MMA - Mix martial art

View previous topic View next topic Go down

MMA - Mix martial art

Post by Nizam on Sun Oct 14, 2012 4:16 pm

Assalammualaikum

Ana dan kawan ada perancangan nak tubuh MMA kitaorang tersendiri. Namun, ana tak nak seperti MMA luar negara yang brutal dan membolehkan bahagian kepala dan muka dipukul.

Antara kriteria yang ana sentuh adalah:

- tidak dibenarkan serangan strike yakni tumbuk, tendang, lutut, siku, headbutt dan seumpamanya ke muka
- tidak dibenarkan serangan strike dibawah pinggang
- peserta dikehendaki memakai body protector macam silat punya
- peserta kemungkinan dikehendaki memakai glove

Cara pertarungan:

- serangan strike hanya pada upper body kecuali neck dan kepala
- grappling dibenarkan (gusti)
- headlock, sleeper hold dibenarkan
- kiranya point pertarungan lebih kurang silat olahraga
- cara untuk menang adalah kunci lawan di ground untuk beberapa saat

Adakah kriteria ini dibolehkan dalam Islam?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: MMA - Mix martial art

Post by yat on Sun Oct 14, 2012 4:31 pm

jurus 'api syurga meragut lalang', hehe...

hang jadi instructor ka?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: MMA - Mix martial art

Post by thtl on Sun Oct 14, 2012 4:56 pm

enta keliru dgn dua benda:

1. martial arts

2. sports spt tinju, tomoi dan semisalnya

yang pertama tu boleh, jika dalam latihan ia cuma simulasi

yg tak boleh sbg sukan profesional spt pertandingan tomoi dan boxing, sbb anda mmg injured atau mencederakan lawan dan merbahaya.
belajar martial arts, semua boleh jika tak ada khurafat dan unsur kesyirikan. Tae Kwon do tu semuanya bahaya, tapi boleh belajar sbab motif kita blajar ialah beladiri bila prlu dan dalam bla diri kita boleh membelasah musuh.


Last edited by thtl on Mon Oct 15, 2012 9:50 am; edited 1 time in total

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: MMA - Mix martial art

Post by Nizam on Sun Oct 14, 2012 4:58 pm

Senang cakap mcm gusti la thtl. Beradu tenaga. Tapi dipanggil MMA sebab dia ada gabungan teknik gabungan martial art.

Yat kena join.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: MMA - Mix martial art

Post by Nizam on Tue Oct 30, 2012 4:12 am

UP

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: MMA - Mix martial art

Post by Sponsored content Today at 3:16 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum