Hukum memancing catch and release

View previous topic View next topic Go down

Hukum memancing catch and release

Post by yat on Mon Dec 12, 2011 6:09 am

saya dapat dari web ni:

ruslihasbi.wordpress.com/tanya-jawab/ea-ez/da/

sebab memancing bukan utk consumption tidak dibolehkan, kerana menyeksa binatang, di sini saya selalu memancing catch and release, satunya saya tak makan ikan sgt, keduanya ia sekadar hobi dan conservation....dan ikan yg ditangkap mislnya di sini ada legal size dan legal limit, bukan semua ikan kecil yg ditangkap boleh dibawak balik.....

mohon pencerahan, saya memang kaki memancing, tapi sekadar hobi, bukan tak makan ikan, tgk ikan apa...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum memancing catch and release

Post by Ahmad Shamil on Mon Dec 12, 2011 9:32 am

assalamualaikum

soalan ini telah pun diajukan oleh saudara yat di shoutmix blog, dan telah pun dijawab oleh shaykhuna al-fadhil ust tuan hasan. tinggal lagi ana kongsikan juga jawapan tuan hasan di shoutmix di sini, utk tatapan pembaca2 yg x hadir di shoutmix ketika itu

berkata sheikhuna thtl di shoutmix:

- ia balik pada hukum asal berburu: hukumnya harus sebab mancing pun sejenis perburuan, hukum harus ada dlm AQ. adapun catc n release adalah kehendak dari Penguasa. tujuan menjaga populasi ikan tsb dari kepupusan

- berburu boleh saja, hobi atau kerjaya. AQ tidak merincikan, maka balik pd hukum asalnya harus saja

- catch n eat, hukum asal berburu. catch n release kehendak Pemerintah utk menjaga kepupusan.kalau di USA, polisi catch n release ni mmg amat dipantau

berkata Abu zubair: yang tak boleh catch and kill...lepas tu x makan pon dan x ambik manfaat..sbb nabi larang bunuh tanpa sebab kan

thtl jwb:
-catch n kill yg paling kejam ialah memburu sirip ikan yu, depa bunuh ikan yu hanya utk sirip saja buat sharks fin. ini mmg haram

berkata yat:
- ...ada yg cakap haram, tak boleh catch and release, seksa ikan dengan mata kail tu, huhu, tangkap kena ambik makan, dan ada cakap ikan sakit cuba bagi mnusia gigit mata kail amacam..

thtl jwb:
- paling kurang pun makruh ajelaa..sebab siksa binatang kerana sports fishing. sports fishing ni mungkin hukum makruh, buang masa dan menyiksa ikan. ini saya setuju. yg terbaik, pancing utk makan
- kita boleh siksa haiwan utk dimakan, sebab terpaksa. tapi kalau menyiksa utk sukan, itu yg jadi makruh
- soalan tambahan abu zubair: kenapa hanya jatuh makruh shekh...kenapa x jatuh haram?
- jwb thtl: makruh, sebab ia hukum baru. maka lebih selamat letak makruh. haram ni hukum dari Allah sahaja
- kalau diharamkan sports fishing, maka celarulah manusia, sebab fishing ni termasuk berburu.

- tapi di negara maju, spt USA dan EC, mancing mmg sports saja, sebab penguasa larang utk makan demi menjaga species tertentu dr pupus

-tamat pe"naqalan" Abu Zubair dr shoutmix bicarathtl

rujukan:
http://www.shoutmix.com/v3/viewer.php?id=salafi2sunnah&view=all&p=37





_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum memancing catch and release

Post by Nizam on Tue Dec 13, 2011 6:15 pm

kalau catch and kasi kat orang lain macam na la huhu

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum memancing catch and release

Post by Ahmad Shamil on Tue Dec 13, 2011 7:01 pm

kalau tangkap dan kasi org bagus la dpt pahala insya allah

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum memancing catch and release

Post by Sponsored content Today at 11:19 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum