makan di restoran yg tak halal

View previous topic View next topic Go down

makan di restoran yg tak halal

Post by rul85 on Sat Oct 13, 2012 3:53 pm

Apakah hukum makan di restoran yg tak halal,isteri saya ada bawak blk makanan dari restoran yg tak halal,ia adalah sejenis roti sardin, kemudian di hidangkan dlm pinggan...saya ragu2 sama ada ia dimasak menggunakan pinggan senduk yg tlh digunakan makanan yg haram sebelum ini...adakah perlu utk di samak kesemuanya..pinggan saya,kuali saya

rul85
AHLI
AHLI

Posts : 28
Points : 46
Join date : 04/08/2012

Back to top Go down

Re: makan di restoran yg tak halal

Post by yat on Sat Oct 13, 2012 5:23 pm

rul85 wrote:Apakah hukum makan di restoran yg tak halal,isteri saya ada bawak blk makanan dari restoran yg tak halal,ia adalah sejenis roti sardin, kemudian di hidangkan dlm pinggan...saya ragu2 sama ada ia dimasak menggunakan pinggan senduk yg tlh digunakan makanan yg haram sebelum ini...adakah perlu utk di samak kesemuanya..pinggan saya,kuali saya

saudari masri dari afn ada jawab persoalan ini di link ini:

http://soaljawab.wordpress.com/2008/07/31/hukum-makan-didalam-bekas-makanan-ahli-kitab-kafir/

kesimpulan: baca bismillah sebelum makan, tak disuruh cek dgn detail apa depa masak etc.....sardin halal..pinggan itu kalau dah basuh suci...kalau nak faham secara detail, klau ada bekas sendiri lebih afdal tapi boleh guna bekas mereka...

nak samak dgn apa? nak bwk keluar pinggan tu ke luar basuh dgn air dan tanah? tak disuruh buat macam tu....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: makan di restoran yg tak halal

Post by Adli_Khalim on Wed Oct 17, 2012 7:10 am

rul85 wrote:Apakah hukum makan di restoran yg tak halal,isteri saya ada bawak blk makanan dari restoran yg tak halal,ia adalah sejenis roti sardin, kemudian di hidangkan dlm pinggan...saya ragu2 sama ada ia dimasak menggunakan pinggan senduk yg tlh digunakan makanan yg haram sebelum ini...adakah perlu utk di samak kesemuanya..pinggan saya,kuali saya

Boleh saya tahu kenapa anda mengatakan "restoran tak halal"? Bagaimana anda tahu bahawa restoran tersebut menyediakan makanan yang tidak halal?

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: makan di restoran yg tak halal

Post by yat on Wed Oct 17, 2012 7:11 am

ust adli,

sebab takder logo 'halal'...hehe

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: makan di restoran yg tak halal

Post by Adli_Khalim on Wed Oct 17, 2012 7:28 am

yat wrote:ust adli,

sebab takder logo 'halal'...hehe

Alamak, jangan panggil Ustaz. Bukan bidang agama pun.

Susah la nak lepak kedai kopi, jenuh pulak nak cari logo halal nanti.

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: makan di restoran yg tak halal

Post by yat on Wed Oct 17, 2012 7:38 am

Adli_Khalim wrote:
yat wrote:ust adli,

sebab takder logo 'halal'...hehe

Alamak, jangan panggil Ustaz. Bukan bidang agama pun.

Susah la nak lepak kedai kopi, jenuh pulak nak cari logo halal nanti.

haha memmng lyk pun dipanggil ustaz, boleh gak nak jadi ahli panel sini, huhu

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: makan di restoran yg tak halal

Post by Adli_Khalim on Wed Oct 17, 2012 7:46 am

yat wrote:haha memmng lyk pun dipanggil ustaz, boleh gak nak jadi ahli panel sini, huhu

Saya yakin sangat bahawa saya tak layak jadi panel. Baca kitab `arab pun merangkak lagi. Lagipun saya kena luangkan lebih banyak masa mencari ilmu.

Saya rasa panel yang dah ada sekarang pun sudah mencukupi.

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: makan di restoran yg tak halal

Post by rul85 on Wed Oct 17, 2012 12:47 pm

sebab ianya restoran sepanyol yg menyediakan arak dan babi, maaf lambat reply bz kerja

rul85
AHLI
AHLI

Posts : 28
Points : 46
Join date : 04/08/2012

Back to top Go down

Re: makan di restoran yg tak halal

Post by Adli_Khalim on Thu Oct 18, 2012 2:36 am

rul85 wrote:sebab ianya restoran sepanyol yg menyediakan arak dan babi, maaf lambat reply bz kerja

Dalam Sunan Abi Dawud, memang ada satu hadits tentang pertanyaan seorang sahabat radhiyallahu `anhu kepada Rasulullah shallallahu `alaihi wasallam untuk menggunakan perkakas dapur jiran mereka yang bukan Islam (dalam riwayat Abu Dawud memang disebutkan bahawa jiran mereka menghidangkan khamar dan daging babi, sedangkan riwayat lain saya tak jumpa perkataan yang sama).

Rasulullah shallallahu `alaihi wasallam memerintahkannya supaya mencari perkakas lain. Sekiranya tiada perkakas lain, baginda memerintahkannya supaya membasuh perkakas tersebut sebelum menggunakannya, namun baginda tidak menyebut "membasuh sebanyak 7 kali."

Harap menjawab persoalan anda.

Wallahu a`lam.

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: makan di restoran yg tak halal

Post by Sponsored content Today at 7:53 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum