Solat Sunat Selepas Asar

View previous topic View next topic Go down

Solat Sunat Selepas Asar

Post by ummuyaser on Thu Sep 20, 2012 6:05 pm

Assalamualaikum Ya Sheikh, ana ada terbaca komen jiran ana tentang Jamaah Turkey yang bersolat sunat selepas Asar di Masjid Nabi dan Petugas Masjid telah melarang mereka melakukannya. Jiran tu pula menegaskan bahawa tiada larangan untuk bersolat sunat selepas Asar di Masjidil Haram. Kenapa pula begitu?

Untuk pengetahuan, ana ada baca Tread Solat Sunat Selepas Asar ni di Arkib AFN dan Sheikh TH cuma komen yg solat ni hanya khusus untuk Nabi saw sahaja dan dilakukan secara rahsia, sesiapa yg nak buat, kena buat sendiri kat rumah.

Di sini linknya :

http://arkib.al-fikrah.net/index.php?name=Forums&file=viewtopic&t=24417&highlight=solat+sunat+selepas+asar


Last edited by ummuyaser on Fri Sep 21, 2012 4:19 am; edited 1 time in total

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Solat Sunat Selepas Asar

Post by thtl on Thu Sep 20, 2012 6:53 pm

tak boleh click kat link tsb...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Solat Sunat Selepas Asar

Post by ummuyaser on Fri Sep 21, 2012 4:20 am

thtl wrote:tak boleh click kat link tsb...

Ana dah betulkan Sheikh.....

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Solat Sunat Selepas Asar

Post by thtl on Fri Sep 21, 2012 8:12 am

rasanya thread lama kat afn tu dah mncukupi kot..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Solat Sunat Selepas Asar

Post by abu_firdaus on Fri Sep 21, 2012 12:25 pm

sy cuma dpt baca "only admins are allowed to see this link"

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Solat Sunat Selepas Asar

Post by ummuyaser on Fri Sep 21, 2012 1:52 pm

abu_firdaus wrote:sy cuma dpt baca "only admins are allowed to see this link"

Ye ke...nanti nak cuba add link tu skali lagi..
http://arkib.al-fikrah.net/index.php?name=Forums&file=viewtopic&t=24417&highlight=solat+sunat+selepas+asar

Tapi, Sheikh, kenapa pulak kawan tu kata, di Masjidil haram dibolehkan kerana di sana tiada waktu yg haram atau makruh atau sunat? Apa maksud dia ye....

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Solat Sunat Selepas Asar

Post by thtl on Fri Sep 21, 2012 3:06 pm

maksudnya, camna nak larang kat mesjidil haram..ada yang solat sunat tawaf

dan dalil hadis:


عَنْ جُبَيْرِ بْنِ مُطْعِمٍ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ يَا بَنِي عَبْدِ مَنَافٍ لَا تَمْنَعُوا أَحَدًا طَافَ بِهَذَا الْبَيْتِ وَصَلَّى أَيَّةَ سَاعَةٍ شَاءَ مِنْ لَيْلٍ أَوْ نَهَارٍ


Daripada Jubair bin Muth'im, bahawasanya Rasulullah bersabda:

"Wahai Bani Abd Manaf! Janganlah kalian menghalang seseorang tawaf di al-Bayt (Masjid al-Haram) ini. Dan solatlah (pada) bila-bila masa yang dikehendaki daripada siang atau malam."

[Al-Tirmidzi (868). Kata Abu Isa: "Hadith Jubair hadith hasan sahih."]

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Solat Sunat Selepas Asar

Post by abu_aisyah on Sat Sep 22, 2012 2:28 am

abu_firdaus wrote:sy cuma dpt baca "only admins are allowed to see this link"

thtl dan lain2,ni lah yg ana alami sejak dulu.yg ana selalu katakan tu.hehe.tidak dapat diketahui apa masalahnya.sebarang link dlm post akan keluar camtu.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Solat Sunat Selepas Asar

Post by Sponsored content Today at 7:35 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum