apa maksud penyusuan yang sempurna - "haulaini kaamilaini" ?

View previous topic View next topic Go down

apa maksud penyusuan yang sempurna - "haulaini kaamilaini" ?

Post by fikri_50 on Mon Sep 24, 2012 11:17 am

assalamu’alaikum ustaz2 ..

Saya ingin bertanya berkenaan dengan EBF (exclusive breast feeding) Smile

Bagaimana agaknya cara kita memahami ayat berkenaan penyusuan? iaitu dalam surah al-baqarah: ayat 233, pada kalimah “haulaini kaamilaini”.

Adakah kalimah “sempurna” dalam ayat ini membawa maksud sempurna dalam erti kata anjuran tempoh atau membawa maksud sempurna dengan memberi susu ibu semata-mata?

Dalam forum susuibu.com, ustaz habib munzir menyebut sunnah penyusuan ialah menyusu selama 2 tahun dengan susu ibu semata-mata tanpa memberi makanan dan minuman lain (kecuali ubat dll). Ini memberi makna makanan lain tidak disyorkan untuk bayi.

Walau bagaimanapun, pakar perubatan dan WHO pula mengesyorkan baby perlu diperkenalkan makanan pejal dan minum air selepas usianya 6 bulan di samping meneruskan breast feeding (BF). ahli perubatan juga tidak menggalakkan baby diberi makanan pada lewat usianya. Ini disebabkan kajian-kajian menunjukkan pemberian makanan yang lewat menyebabkan bayi kekurangan nutrient dan boleh membawa kepada penyakit seperti lesu, riket, anameia, pertumbuhan terbantut dll.

Tetapi ada yang tidak bersetuju dgn alasan ahli perubatan memandangkan wanita di Yaman yang menyusukan anak exclusively dgn susu ibu tidak menghadapi masalah spt lesu, riket dll.

Jadi, untuk mengikut sunnah ketika menyusu, mana yang terbaik? bagi baby makan solid food selepas 6 bulan ker bagi susu ibu semata-mata tanpa makanan lain dalam tempoh 2 tahun?

terima kasih

fikri_50
AHLI
AHLI

Posts : 7
Points : 9
Join date : 24/09/2012

Back to top Go down

Re: apa maksud penyusuan yang sempurna - "haulaini kaamilaini" ?

Post by thtl on Mon Sep 24, 2012 4:08 pm

maksudnya:

penyusuan badan penuh selama 2 tahun. dalam masa tu nak slang seli dgn nestum ke, dgn nasi air ke..tak ada masalah. kalau 100% susu ibu dua tahun, jenuhlah maknya...

apa pun emak kita lebih tahu...cuba bincang dgn emak kita...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: apa maksud penyusuan yang sempurna - "haulaini kaamilaini" ?

Post by fikri_50 on Mon Sep 24, 2012 5:17 pm

ooo...thanks thtl atas reply.

saya agak concern dengan beberapa forum ibu menyusu di luar sana. ada antara ibu yang sanggup memberi susunya semata2 tanpa makanan lain kepada baby kerana berpegang dgn hujah bahawa sunnah dan paling afdhal ialah memberi susu ibu semata2 (dalam tempoh 2 tahun). ada yang menyesal kerana tak dapat capai impian dll.

boleh ker kalau kita katakan lafaz dalam ayat al-baqarah:233 tu sebenarnya lafaz umum. maksud saya, walaupun diberi solid food dan makanan lain, adakah ia masih valid as penyusuan badan penuh asalkan si ibu berterusan menyusu dalam tempoh 2 tahun ?

sy cuba check tafsir ibnu kathir (english) punya tapi ayat ni lebih dibicarakan berkenaan hadhanah.

baby sy diberi susu ibu dan makanan pejal Smile

p/s : sy simpati dgn para ibu yang tak nak bagi solid food kerana berpegang dgn kefahaman susu ibu semata2 dlm tempoh 2 tahun..

fikri_50
AHLI
AHLI

Posts : 7
Points : 9
Join date : 24/09/2012

Back to top Go down

Re: apa maksud penyusuan yang sempurna - "haulaini kaamilaini" ?

Post by thtl on Mon Sep 24, 2012 5:54 pm

itu maksud umum, krana penyusuan kan ada dua:

susu badan vs susu botol (formula).

as long as kita tak tukar antara susu formula vs susu badan, maka ia masih OK.

susu badan + makanan sampingan ATAU

susu formula + makanan sampingan

itu maksudnya.

kalau dua tahun penuh baby hanya minum susu badan, mungkin boleh tapi ia amat memenatkan sang ibu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: apa maksud penyusuan yang sempurna - "haulaini kaamilaini" ?

Post by fikri_50 on Wed Sep 26, 2012 8:32 am

jadi ..

bagaimana sunnah atau kaedah menyusu pada zaman nabi, sahabat dan tabi'in..

baby berusia kurang 2 tahun pd masa dahulu diberi minum susu ibu sajakah?

maybe kalau ada hadith2 as reference..


fikri_50
AHLI
AHLI

Posts : 7
Points : 9
Join date : 24/09/2012

Back to top Go down

Re: apa maksud penyusuan yang sempurna - "haulaini kaamilaini" ?

Post by thtl on Wed Sep 26, 2012 4:06 pm

Zaman salaf, anak2 org Kota di hantar menyusu dgn org desa..sebab tu Nabi saw pun di hantar utk menyusu di kampung Bani Saad. Budaya camni mana ada di Malaysia...

tak ada riwayat ttg apa yg apa yg patut dibagi ketika bayi usia kurang dari dua tahun. Wahyu & sunnah bukan turun atau datang utk menyelesaikan isu ni. Kena pegi pergi mengadap doktor kanak2, settle...hehehe
Bagi ana uruf (kebiasaan) tu sudah cukup

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: apa maksud penyusuan yang sempurna - "haulaini kaamilaini" ?

Post by fikri_50 on Thu Sep 27, 2012 5:57 am

ok thtl, understand !

moderator / admin, boleh close topic nie ....

fikri_50
AHLI
AHLI

Posts : 7
Points : 9
Join date : 24/09/2012

Back to top Go down

Re: apa maksud penyusuan yang sempurna - "haulaini kaamilaini" ?

Post by Sponsored content Today at 9:16 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum