Mari belajar bahasa arab siri satu

Page 2 of 2 Previous  1, 2

Go down

Mari belajar bahasa arab siri satu - Page 2 Empty Mari belajar bahasa arab siri satu

Post by Nizam on Thu Sep 20, 2012 7:43 pm

First topic message reminder :

Assalammualaikun

Saya ingin memohon maaf kerna agak lama tidak berkunjung di forum ini. Saya juga berasa sedih kerna tidak dapat berjumpa dengan thtl semasa beliau balik bercuti di malaysia.

Alhamdulillah, saya kini mengikut kelas bahasa arab di baitul ilmi Pulau pinang dan guru saya adalah al-fadhil ustaz wan nordin.

Saya juga mempelajari bahasa arab secara video online di lqtoronto.com , di dalam thread ini saya ingin berkongsi apa yang saya belajar dengan forumers di samping itu dapat saya mengulangkaji. Moga bermanfaat.

هَذَا وَ ذَلِكَ

Kita mulakan dengan هَذَا dan ذَلِكَ

هَذَا secara umumnya bermaksud "this" dalam bahasa inggeris. Contoh:

هَذَا بَيْتٌ = this is a house

ذَلِكَ pula secara umumnya bermaksud "that" dalam bahasa inggeris

ذَلِكَ مَسْجِدٌ = that is a mosque

وَ bermaksud "and" dalam bahasa inggeris atau "dan" dalam bahasa melayu:

هَذَا بَيْتٌ وَذَلِكَ مَسْجِدٌ = this is a house and that is a mosque


Last edited by Nizam on Thu Sep 20, 2012 8:14 pm; edited 2 times in total

_________________
Add Facebook: https://www.facebook.com/albaghani
Nizam
Nizam
Admin
Admin

Posts : 883
Points : 1170
Join date : 24/11/2011
Age : 35
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down


Mari belajar bahasa arab siri satu - Page 2 Empty Re: Mari belajar bahasa arab siri satu

Post by NAZ on Mon Oct 01, 2012 6:55 am

I see...
maksudnya kena ikut syllabus ler ekhhh...
ikut "book" la.

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Join date : 26/11/2011

Back to top Go down

Mari belajar bahasa arab siri satu - Page 2 Empty Re: Mari belajar bahasa arab siri satu

Post by ummuyaser on Mon Oct 01, 2012 7:24 pm

Tapi kalau Kak Ani nak praktis kat depa boleh ja....biaq pi depa balas kot melayu pun....
Meh nak test power...kalau salah Sheikh Th tolong betui kan naa....

1) Tolong tunjukkan dimana perhentian teksi?
Lau samahta ya akhi, mungkin tusyiruni minaina elmahattah Texi

2) Berapa harga senaskah quran ini?
Bi kam sa'ru hadzal Mushaf ya aam/ya akhi?


3) Dimana tandas wanita?
Dur Miyah lil harimi fi ain?

4) Dimana arah hendak ke ........?
......fi ain?
- Kedai makan?
El mat'am
- Clinic?
eyaadah
- Bank?
bank pun boleh

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Join date : 24/11/2011

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Mari belajar bahasa arab siri satu - Page 2 Empty Re: Mari belajar bahasa arab siri satu

Post by thtl on Mon Oct 01, 2012 7:42 pm

N nak dalam tulisan arab..komputer ukhti tak ada keyboard jawi ka?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Mari belajar bahasa arab siri satu - Page 2 Empty Re: Mari belajar bahasa arab siri satu

Post by ummuyaser on Tue Oct 02, 2012 8:13 am

thtl wrote:N nak dalam tulisan arab..komputer ukhti tak ada keyboard jawi ka?

Takda lah Sheikh, ana guna Arabic keybord je...lagipun bahasa pasar, susah nak tulis...
ummuyaser
ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Mari belajar bahasa arab siri satu - Page 2 Empty Re: Mari belajar bahasa arab siri satu

Post by Nizam on Tue Oct 02, 2012 8:14 am

Hehehe

Kak N bab perbualan dalam bahasa arab nanti kita wat thread lain. Yg ni fokus pada vocabulary dulu. Saja kita guna tulisan jawi terus mudah-mudahan sok kita leh layari laman web bahasa arab. Insya Allah.

_________________
Add Facebook: https://www.facebook.com/albaghani
Nizam
Nizam
Admin
Admin

Posts : 883
Points : 1170
Join date : 24/11/2011
Age : 35
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Mari belajar bahasa arab siri satu - Page 2 Empty Re: Mari belajar bahasa arab siri satu

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum