Fatwa Baru tentang Air Klorin

View previous topic View next topic Go down

Fatwa Baru tentang Air Klorin

Post by ummuyaser on Sat Oct 13, 2012 4:36 pm

Assalamualaikum, ana jumpa statement ni yang dipaparkan di fb Ust. Fikri Alamghiri:


Ada satu fatwa baru....

PERHATIAN:
Kepada Pembaca yang masih mempunyai persoalan tentang air Klorin.

ANDA DIKIRA TIDAK MANDI WAJIB ATAU BERWUDHU' Jika Guna air Klorin.

INI BUKAN FATWA BARU, TETAPI KAEDAH ASAL DARIPADA USUL FIQH ASWJ.

Air Klorin Sebenarnya air Formula. (musta'mal Mukhallit a'ini)

Bahawasanya pertamanya kita harus Ingat bahawa kita memerlukan air MUTLAK untuk menyucikan batin (hadas) Bukannya untuk minum atau membasuh sehingga putih berseri sesuatu benda.

2. Air Klorin adalah agenda Yahudi yg dikaji sejak 90 tahun lepas, mereka mencari sesuatu yang dapat merubah air dalam kandungan yang banyak sekalipun. Lantas mereka menemukan sejenis klorin.

3. Dalam hukum Fiqh. Air Mutlak ialah original tanpa disentuh atau bercampur walau setitik unsur larut jika kurang dari 2 Kolah. Kiranya melebihi 2 kolah, ia tertakluk kepada wujudnya perubahan dalam 3 bentuk samada berubah warna, bau atau rasa.

4. Air klorin adalah termasuk dalam bab “air Musta’mal Mukhallit aini.” Iaitu bukan Mutlak. Kerana ia telah bercampur sesuatu yang larut dengan sengaja. Ini bermakna air klorin adalah sebenarnya; AIR FORMULA yakni bukannya air MUTLAK dan membatalkan untuk mandi Junub atau berwudhu’.

5. KERANA telah nyata bahawa air klorin adalah mempunyai perubahan samada disegi warna, bau atau rasa dengan amat ketara sekali.

Ingat! Kita memerlukan air untuk menyucikan hadas. Bukannya menyucikan kotoran minyak, najis dan sebagainya. tutup!

Agak-agak, siapakah gerangan yang menyebarkan fatwa sebegini ye?

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Fatwa Baru tentang Air Klorin

Post by yat on Sat Oct 13, 2012 5:29 pm

ummuyaser wrote:Assalamualaikum, ana jumpa statement ni yang dipaparkan di fb Ust. Fikri Alamghiri:


Ada satu fatwa baru....

PERHATIAN:
Kepada Pembaca yang masih mempunyai persoalan tentang air Klorin.

ANDA DIKIRA TIDAK MANDI WAJIB ATAU BERWUDHU' Jika Guna air Klorin.

INI BUKAN FATWA BARU, TETAPI KAEDAH ASAL DARIPADA USUL FIQH ASWJ.

Air Klorin Sebenarnya air Formula. (musta'mal Mukhallit a'ini)

Bahawasanya pertamanya kita harus Ingat bahawa kita memerlukan air MUTLAK untuk menyucikan batin (hadas) Bukannya untuk minum atau membasuh sehingga putih berseri sesuatu benda.

2. Air Klorin adalah agenda Yahudi yg dikaji sejak 90 tahun lepas, mereka mencari sesuatu yang dapat merubah air dalam kandungan yang banyak sekalipun. Lantas mereka menemukan sejenis klorin.

3. Dalam hukum Fiqh. Air Mutlak ialah original tanpa disentuh atau bercampur walau setitik unsur larut jika kurang dari 2 Kolah. Kiranya melebihi 2 kolah, ia tertakluk kepada wujudnya perubahan dalam 3 bentuk samada berubah warna, bau atau rasa.

4. Air klorin adalah termasuk dalam bab “air Musta’mal Mukhallit aini.” Iaitu bukan Mutlak. Kerana ia telah bercampur sesuatu yang larut dengan sengaja. Ini bermakna air klorin adalah sebenarnya; AIR FORMULA yakni bukannya air MUTLAK dan membatalkan untuk mandi Junub atau berwudhu’.

5. KERANA telah nyata bahawa air klorin adalah mempunyai perubahan samada disegi warna, bau atau rasa dengan amat ketara sekali.

Ingat! Kita memerlukan air untuk menyucikan hadas. Bukannya menyucikan kotoran minyak, najis dan sebagainya. tutup!

Agak-agak, siapakah gerangan yang menyebarkan fatwa sebegini ye?

al ghari wa ahbash and the gang? mcm ni pun ada gak....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Fatwa Baru tentang Air Klorin

Post by Nizam on Sat Oct 13, 2012 7:23 pm

Chlorine is pure, not impure, as in principle all things are impure (unless proven otherwise). If the water in the swimming pool is as much as mentioned by the questioner, and nothing of its three characteristics, i.e. color, taste and smell, changes by the chlorine that is mixed with it, then, it is pure and removes the impurity of anyone performing Ghusl in it.

http://www.islamweb.net/emainpage/index.php?page=showfatwa&Option=FatwaId&Id=124430

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Fatwa Baru tentang Air Klorin

Post by gothehome on Sun Oct 14, 2012 7:36 am

air sungai pun dah banyak berubah
warna nya dah berubah
bau nya dah berubah

ras nya tak tau aku... tak sanggup nak rasa

cammane tu...

gothehome
AHLI
AHLI

Posts : 21
Points : 23
Join date : 02/06/2012

Back to top Go down

Re: Fatwa Baru tentang Air Klorin

Post by NAZ on Sun Oct 14, 2012 8:38 am

uhhhh..kena korek buat telaga nieh.

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: Fatwa Baru tentang Air Klorin

Post by yat on Sun Oct 14, 2012 8:48 am

boleh untung buat business...

mari2, air 'mutlak' utk mandi wajib, gerenti sah mandi hadas anda, tanpa ragu2, tiada bahan campuran kimia yg lain (100% klorin free), pure H2O

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Fatwa Baru tentang Air Klorin

Post by abuzaid65 on Tue Oct 16, 2012 6:04 am

ummuyaser wrote:Assalamualaikum, ana jumpa statement ni yang dipaparkan di fb Ust. Fikri Alamghiri:


Ada satu fatwa baru....

PERHATIAN:
Kepada Pembaca yang masih mempunyai persoalan tentang air Klorin.

ANDA DIKIRA TIDAK MANDI WAJIB ATAU BERWUDHU' Jika Guna air Klorin.

INI BUKAN FATWA BARU, TETAPI KAEDAH ASAL DARIPADA USUL FIQH ASWJ.

Air Klorin Sebenarnya air Formula. (musta'mal Mukhallit a'ini)

Bahawasanya pertamanya kita harus Ingat bahawa kita memerlukan air MUTLAK untuk menyucikan batin (hadas) Bukannya untuk minum atau membasuh sehingga putih berseri sesuatu benda.

2. Air Klorin adalah agenda Yahudi yg dikaji sejak 90 tahun lepas, mereka mencari sesuatu yang dapat merubah air dalam kandungan yang banyak sekalipun. Lantas mereka menemukan sejenis klorin.

3. Dalam hukum Fiqh. Air Mutlak ialah original tanpa disentuh atau bercampur walau setitik unsur larut jika kurang dari 2 Kolah. Kiranya melebihi 2 kolah, ia tertakluk kepada wujudnya perubahan dalam 3 bentuk samada berubah warna, bau atau rasa.

4. Air klorin adalah termasuk dalam bab “air Musta’mal Mukhallit aini.” Iaitu bukan Mutlak. Kerana ia telah bercampur sesuatu yang larut dengan sengaja. Ini bermakna air klorin adalah sebenarnya; AIR FORMULA yakni bukannya air MUTLAK dan membatalkan untuk mandi Junub atau berwudhu’.

5. KERANA telah nyata bahawa air klorin adalah mempunyai perubahan samada disegi warna, bau atau rasa dengan amat ketara sekali.

Ingat! Kita memerlukan air untuk menyucikan hadas. Bukannya menyucikan kotoran minyak, najis dan sebagainya. tutup!

Agak-agak, siapakah gerangan yang menyebarkan fatwa sebegini ye?

Ini tentu kerja tokeh air mineral atau air suling dan air2 lain yg sewaktu dengannya.. adussss.. terlalu memberat-beratkan sgt la mrk ni..

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Fatwa Baru tentang Air Klorin

Post by Adli_Khalim on Wed Oct 17, 2012 6:57 am

Bukankah air mutlak yang bercampur dengan benda suci akan tetap suci sekiranya tidak bertukar warna, bau dan rasa?

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Fatwa Baru tentang Air Klorin

Post by lovebattery on Wed Oct 17, 2012 10:16 am

saya rasa ada hadis dari nabi s.a.w. ceritakan pasal fenomena akhir zaman tentang berlebih2 dalam bersuci.

mohon share teks hadis berkenaan.

lovebattery
AHLI
AHLI

Posts : 22
Points : 30
Join date : 24/09/2012

Back to top Go down

Re: Fatwa Baru tentang Air Klorin

Post by Sponsored content Today at 11:10 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum