Khasiat ayat Kursi. Adakah sahih?

View previous topic View next topic Go down

Khasiat ayat Kursi. Adakah sahih?

Post by abubakar on Thu Oct 04, 2012 7:30 am

Mohon para tuan-tuan semua boleh beri sepatah dua terhadap apa yg disebarkan sejak akhir-akhir ini berkenaan khasiat Ayat Kursi seperti yg saya paparkan di bawah ini.


_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Khasiat ayat Kursi. Adakah sahih?

Post by thtl on Thu Oct 04, 2012 11:30 am

Jawapan dari laman wb al-Ahkam, panelnya Ust Adhlan A Aziz:

Tentang kelebihan ayat al-Kursi, memang ia ada di dalam beberapa hadith yang sahih, antaranya ialah sebuah hadith riwayat Muslim yang menyatakan bahawa ia adalah antara ayat yang paling agung dalam Al-Quran.

- Begitu juga dalam sebuah hadith sahih yang lain (riwyat al-Bukhari), Rasulullah SAW menyatakan bahawa ia adalah ayat yang memelihara pembacanya apabila dibaca ketika ingin tidur dan ia adalah penghalau syaitan.

Maka selain itu adalah dha'if atau palsu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Khasiat ayat Kursi. Adakah sahih?

Post by nurhidayah on Thu Oct 04, 2012 11:34 am

Ustaz, selalu juga terbaca macam ni dekat facebook (terpaksa guna, urusan kerja), siap cakap kalau tak share; berdosa. Saya taknak lah share benda yang saya tak pasti kebenarannya. Orang kurang ilmu macam saya ni ustaz susah nak bezakan kesahihan ni semua. Betulkah tindakan saya ni, atau saya perlu share saja untuk makluman orang lain pula?

nurhidayah
AHLI
AHLI

Posts : 53
Points : 71
Join date : 12/09/2012
Age : 31
Location : Kota Kinabalu

Back to top Go down

Re: Khasiat ayat Kursi. Adakah sahih?

Post by thtl on Thu Oct 04, 2012 11:42 am

rule simpel je...

jika anda tak sure khabar itu dari siapa, dari kitab mana, maka tak usah sebarkan...nanti kita dusta atas nama agama.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Khasiat ayat Kursi. Adakah sahih?

Post by abuzaid65 on Fri Oct 05, 2012 6:27 am

nurhidayah wrote:Ustaz, selalu juga terbaca macam ni dekat facebook (terpaksa guna, urusan kerja), siap cakap kalau tak share; berdosa. Saya taknak lah share benda yang saya tak pasti kebenarannya. Orang kurang ilmu macam saya ni ustaz susah nak bezakan kesahihan ni semua. Betulkah tindakan saya ni, atau saya perlu share saja untuk makluman orang lain pula?

tanya kat org tu semula.. yg cakap kalau tak share berdosa tu pakai dalil mana pulak? mcm2 la karenah manusia zaman FB nih.. :shock:

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Khasiat ayat Kursi. Adakah sahih?

Post by nurhidayah on Fri Oct 05, 2012 10:15 am

abuzaid65 wrote:
nurhidayah wrote:Ustaz, selalu juga terbaca macam ni dekat facebook (terpaksa guna, urusan kerja), siap cakap kalau tak share; berdosa. Saya taknak lah share benda yang saya tak pasti kebenarannya. Orang kurang ilmu macam saya ni ustaz susah nak bezakan kesahihan ni semua. Betulkah tindakan saya ni, atau saya perlu share saja untuk makluman orang lain pula?

tanya kat org tu semula.. yg cakap kalau tak share berdosa tu pakai dalil mana pulak? mcm2 la karenah manusia zaman FB nih.. :shock:

Biasanya ayat minta share ni akan bermula dengan potongan ayat, 'sampaikan lah walau hanya sepotong ayat..'. atau dia kata 'kalau tak share, tak sayang Islam'. Haihh, macam macam ja.


Last edited by nurhidayah on Fri Oct 05, 2012 10:17 am; edited 1 time in total (Reason for editing : wrong spelling)

nurhidayah
AHLI
AHLI

Posts : 53
Points : 71
Join date : 12/09/2012
Age : 31
Location : Kota Kinabalu

Back to top Go down

Re: Khasiat ayat Kursi. Adakah sahih?

Post by thtl on Fri Oct 05, 2012 11:36 am

nur,
teks dalil:

بلغوا عني ولو آية،" صحيح البخاري


sampaikan dariKU walaupun satu ayat."

maksudnya kena sampaikan apa yg berasal dari Nabi saw...atau sesuatu maklumat yg kita yakini sbg sahih sahaja.

yg tak di ketahui samada ianya hadis atau maklumat tak sahih, maka walaupun ada ugutan supaya kita sampaikan, maka tak usahlah layan...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Khasiat ayat Kursi. Adakah sahih?

Post by nurhidayah on Fri Oct 05, 2012 11:43 am

Oh macam tu. Terima kasih ustaz.

nurhidayah
AHLI
AHLI

Posts : 53
Points : 71
Join date : 12/09/2012
Age : 31
Location : Kota Kinabalu

Back to top Go down

Re: Khasiat ayat Kursi. Adakah sahih?

Post by Sponsored content Today at 11:13 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum