya org2 muda mcm ad-diens ni la yg kena maju ke depan.. hehe Smile

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts: 134
Points: 162
Join date: 03/12/2011
Age: 48
Location: Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by Ad-Dien on Sat Feb 11, 2012 3:58 pm

abuzaid65 wrote:
HambaNya wrote:
abuzaid65 wrote:setuju dgn pak syeikh.. utk org2 muda dan bertenaga mcm Ad-diens ni kena ambik course yg boleh pergi jauh la.. kalau boleh sampai PhD.. masa pun masih bnyk lagi utk dimanafaatkan.. org muda dan bertenaga kan boleh masuk marathon.. hehe

hehe...insyaAllah...belajar tak mengira usia ya akhi...
akhi dan kita semua boleh melangkah jauh, tiada halangan k..hanya saja usaha dan kesungguhan perlu diberikan

wallahua'lam

belajar memangla tak mengenal usia tapi memerlukan tenaga jugakla yeop..
nanti ad-diens dah kawin, ada anak2 dan kerjaya lagi tau la camna rasanya..
jadi patutnya org2 muda mcm ad-diens ni la yg kena maju ke depan.. hehe Smile

hehe, ya sahih...betul tu....
mungkin ana kahwin lambat kot...nak menadah kitab dan ilmu dahulu...banyak-banyak..moga Allah mudahkan Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3853
Points: 4173
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by rizal929 on Sat Mar 29, 2014 10:20 am

Assalamualaikum sahabat2 Smile 

Saya nak tanya, pendaftaran untuk Kursus Diploma Eksekutif Pengajian Usuluddin utk tahun 2014 dah dibuka ke belum?ada sesiapa tau tak apa2 update utk kursus ni?terima kasih byk2 yer Smile

rizal929
AHLI
AHLI

Posts: 2
Points: 2
Join date: 29/03/2014

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by thtl on Sun Mar 30, 2014 3:26 pm

Laman sesawang (web pages) akademikan ada....

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by rizal929 on Sun Mar 30, 2014 4:46 pm

Hehehe...
okay2...
terima kasih abg Admin Smile 

rizal929
AHLI
AHLI

Posts: 2
Points: 2
Join date: 29/03/2014

Back to top Go down

Re: Iklan Program Diploma Pengajian Islam UM (Usuludin & Syariah)

Post by Ad-Dien on Thu Apr 03, 2014 12:38 pm

Kalau berminat boleh masuk, part time hujung minggu

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3853
Points: 4173
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum