Batal wuduk tengah solat, kemudian sambung?

View previous topic View next topic Go down

Batal wuduk tengah solat, kemudian sambung?

Post by abu_muadz on Mon Oct 01, 2012 12:05 pm

Assalamualaikum,

Saya pernah dengar pendapat tetapi lupa siapa yang beritahu dan dari mana sumbernya bahawa kalau kita tengah solat dan berkentut, kita keluar dari solat tersebut dan ambil wuduk kembali, kita boleh sambung dimana kita batal wuduk tersebut.

Sebagai contoh, jika kita tengah tahiyyat awal solat zuhur, tetiba terkentut, kita ambil wuduk balik kemudian bila kita takbiratul ihram kita sambung dengan duduk di tahiyyat awal balik dan menyempurnakan rakaat seterusnya.

Benarkah pendapat ini ada dalam mazhab yang 4?

abu_muadz
AHLI
AHLI

Posts : 23
Points : 29
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Batal wuduk tengah solat, kemudian sambung?

Post by thtl on Mon Oct 01, 2012 12:16 pm

wsm,

tak ada dalam 4 madzhab utama sunni.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Batal wuduk tengah solat, kemudian sambung?

Post by Abu_Imran on Tue Oct 02, 2012 4:32 am

mungkin tersilap paham kot...

yg ada jika imam batal...maka imam perlu wudhu dan mula semula kemudian makmum tunggu dan SAMBUNG pada rakaat yg sama bila imam smpi pada rakaat tersebut....

kalau yg ni ada tak syaikh THTL?

Abu_Imran
AHLI
AHLI

Posts : 94
Points : 125
Join date : 26/11/2011
Age : 34
Location : Putrajaya

Back to top Go down

Re: Batal wuduk tengah solat, kemudian sambung?

Post by yat on Tue Oct 02, 2012 4:51 am

saya teringat video imam masjid nabawi membatalkan solat maghrib, tapi lepas tu smabung tak sure makmum kelaur solat ke tak...


yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Batal wuduk tengah solat, kemudian sambung?

Post by thtl on Tue Oct 02, 2012 7:22 am

abu,

pasal mesjid tu besar dan ramai makmum dan utk elakkan kekeliruan, maka fiqh yg sahih, Imam kena tarik penggantinya naik menggantinya. Ini namanya delegation dalam fiqh solat jamaah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Batal wuduk tengah solat, kemudian sambung?

Post by thtl on Tue Oct 02, 2012 7:25 am

yat kena tengok U-tube dulu samada releven atau tidak dgn thread ni, kat univ saya, youtube kena block

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Batal wuduk tengah solat, kemudian sambung?

Post by yat on Tue Oct 02, 2012 8:33 am

dalam video youtube ni, imam2 tiba2 keluar solat....lepas tu tak ditunjuk apa makmum nbuat, lepas tu imam masuk solat tapi start solat dari mula la....

dia ada mention samtng dalam arab (saya tak paham)...sebelum dia pegi keluar (toilet rasanya)

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Batal wuduk tengah solat, kemudian sambung?

Post by abu_aisyah on Tue Oct 02, 2012 2:55 pm

ana pernah dengar dari video maulana asri.rasanya dalam syarah sahih bukharinya dalam bab solat.mmg ada pendapat demikian.khas utk kentut je rasanya.so,klu pegi ke tandas buang air kecil/besar,fiqh demikian tidak boleh diamalkan. dan syarat tambahan adalah org tersebut tidak boleh buat perkara2 lain melainkan pergi berwudhuk shj.klu masa otw nak pegi wudhuk,terjmpa org dan bertegur sapa,maka dia tak boleh sambung solat (kene start balik).

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Batal wuduk tengah solat, kemudian sambung?

Post by thtl on Tue Oct 02, 2012 7:27 pm

apa pun fiqh solat jamaah yg rajih ialah bila Imam terkentut, maka dia kena kasi isyarat kpd penggantinya utk menggantikannya.

Kalau nak tunggu dia pergi ambik wudhuk boleh, tapi apakah makmum di Malaysia tahu fiqh yg diambil dari sahih Bukhari tsb??

Ini semua akan menimbulkan kekeliruan kpd jamaah yg ramai. Maka fiqh solat jamaah yg dah maklum oleh semua, jika Imam batal, maka fiqh dan tatacara mengganti Imam semua org tahu.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Batal wuduk tengah solat, kemudian sambung?

Post by Abu_Imran on Wed Oct 03, 2012 4:09 am

thtl wrote:apa pun fiqh solat jamaah yg rajih ialah bila Imam terkentut, maka dia kena kasi isyarat kpd penggantinya utk menggantikannya.

Kalau nak tunggu dia pergi ambik wudhuk boleh, tapi apakah makmum di Malaysia tahu fiqh yg diambil dari sahih Bukhari tsb??

Ini semua akan menimbulkan kekeliruan kpd jamaah yg ramai. Maka fiqh solat jamaah yg dah maklum oleh semua, jika Imam batal, maka fiqh dan tatacara mengganti Imam semua org tahu.

:shock:

Abu_Imran
AHLI
AHLI

Posts : 94
Points : 125
Join date : 26/11/2011
Age : 34
Location : Putrajaya

Back to top Go down

Re: Batal wuduk tengah solat, kemudian sambung?

Post by yat on Wed Oct 03, 2012 9:30 am

thtl wrote:apa pun fiqh solat jamaah yg rajih ialah bila Imam terkentut, maka dia kena kasi isyarat kpd penggantinya utk menggantikannya.

Kalau nak tunggu dia pergi ambik wudhuk boleh, tapi apakah makmum di Malaysia tahu fiqh yg diambil dari sahih Bukhari tsb??

Ini semua akan menimbulkan kekeliruan kpd jamaah yg ramai. Maka fiqh solat jamaah yg dah maklum oleh semua, jika Imam batal, maka fiqh dan tatacara mengganti Imam semua org tahu.

tepat sekali!!!

dalam video tu pun imam ada announced dalam bahasa arab, dia nak inform kot dia 'keluar' sembahyng etc

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Batal wuduk tengah solat, kemudian sambung?

Post by thtl on Wed Oct 03, 2012 9:37 am

lebih praktikal:

1. time mgmt. makmum tak perlu tunggu imam pergi ambil wudhuk dan kembali semula

2. process of delegation. bila imam batal, sudah ada succession plan (plan mengganti Imam)..

3. elakkan bahaya. bayangkan Imam kena tergesa-gesa ke bilik wudhuk, kemungkinan dia akan terjatuh kerana nak kejar masa kerana makmum dah tunggu.

maka fiqh yg lebih rajih, ialah tak payah tunggu Imam


KECUALI...

Imam itu adalah satu-satunya Imam yg boleh lead solat, pengganti semuan tak tahu, misalnya di surau orang asli. Maka kalau gitu mmg makmum org asli kena tunggu pak Imam pegi ambil wudhuk dan kembali...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Batal wuduk tengah solat, kemudian sambung?

Post by yat on Wed Oct 03, 2012 9:56 am

thtl wrote:lebih praktikal:

1. time mgmt. makmum tak perlu tunggu imam pergi ambil wudhuk dan kembali semula

2. process of delegation. bila imam batal, sudah ada succession plan (plan mengganti Imam)..

3. elakkan bahaya. bayangkan Imam kena tergesa-gesa ke bilik wudhuk, kemungkinan dia akan terjatuh kerana nak kejar masa kerana makmum dah tunggu.

maka fiqh yg lebih rajih, ialah tak payah tunggu Imam


KECUALI...

Imam itu adalah satu-satunya Imam yg boleh lead solat, pengganti semuan tak tahu, misalnya di surau orang asli. Maka kalau gitu mmg makmum org asli kena tunggu pak Imam pegi ambil wudhuk dan kembali...hehehe

hha teringat satu lawak seorang imam yg nak ajar sekumpulan orang asli sembahyang, dia cakap 'ikut saya sahaja', lepas tu dia sembahyangm, dia batuk semua batuk, dia baca kuat semua baca kuat...kalau buat fiqh tu, jenuh orang asli semua ikut imam tu ambik wudu', hehe

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Batal wuduk tengah solat, kemudian sambung?

Post by thtl on Wed Oct 03, 2012 3:31 pm

Yat,

pak Imam kalau dah batal, dia boleh bercakap kpd makmum..

" kamu semua tunggu, jangan buat apa-apa, semua diam, jangan bercakap, pak Imam nak perbaharui wudhuk, jangan buat apak-apak, sehingga pak Imam datang semula."

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Batal wuduk tengah solat, kemudian sambung?

Post by wan_ly on Mon Dec 10, 2012 7:43 am

Jumpa kat http://putramelayu.web.id/2012/09/menghentikanmembatalkan-sholat-setelah-takbiratul-ihram-bagaimana-pendapat-anda/#more-1192 (rujuk pendapat ke-3):


Ada tiga cara yang bisa dilakukan imam:

Pertama, dia membatalkan shalat, keluar dari jamaah, dan menunjuk salah seorang di belakangnya untuk menggantikan posisinya sebagai imam hingga shalat selesai. Sebagaimana terdapat riwayat dari Umar, Ali, Alqamah, dan Atha’. Diantaranya adalah riwayat dari Umar bin Khatab radliallahu ‘anhu, bahwa setelah beliau ditikam Abdullah bin Saba’, umar memegang tangan Abdurrahman bin Auf, dan menyuruhnya untuk menggantikan posisinya. Hadits ini diriwayatkan Bukhari (7/60). Tindakan Umar ini dilakukan di depan para sahabat dan tidak ada satupun yang mengingkarinya, sehingga dihukumi sebagai kesepakatan mereka.

Kedua, imam membatalkan shalat dan tidak menunjuk pengganti. Kemudian masing-masing makmum shalat sendiri-sendiri. Ini adalah pendapat Imam as-Syafi’i.

Ketiga, imam menyuruh makmum untuk tetap diam di tempat (tidak membatalkan shalat), kemudian imam bersuci, lalu kembali ke tempat semula dan melanjutkan shalat jamaah. Ini berdasarkan hadits dari Abu Bakrah radliallahu ‘anhu, beliau mengatakan:

أن رسول الله صلى الله عليه وسلم، دخل في صلاة الفجر فأومأ بيده أن مكانكم ثم جاء ورأسه يقطر فصلى بهم

Bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam mengimami sahabat shalat subuh. Tiba-tiba beliau berisyarat kepada para sahabat agar tetap berada di tempatnya (kemudian beliau pergi), lalu beliau kembali, sementara kepalanya meneteskan air, dan beliau shalat jamaah bersama mereka. (HR. Abu Daud no. 233 dan dishahihkan al-Albani)

wan_ly
AHLI
AHLI

Posts : 7
Points : 7
Join date : 11/10/2012

Back to top Go down

Re: Batal wuduk tengah solat, kemudian sambung?

Post by abu_aisyah on Wed Dec 12, 2012 4:50 am

thtl wrote:Yat,

pak Imam kalau dah batal, dia boleh bercakap kpd makmum..

" kamu semua tunggu, jangan buat apa-apa, semua diam, jangan bercakap, pak Imam nak perbaharui wudhuk, jangan buat apak-apak, sehingga pak Imam datang semula."

kemudian imam bangun untuk cukup kan rakaat,makmum buat ape?tunggu dlm kedudukan tahiyat akhir atau mufarakah dan terus beri salam?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Batal wuduk tengah solat, kemudian sambung?

Post by thtl on Wed Dec 12, 2012 2:05 pm

ada dua pendapat:
1. Imam sambung apa yg dia batal...jika dia kentut ketika rakaat kedua masa duduk antara dua sujud, maka dia sambung dari situ.

2. dia start semula solat, dan beri isyarat kpd makmum bila nak continue semula.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Batal wuduk tengah solat, kemudian sambung?

Post by Sponsored content Today at 9:04 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum