bergerak-gerak ketika solat

View previous topic View next topic Go down

bergerak-gerak ketika solat

Post by abu_aisyah on Fri Oct 05, 2012 3:20 pm



ana tertarik dengan pic diatas.mula2 tengok pic ni terus terbayang live solat di masjidil haram.imam dan belakang imam dan makmum arab disitu semuanya bergerak2,membetul2kan tudung kepala,hmm,,,,

so,solat yg terbaik adalah masyarakat melayu kita yg bermazhab shafie.pergerakan hanya 3 kali,tidak berturut2.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: bergerak-gerak ketika solat

Post by thtl on Fri Oct 05, 2012 4:52 pm

abu,

so, nak kata madzhab syafi'iy nusantara lebih baik dari org yg solat di mesjidil haram?

jangan lupa, kat msjid al haram tu ada macam2 mazhab...ramai non-arab dari arab ketika solat...

2. pahalanya 100K kali ganda mesjid kat 1Malaysia ni...
3. safnya lebih padat, saf kat msjid kita longgar, kaki tak bertemu kaki, bahu antara bahu jauh sangat...

kalau enta saksikan sendiri fenomena solat di mesjidil haram secara LIVE, datang sini, u will think again...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bergerak-gerak ketika solat

Post by abu_aisyah on Fri Oct 05, 2012 6:30 pm

Laughing

bukan la sheikh...

ni retorik kritis (yg nth ape2)

hrp tiada salah fhm..

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: bergerak-gerak ketika solat

Post by thtl on Sat Oct 06, 2012 11:51 am

kalau nak compare solat melayu vs solat pak arab khususnya saudi, kena compare secara menyeluruh, A to Z

ana dah dok sama depa sejak april 2012, mmg dapat rasa, solat pak arab saudi jauh lebih baik dr semua aspek...

for a start, mana ada negara yg paksa semua premis pejabat dan business tutup 4 kali sehari?? satu negara bersolat jamaah...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: bergerak-gerak ketika solat

Post by ummuyaser on Tue Oct 09, 2012 3:41 am

thtl wrote:kalau nak compare solat melayu vs solat pak arab khususnya saudi, kena compare secara menyeluruh, A to Z

ana dah dok sama depa sejak april 2012, mmg dapat rasa, solat pak arab saudi jauh lebih baik dr semua aspek...

for a start, mana ada negara yg paksa semua premis pejabat dan business tutup 4 kali sehari?? satu negara bersolat jamaah...

Wah...hebat nya depa.....

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: bergerak-gerak ketika solat

Post by ummuyaser on Tue Oct 09, 2012 3:51 am

thtl wrote:abu,

so, nak kata madzhab syafi'iy nusantara lebih baik dari org yg solat di mesjidil haram?

jangan lupa, kat msjid al haram tu ada macam2 mazhab...ramai non-arab dari arab ketika solat...

2. pahalanya 100K kali ganda mesjid kat 1Malaysia ni...
3. safnya lebih padat, saf kat msjid kita longgar, kaki tak bertemu kaki, bahu antara bahu jauh sangat...

kalau enta saksikan sendiri fenomena solat di mesjidil haram secara LIVE, datang sini, u will think again...

Ana pernah bersolat jamaah dengan student Arab di surau Univ sewaktu di Mesir. Mereka bersungguh-sungguh membetulkan saf solat sama macam Sheikh TH cakap sehingga sanggup luaskan bukaan kaki untuk temukan dengan kaki kita. Kalau di Malaysia, susah jugak nak praktikkan begitu. Baru pegang lembut tangan orang sebelah dah direntapnya. Tambahan pula kalau makcik-makcik. Surprised

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: bergerak-gerak ketika solat

Post by abu_aisyah on Wed Oct 10, 2012 4:54 am

yup,tu yg ana ajar kepad adik ana yg umur 12 thn..ana suruh rapatkan saf dengan serapat yg boleh,temukan kaki,etc.so,satu hari tu kami soloat si sebuah surau,di apply lah.so pakcik sebelah tu ganjak dari die.die buat lagi,pakcik tu ganjak..kali ke 3 pakcik tu jeling die.adik ana pun pandang ana angkat bulu kening kehairanan.sbb sbelah die tu imam besar masjid jamek.huhuhu.

tp kadang2,ada sbb dimana org tua tidak selesa keadaan tu.mgkin die perlu kan ruang utk bergerak/duduk sbb masalah kesihatan cam sendi sakit.acaner tu?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: bergerak-gerak ketika solat

Post by Sponsored content Today at 11:15 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum