Majlis Ilmu Adelaide, sesi Interogasi "Halalkah Sembelihan Orang Kristian"

View previous topic View next topic Go down

Majlis Ilmu Adelaide, sesi Interogasi "Halalkah Sembelihan Orang Kristian"

Post by yat on Tue Sep 18, 2012 1:02 pm



Panel Utama: Kapten Hafiz Firdaus, dibantu oleh Saudara Ahmad Aliff

ada 6 bahagian semuanya

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Majlis Ilmu Adelaide, sesi Interogasi "Halalkah Sembelihan Orang Kristian"

Post by yat on Tue Sep 18, 2012 1:13 pm

part 2


yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Majlis Ilmu Adelaide, sesi Interogasi "Halalkah Sembelihan Orang Kristian"

Post by yat on Wed Sep 19, 2012 3:27 am

part 3: http://www.youtube.com/watch?v=RuUzTdGosHg&feature=plcp

part 4: http://www.youtube.com/watch?v=bJerj4C1Z5c&feature=plcp

part 5: http://www.youtube.com/watch?v=b_yoqdq9HsA&feature=plcp

part 6: http://www.youtube.com/watch?v=IkM0PlpmS6E&feature=plcp

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Majlis Ilmu Adelaide, sesi Interogasi "Halalkah Sembelihan Orang Kristian"

Post by Abu_Imran on Wed Sep 19, 2012 3:33 am

la..... ngatkan 2 part jer sbb kat fb smlm tunjuk dua part jer...dah download cumer x tgk lg hehehe...rupernyer ader 6 part......

Abu_Imran
AHLI
AHLI

Posts : 94
Points : 125
Join date : 26/11/2011
Age : 34
Location : Putrajaya

Back to top Go down

Re: Majlis Ilmu Adelaide, sesi Interogasi "Halalkah Sembelihan Orang Kristian"

Post by yat on Wed Sep 19, 2012 3:57 am

Abu_Imran wrote:la..... ngatkan 2 part jer sbb kat fb smlm tunjuk dua part jer...dah download cumer x tgk lg hehehe...rupernyer ader 6 part......

hehe, malas nak copy and paste...tapi bagi la jugak, kajian menunjukkan orang hnya akan tgk apa yg dipastekan dalam blog/fb/twitter tanpa merujuk youtube (tanpa bukti saintifik), Laughing

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Majlis Ilmu Adelaide, sesi Interogasi "Halalkah Sembelihan Orang Kristian"

Post by thtl on Wed Sep 19, 2012 5:28 am

sapa nak pahala, kasilah sinopsis atau executive summary sebaris dua ayat utk kami yg busy ni

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Majlis Ilmu Adelaide, sesi Interogasi "Halalkah Sembelihan Orang Kristian"

Post by yat on Wed Sep 19, 2012 9:28 am

thtl wrote:sapa nak pahala, kasilah sinopsis atau executive summary sebaris dua ayat utk kami yg busy ni

Kontroversi sebab Kapten ni, hehe, antara sinopsis saya boleh bagi:

1. kapten menanggap ni rukhsah

2. Ayat al-quran halal makanan sembelihan ahli kitab antara ayat Al-Quran yang terakhir, sebelum tu ayat mencela ahli2 kitab ini seperti akidah triniti (super berat kesalahan), tapi di akhir halal jugak makanan mereka

4. Tidak disuruh mneymaknya bagaimana sembelihan, sama jugak kita tak check orang islam yg sembelih (pegi sembahyang jumaat ke tak, buat bidaah ke tak, cukup ke siolat 5 waktu, buat syirik ke) etc...

5. Perkataan 'Toamun' dalam al-quran makanan, bukan sembelihan (orang letak dalam bracket sembelihan)....ni kena pakar bahasa arab, tapi kapten cakap kalau diketahui abbatoir dia geng2 vietnam atau bukan ahli kitab yg sembelih, again tidak disuruh semak sembelihan macam mana, tapi kalau tidak tahu, kembali ke hukum umum (halal)

6. Tengok negara ahli kitab based on dominan macam pegi australia nampak gereja besar2 memang banyk etc...

7. Tiada satupun naskah injil original (orang kristian yang cakap), so tak kisha la ortodox ke, protestan ke katolik ke, ayat turun ahli kitab secara umum, bukan ahli kitab ori etc...

8. Kapten berpendapat boleh makan macam penyepit yg sama ambik bacon, lepas tu kata la dia ambik makanan lain yg halal (sama macam bekas sama masak ikan, tapi pernah guna masak babi etc) dengan alasan Allah maha penyayang, tapi dibantah oleh seorang audience...kapten jawab balik dengan hadis seorang lelaki yg terlanjur bersetubuh dengan isterinya pada bulan ramadhan...kapten cakap tegas bab akidah, tapi fiqh kita jarang tekankan sifat mudah dan rahmatnya (dengan bagi dalil dari hadis2 mengenai tegasnya nabi dengan akidah)...kapten menyatakan kita bab fiqh bertegasm tapi bab akidah kita berlembut, terbalik

TBC

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Majlis Ilmu Adelaide, sesi Interogasi "Halalkah Sembelihan Orang Kristian"

Post by yat on Wed Sep 19, 2012 9:47 am

Ada satu perkara menarik, panel integerrator kedua tidak bersetuju dgn kapten bila kita nampak secara zahir bekas/utensil dah bercampur kita still boleh makan makanan itu, saya agak bersetuju dgn yang ini


yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Majlis Ilmu Adelaide, sesi Interogasi "Halalkah Sembelihan Orang Kristian"

Post by yat on Wed Sep 19, 2012 9:54 am

Dokumen2 sokongan semasa interogasi:


Kritian pun tak boleh makan darah, depa kena keringkan darah jugak:








Brain death bukan actual death:


yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Majlis Ilmu Adelaide, sesi Interogasi "Halalkah Sembelihan Orang Kristian"

Post by thtl on Thu Sep 20, 2012 7:22 am

yat,

tak ada kontroversi jika di negara maju spt Australia dan western world. Ia dinamaka fiqh Luar Negara.
Ia jadi kontroversi jika di Malaysia je, sebab kita ada Badan khas Halal-Jakim dan menjadikan Malaysia sebagai Halal-Hub Dunia

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Majlis Ilmu Adelaide, sesi Interogasi "Halalkah Sembelihan Orang Kristian"

Post by Abu_Imran on Thu Sep 20, 2012 10:05 am

syaikh THTL, ape pandangan syaikh dalam bab ni:-

"8. Kapten berpendapat boleh makan macam penyepit yg sama ambik bacon, lepas tu kata la dia ambik makanan lain yg halal (sama macam bekas sama masak ikan, tapi pernah guna masak babi etc) dengan alasan Allah maha penyayang, tapi dibantah oleh seorang audience...kapten jawab balik dengan hadis seorang lelaki yg terlanjur bersetubuh dengan isterinya pada bulan ramadhan...kapten cakap tegas bab akidah, tapi fiqh kita jarang tekankan sifat mudah dan rahmatnya (dengan bagi dalil dari hadis2 mengenai tegasnya nabi dengan akidah)...kapten menyatakan kita bab fiqh bertegasm tapi bab akidah kita berlembut, terbalik"

ana senada dgn yat....

Abu_Imran
AHLI
AHLI

Posts : 94
Points : 125
Join date : 26/11/2011
Age : 34
Location : Putrajaya

Back to top Go down

Re: Majlis Ilmu Adelaide, sesi Interogasi "Halalkah Sembelihan Orang Kristian"

Post by thtl on Thu Sep 20, 2012 10:24 am

ana tak berapa paham apa situasinya.

mungkinkah..

katakan si muslim menggunakan chopstick. ketika dia makan bersama mat saleh bacon (babi) dihidangkan, dia terambil bacon, lepas tu letak balik dan guna chopstick yg sama utk ambil makanan lain?? gitukaa?

ia tak sama dgn periuk yg pernah digunakan utk masak babi. selepas dibasuh dgn axion, mmg bolh pakai utk masak ikan...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Majlis Ilmu Adelaide, sesi Interogasi "Halalkah Sembelihan Orang Kristian"

Post by Abu_Imran on Thu Sep 20, 2012 10:31 am

ana paham mcm ni... sudu/chopstik/ diguna untuk ambil bacoon... mungkin di lap/basuh diguna pula ambil makanan halal olen muslim

Abu_Imran
AHLI
AHLI

Posts : 94
Points : 125
Join date : 26/11/2011
Age : 34
Location : Putrajaya

Back to top Go down

Re: Majlis Ilmu Adelaide, sesi Interogasi "Halalkah Sembelihan Orang Kristian"

Post by yat on Thu Sep 20, 2012 10:49 am

kalau kat australia ni, macam nak serve subway sandwich

depa akan pakai penyepit atau sarung tangan yg sama atau kadang2 spesific, depends keadaan, kalu sikit orang ok...so penyepit tu customer sebelum kita (queue nak beli makanan) dia mintak ham, so yg tuikang serve tu guna la penyepit tu utk letak ham, atau guna glove dia...next kita, kita nk mintak seafood, so dia gunalah glove yg sama atau penyepit sama yg utk customer sebelum tu, halal tak makanan kita tu?

kapten cakap ok, tapi saya tak la, nampak depan mata cakap kansel jek...hehe


yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Majlis Ilmu Adelaide, sesi Interogasi "Halalkah Sembelihan Orang Kristian"

Post by thtl on Thu Sep 20, 2012 10:59 am

cam abu_i sebut tu OK, sebab ia dibasuh terlebih dulu.

kalau kes yg yat bawakan tu, mmg tak boleh unless dharurat. maksudnya muslim tak ada choice dan dia dalam kelaparan.

muslim yg baik, dia tak masuk restoren yg serve pork.

namun, fiqh mana nak pakai bergantung kpd situasi dan tempat dan ada element dharurat dan tiada pilihan lain. kelaparan mnjadi isu.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Majlis Ilmu Adelaide, sesi Interogasi "Halalkah Sembelihan Orang Kristian"

Post by yat on Thu Sep 20, 2012 11:03 am

thtl wrote:cam abu_i sebut tu OK, sebab ia dibasuh terlebih dulu.

kalau kes yg yat bawakan tu, mmg tak boleh unless dharurat. maksudnya muslim tak ada choice dan dia dalam kelaparan.

muslim yg baik, dia tak masuk restoren yg serve pork.

namun, fiqh mana nak pakai bergantung kpd situasi dan tempat dan ada element dharurat dan tiada pilihan lain. kelaparan mnjadi isu.

kadang2 nak makan subway, kalau oang sikit, kalau la cust sebelum saya yg tukang serve tu pegang babi, saya memang suruh tukar, kata la tgh ramai orang, memang dia pun kalau tukar lambat, saya keluar jek dari queue, beli roti bun, haha

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Majlis Ilmu Adelaide, sesi Interogasi "Halalkah Sembelihan Orang Kristian"

Post by yat on Thu Sep 20, 2012 11:08 am

tapi ni syaikh, makanan ahli kitab, beberapa point penting:

1. dalam bible memang binatang yg depa sembelih memang kena drainkan (macam kita la)

2. Ayat halal makanan disediakan ahli kitb antara ayat terakhir yang turun, sebelum tu ada turun ayat 'sempurnakan agama kamu'...

3. makanan ni yg bukan babi atau wine la

PS: dia jadi camni sebab kadang2 daging halal jauh, mahal lak tu, customer service teruk, tak fresh pun ada, baru2 ni Melbourne satu butcher halal kena copmpound sebab letak chemical bahaya utk nampak mince beef dia 'fresh'....tak yah la termakan degan 'eh, dia orangislam tu, beli kat dia, dia buat baik utk kita'...yg jadinya lagi teruk depa 'sembelih' kita dah kena dah kat sini.....utk pengetahuan, pengeluar daging halal terbesar dunia adalah New Zealand & Australia, cuma depa tak letak logo halal jek kalau jual kat sini sebab kontreversi

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Majlis Ilmu Adelaide, sesi Interogasi "Halalkah Sembelihan Orang Kristian"

Post by thtl on Thu Sep 20, 2012 11:16 am

sembelihan selain babi, jumhur kata tak ada masalah. Cuma Halal-Jakim yg paling ketat dalam dunia, depa yg kena datang buat inspection cara sembelihan tu...hahaha
sapa yg ikut halal-jakim, mmg akan hadapi masalah nak amalkan fiqh luar negara. mana-mana depa melancung, kena cari komuniti muslim. kat australia, UK, USA, mmg tak ada masalah nak cari restoren muslim

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Majlis Ilmu Adelaide, sesi Interogasi "Halalkah Sembelihan Orang Kristian"

Post by Sponsored content Today at 5:20 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum