Perubatan Berlabel 'Islam' dan Pendinding/Pemagar

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Perubatan Berlabel 'Islam' dan Pendinding/Pemagar

Post by lovebattery on Tue Sep 25, 2012 10:42 am

First topic message reminder :

Assalamualaikum warga bicarathtl.

Saya mohon pandangan2 agama dari yg arif di sini tentang beberapa persoalan di bawah:

1. apakah perubatan2 berlabel 'islam' e.g. darussyifa, ustaz2 tertentu di tv dll tu selari dgn syarak?

seorang ahli keluarga terdekat saya baru2 ni didiagnose dgn kanser. pada mulanya dia ni setuju nak terima rawatan ke hospital dan pada masa yg sama ambil rawatan alternatif sebagai tambahan kepada rawatan hospital. saya takde masalah dan sokong tindakannya.

tapi baru2 ni dia bagitau saya yg dia dah taknak ke hospital sebab nak concentrate pada rawatan alternatif.. dalam kes ni darussyifa. dah beberapa kali ke darussyifa dan menurutnya dia dah mula rasa sihat dan sel kanser tu dah semakin mengecil (saya tak tahu macam mana nak verify kesahihan claim dia ni..).

walaupun saya tak setuju dgn tindakan dia, tapi apa yg lebih utama ialah kesihatan dia. bila tengok dia cakap dia makin sihat dan takde apa yg perlu dibimbangkan saya patah hujah untuk dorong dia dapatkan rawatan ke hospital.

pada masa yg sama saya agak skeptik dgn kaedah2 perubatan berlabel 'islam' ni. pada saya islam mengiktiraf semua jenis perubatan moden selagi mana ia dilaksanakan dalam kerangka syarak. perasaan ni jadi lebih kuat bila pengamal perubatan 'islam' ni mengenakan pantang larang tertentu dan bacaan2 tertentu yg tak sabit dari nabi s.a.w. (kalau yg sabit dari nabi saya tak kisah).

amalan2 seperti baca fatihah senafas, ayat2 quran tertentu yg dibaca dgn kadar2 tertentu, air jampi, piring putih, tumbuhan2 yg tak boleh disentuh tanpa wudhuk dll...

di samping risaukan kesihatan dirinya saya pun bertambah risau dgn akidahnya. saya ambil pendekatan berhati2 dalam benda2 macam ni. sebab kalau salah langkah boleh bawa kpd syirik.

harap dapat bawakan dalil yg sahih berkenaan konsep perubatan islam yg sebenar dan juga kalau saudara2 ada kaedah hikmah utk memujuk ahli keluarga saya ni untuk terima rawatan hospital.

2. apakah pandangan islam tentang amalan org2 melayu yg jemput ustaz2 tertentu untuk 'memagar' kawasan rumah?

baru2 ni juga, dia panggil seorang ustaz untuk 'memagar' kawasan rumahnya. saya secara umum tak menolak amalan 'memagar' atau membuat 'pendinding' yg berlandaskan al-quran dan sunnah. banyak riwayat2 sahih dari nabi s.a.w yg boleh kita manfaatkan sebagai org islam utk berlindung dari syaitan.

namun sekali lagi saya ragu2 dgn kaedah yg diamalkan oleh 'ustaz' yg 'memagar' kawasan rumah ahli keluarga saya ni. cara2 seperti menabur garam kasar, lada hitam & kacang hijau disekeliling rumah, membakar sesuatu benda2 tertentu untuk memperasapkan rumah, pantang-larang bawa masuk benda2 hanyir e.g. daging, ikan dll ke dalam rumah ikut tempoh2 tertentu dan macam2 lagi yg saya rasakan langsung takde roh islam dalam amalan2 tersebut (walaupun diiringi dgn bacaan ayat quran dan nama allah).

sekali lagi perkara yg berkaitan dgn akidah ni yg buat saya risau...

3. apakah yg diajarkan allah dan rasulnya s.a.w. kepada kita dalam hal2 berlindung daripada gangguan jin dan syaitan? mohon disertakan dalil.

sekian.

wassalam.

lovebattery
AHLI
AHLI

Posts : 22
Points : 30
Join date : 24/09/2012

Back to top Go down


Re: Perubatan Berlabel 'Islam' dan Pendinding/Pemagar

Post by hafiz on Wed Sep 24, 2014 2:13 am

saya cuma nak brtanya kepada ustaz dan forumer2 lain. adik saya sering diganggu makhluk halus. saya pun nak suruh dia mendalami lagi Islam, menghafal ayat2 Al-Quran beserta makna, dan sbagainya, supaya at least, kalau di diganggu, dia boleh melindungi diri dia sendiri.

saya ada fikir nak hantar ke darussyifa di bangi. adakah darussyifa berlandaskan Islam?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: Perubatan Berlabel 'Islam' dan Pendinding/Pemagar

Post by thtl on Wed Sep 24, 2014 9:18 am

Berapa usia dia dan lelaki/perempuan?
Ruqyahnya mmg senang je, sebelum tidur baca Qul Huwallah 3X, al-Falaq, 3X, al-Nas 3X dan ayat Kursi dan usap dari kepala hingga kaki.
Darul Syifa' mmg perubatan alternatif, tapi tak dapat dipastikan apa metod yang depa pakai...saya tak pernah ke sana. tak salah nak try dan perhatikan cara rawatan mereka. (perubatan Islam Islam ialah perubatan moden dgn doktor2 yg pakar dan peralatan terkini)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Perubatan Berlabel 'Islam' dan Pendinding/Pemagar

Post by seijiseimura84 on Wed Sep 24, 2014 9:42 am

Saya lebih sarankan kepada combination of treatment kalau betul2 nak focus pada rawatan alternatif.
Tp hakikatnya, ramai yg nak rawatan alternatif sebenarnya atas sebab tak mau dicucuk jarum, tunggu lama di hospital, buat ini buat itu, buat scan, cucuk sini, tak caya, cuba korek cite, mesti ada yg dia tak puas hati pasal hospital
Perasaan lebih sihat ni kadang2 bersifat psikologi yg dipanggil "placebo effect". Mmg terbukti melalui kajian saintifik, mind over matter, kepercayaan boleh mempengaruhi apa kita rasa. Lebih percaya dia terhadap rawatan alternatif, lebih hebat kesannya
Sel kanser semakin mengecil??

Satu benda org yg tak faham prinsip rawatan alternatif, rawatan alternatif mungkin berkesan pd zaman dulu, tapi tak semestinya berkesan zaman sekarang, kerana kefahaman dan ketulenan ilmu tersebut berubah setelah zaman berubah kerana, ilmu tersebut byk disampaikan secara turun menurun. SEbab tu , kita melihat rawatan alternatif ni kesannya adalah random

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Perubatan Berlabel 'Islam' dan Pendinding/Pemagar

Post by seijiseimura84 on Wed Sep 24, 2014 9:47 am

lovebattery wrote:jadi, apakah kaedah yg paling hikmah yg boleh kita buat utk mendekatkan orang melayu islam di malaysia kpd sunnah yg kian dilupakan ni?

especially kpd golongan2 gen baby-boomers yg masih kuat lagi kepercayaan kpd bomoh/ustaz/pak lebai dalam hal2 ruqyah ni...

kita ni tak nak nampak terlalu keras sampai mencabar diorang... tapi kita tak nak nampak macam kita meremehkan benda ni. kalau salah langkah, nak terjerumus kpd syirik tu senang sangat...

ada idea yg kita boleh kongsi sama2?

thtl wrote:melayu kita ni dia low self-confidence sebab dah bias apak lebai buatkan, pak lebai tlg baca yasinkan, tolong tahlilkan, maka jampi dan ruqyah pun depa harapkan pak lebai, solat hajat pun depa upah pak lebai juga
semua ni berdasarkan pendedahan terhadap ilmu saintifik
kalau mereka banyak terdedah dgn cara2 eksperimen, kajian saintifik, serta bukti statistik, mereka akan faham bahawa ilmu sainsi ni boleh dipercayai
tp pada masa yg sama , wujud juga agenda supaya kita tak percaya pd sains, seperti isu evolution, dan sebagainya
masalah di sini, kita mmg telah terdidik untuk memandang sains sebagai satu ilmu taboo, ini masalahnya

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Perubatan Berlabel 'Islam' dan Pendinding/Pemagar

Post by abu_firdaus on Thu Sep 25, 2014 4:30 am

darul syifa ni dia mesti amalkan selawat syifa dlm pembacaannya.
macamana kita nak hukumkan penggunaan selawat syifa ni? perlis pun keluar fatwa tak boleh guna.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Perubatan Berlabel 'Islam' dan Pendinding/Pemagar

Post by thtl on Thu Sep 25, 2014 9:11 am

org yg kuat berpegang dgn AQ & as-sunnah mmg kena elakkan dari jampi mentera dengan sesuatu yang tidak makthur atau sesuatu jampi yang mengandungi maksud yg bid'ah (rekaan baru).
nasihat kami, elakkan ke sana.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Perubatan Berlabel 'Islam' dan Pendinding/Pemagar

Post by AwgSagi on Thu Sep 25, 2014 5:00 pm

Tuan, kita diajar bahawa menguasai sebahagian golongan jin adalah antara mukjizat Nabi Sulaiman AS dan hanya unik utk baginda sahaja.

Merujuk kepada AL-QURAN khususnya Surah Al-Jin, pertemuan golongan jin dgn Nabi SAW utk dakwah ada dirakamkan dan peristiwa itu juga hanya berlaku kepada baginda SAW. Dlm sirah Nabi SAW juga diriwayatkan ada beberapa kejadian Nabi SAW berjumpa dgn mereka dan berjemaah solat.

Adakah pertemuan Nabi SAW itu boleh kita katakan satu mukjizat yg hanya berlaku kepada baginda SAW dlm kapasiti sebagai pembawa risalah terakhir dan rahmat utk seluruh alam? Atau adakah pertemuan seperti Nabi SAW itu juga dialami oleh rasul2 atau nabi2 yg lain atau manusia2 biasa yg lain jika itu bukan mukjizat khusus Pembawa Risalah Akhir Zaman?

Ada setengah org2 awam dan perawat2 tradisi atau ruqyah-syariah klaim mereka pun boleh bertemu dgn golongan jin dlm bentuk asal mereka utk tujuan2 selain yg khusus utk Nabi Sulaiman AS termasuklah berdakwah atau masuk ke alam mereka seperti yg dialami Rasul SAW.

AwgSagi
AHLI
AHLI

Posts : 22
Points : 30
Join date : 06/03/2013

Back to top Go down

Re: Perubatan Berlabel 'Islam' dan Pendinding/Pemagar

Post by seijiseimura84 on Thu Sep 25, 2014 5:36 pm

Off topic....
saya teringat sebuah buku yg ditulis oleh org arab yg dipanngil al azif atau dlm versi english necronomicon yg ditulis oleh org arab bernama Abdul Alhazred

Buku ni menceritakan tentang perkara2 mistik, cerita2 jin, dan amalan2 sihir. Kononnya abdul al hazred ni banyak belajar tentang ilmu kaballah, sufi, serta christian gnostiscm. Malah ada dakwaan, bahawa dia pernah terjumpa tamadun iram serta mempelajari ilmu2 mistik. Buku ini dikatakan , masih digunakan sebagai sumber rujukan bagi puak2 ahli sihir

SUmber rujukan
https://forum.lowyat.net/topic/3350903/all
http://booksforsatanspeople.files.wordpress.com/2010/11/necronomicon1586-dr-john-dee.pdf


seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Perubatan Berlabel 'Islam' dan Pendinding/Pemagar

Post by hafiz on Fri Sep 26, 2014 5:06 pm

jadi, ada sesiapa tahu tak di mana saya boleh bawa adik saya ini utk dirawat. saya agak yakin adik saya memang dikacau

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: Perubatan Berlabel 'Islam' dan Pendinding/Pemagar

Post by thtl on Mon Oct 13, 2014 9:06 am

U dok area mana?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Perubatan Berlabel 'Islam' dan Pendinding/Pemagar

Post by hafiz on Mon Oct 13, 2014 12:43 pm

area beranang, dekat-dekat sempadan negeri sembilan

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: Perubatan Berlabel 'Islam' dan Pendinding/Pemagar

Post by thtl on Mon Oct 13, 2014 2:09 pm

kena tanya orang kampung..word of mouth

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Perubatan Berlabel 'Islam' dan Pendinding/Pemagar

Post by hafiz on Tue Oct 14, 2014 2:57 pm

Saya dpt contact sorng ustaz ni, tpi x tahu caranya adakah betul2 brlandaskan syariat, trdptkh bidaah dan sebagainya. Saya ada baca, kalau darurat, seperti mmng pesakit te serius ke dan lain2, kita blh berubat dngn orng tanpa soal siasat dahulu. Tpi dlm keadaan saya mcm mana? Kalau nk tanya takut mncabar ustaz tu, yg saya rasa mampu saya lakukan adalah prgi dahulu dn lihat caranya dan arahannya dan evaluate dari situ. Blhkah demikian?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: Perubatan Berlabel 'Islam' dan Pendinding/Pemagar

Post by thtl on Tue Oct 14, 2014 3:42 pm

boleh je...itu nama dia trial and error

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Perubatan Berlabel 'Islam' dan Pendinding/Pemagar

Post by hafiz on Mon Oct 20, 2014 1:45 pm

saya baru nak ke rumah ustaz itu, tetapi ustaz itu tidak ada kerana ada urusan baca tahlil dan doa kat kedutaan besar indonesia kuala lumpur. jadi was2, boleh ke berubat dengan ustaz itu kerana tahlil ni selalunya yg bidaah dilakukan. atau boleh je ke saya bersangka baik? saya perlu kepastian sebab saya tidak mahu terlibat dengan perkara2 tidak elok. kalau tunggu lama2 pun, tidak elok utk adik saya.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: Perubatan Berlabel 'Islam' dan Pendinding/Pemagar

Post by abu_firdaus on Mon Oct 20, 2014 1:53 pm

Tahlil/doa tu bukan perkara syirik. Kalau kita masih boleh berimamkan mrk, berubat pun boleh le

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Perubatan Berlabel 'Islam' dan Pendinding/Pemagar

Post by Sponsored content Today at 7:35 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum