hukum bekerja dengan syarikat iklan yg show women exposed aurat

View previous topic View next topic Go down

hukum bekerja dengan syarikat iklan yg show women exposed aurat

Post by Ahmad Shamil on Sun Dec 18, 2011 10:53 am

soalan:

Pak thtl, adik Saya ni laki, kerja kat advertising company. Dia org penting kat public relation and event management dept. Banyak jumpa artis2. Problem is video2 iklan yang company dia produced show women with exposed aurat, aplenty. Apa status kerja dia and pendapatan dia?

p/s: soalan ditanya di shoutmix forum bcara thtl, oleh praywifme

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: hukum bekerja dengan syarikat iklan yg show women exposed aurat

Post by thtl on Sun Dec 18, 2011 11:16 am

ada dua hukum:

pertama: hukum mendedahkan aurat perempuan

ianya adalah haram, tsabit melalui AQ, sunnah dan ijma'. tidak ada ulama' yg mengatakan mendedahkan aurat perempuan adalah halal.

kedua: hukum bisnes iklan yang mempamirkan aurat wanita, maka sudah tentu haram sebab ia berkait dgn kes di atas

ketiga: apa hukum bekerja dalam syarikat pengiklanan yg mendedahkan model2 perempuan yg mendedah aurat?

ada tiga isu:

satu: apakah dia tidak ada pekerjaan lain? atau apakah dia sulit mencari pekerjaan di tempat lain?
dua: apakah dia terlibat secara langsung dalam pembikinan produksi iklan yang mendedahkan aurat?
tiga
tiga: apakah iklan dedah aurat itu hanya sebahgian kecil dari produk syarikat tsb?

hukum yg paling berat ialah no 2, dia terlibat dalam shooting, post-produksi iklan2 yg haram. Ini paling berat haramnya
hukum pertengahan, dia tidak terlibat secara langsung. dia membuat iklan di unit lain.

hukum paling ringan, dia sulit mendapatkan kerja di sektur lain kerana semua syarikat advertising mempunyai bisnes yg sama saja, mengeluarkan iklan wanita yg mendedahkan aurat. Ini kelulusan beliau hanyalah degree atau diploma dalam advertising/multimedia

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum bekerja dengan syarikat iklan yg show women exposed aurat

Post by Ad-Dien on Sun Dec 18, 2011 9:42 pm

kerj dalam mall yang jual arak camna?

kedai kita dalam mall tu. kira menyewa kedai dalam mall tapi bukan jual arak..

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: hukum bekerja dengan syarikat iklan yg show women exposed aurat

Post by ZulQ on Sun Dec 18, 2011 9:50 pm

Ad-Dien wrote:kerj dalam mall yang jual arak camna?

kedai kita dalam mall tu. kira menyewa kedai dalam mall tapi bukan jual arak..

Insya-Allah, jauhi 10 golongan dilaknat yang dinyatakan dalam hadis maka kita tidak terlibat dalam benda2 macam tu.

"Diriwayatkan daripada Anas r.a bahawa RasulalLah s.a.w telah melaknat sepuluh golongan yang terlibat dengan arak:

عاصرها - orang yang memerah arak

معتصرها – orang yang diminta arak diperahkan untuknya

شاربها - orang yang meminumnya

حاملها – orang yang membawanya

المحمولة إليه - orang yang meminta dibawa arak kepadanya

ساقيها – orang yang memberi minum arak kepada orang lain

بائعها – orang yang menjual arak

آكل ثمنها – orang yang mendapat hasil daripada arak

المشتري لها – orang yang membeli arak

المشتراة له – orang yang meminta dibelikan arak untuknya

Riwayat Ibnu Majah dan Tarmizi

Lain jika pengurus mall tu bulat-bulat menyatakan duit sewa tempat mall tu akan digunakan untuk mempromosi arak ataupun sambutan hari gay pride. Apa yang saudara nyatakan itu bagaikan depan rumah saudara mempunyai kedai arak. Saudara tidak menginginkannya tapi apa nak buat, dah hak orang tu nak meniaga arak. Seperti biasa jika saya salah/silap minta panel betulkan.

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum bekerja dengan syarikat iklan yg show women exposed aurat

Post by Ad-Dien on Sun Dec 18, 2011 10:01 pm

tahu hadith sepuluh golongan itu sedia maklum. syukran akhi kongsikan untuk manfaat bersama.

cuma terfikir bagaimana jika kita berniaga dalam mall yang ada juala arak. contoh begini, di Jusco ada banyak kedai kecil untuk disewakan...kemudian kita sewa satu kedai dan buat bisnes sndiri /perniagaan sendiri contoh produk Islam..tapi kita sedia maklum mall Jusco tu ada jual arak..jadi kedudukan nya macam mana?

heheh...saya tengah pening sedikit..tak larat nak buka kitab..hehe..asif Smile

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: hukum bekerja dengan syarikat iklan yg show women exposed aurat

Post by ZulQ on Sun Dec 18, 2011 10:10 pm

Seperti yang saya type, ia bagaikan depan rumah saudara mempunyai kedai arak. Saudara tidak terlibat secara langsung dalam penubuhan gerai arak tersebut. Kalau nak ghuluw, maknanya kat Malaysia pun tak boleh tinggal kerana kedai arak ada merata tempat sehingga kedai 24jam pun ada.

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum bekerja dengan syarikat iklan yg show women exposed aurat

Post by Ad-Dien on Sun Dec 18, 2011 10:29 pm



saya berpandangan sama dengan akhi, mungkin ada tambahan dari yang lain insyaAllah Smile

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: hukum bekerja dengan syarikat iklan yg show women exposed aurat

Post by thtl on Mon Dec 19, 2011 7:00 am


threan ni pasal si fulan yg kerja dgn syarikat Advertising (pengiklanan) yang mengeluarkan iklan2 yang memperagakan model2 wanita yg tidak menutup aurat.


Dien punya isu, membuka kedai dalam Mall, dan Mall itu juga ada pelbagai kedai termasuk kedai arak.

Jawab: itu tak ada masalah sebab ia tidak termasuk dalam 10 yang dilaknat sbgmn hadith yg dipaparkan oleh ZulQ.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum bekerja dengan syarikat iklan yg show women exposed aurat

Post by Ad-Dien on Mon Dec 19, 2011 8:50 pm

thtl wrote:
threan ni pasal si fulan yg kerja dgn syarikat Advertising (pengiklanan) yang mengeluarkan iklan2 yang memperagakan model2 wanita yg tidak menutup aurat.


Dien punya isu, membuka kedai dalam Mall, dan Mall itu juga ada pelbagai kedai termasuk kedai arak.

Jawab: itu tak ada masalah sebab ia tidak termasuk dalam 10 yang dilaknat sbgmn hadith yg dipaparkan oleh ZulQ.

ya..alhamdulillah, cuma ingin menguatkan jawapan ..syukran..

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: hukum bekerja dengan syarikat iklan yg show women exposed aurat

Post by Azamtekad on Wed Dec 21, 2011 10:08 am

HambaNya wrote:
thtl wrote:
threan ni pasal si fulan yg kerja dgn syarikat Advertising (pengiklanan) yang mengeluarkan iklan2 yang memperagakan model2 wanita yg tidak menutup aurat.


Dien punya isu, membuka kedai dalam Mall, dan Mall itu juga ada pelbagai kedai termasuk kedai arak.

Jawab: itu tak ada masalah sebab ia tidak termasuk dalam 10 yang dilaknat sbgmn hadith yg dipaparkan oleh ZulQ.

ya..alhamdulillah, cuma ingin menguatkan jawapan ..syukran..
Saudara hijack thread orang ni. Hehe

_________________
Husnul Khotimah

Azamtekad
AHLI
AHLI

Posts : 159
Points : 188
Join date : 25/11/2011
Location : Klang

http://kambinghalal.blogspot.com

Back to top Go down

Re: hukum bekerja dengan syarikat iklan yg show women exposed aurat

Post by thtl on Wed Dec 21, 2011 10:14 am

azam,

dia tu admin utk forum ni..ada kuasa veto. kohkoh

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: hukum bekerja dengan syarikat iklan yg show women exposed aurat

Post by Azamtekad on Wed Dec 21, 2011 10:28 am

thtl wrote:azam,

dia tu admin utk forum ni..ada kuasa veto. kohkoh
KohKohKoh Robocop forum ni

_________________
Husnul Khotimah

Azamtekad
AHLI
AHLI

Posts : 159
Points : 188
Join date : 25/11/2011
Location : Klang

http://kambinghalal.blogspot.com

Back to top Go down

Re: hukum bekerja dengan syarikat iklan yg show women exposed aurat

Post by Ad-Dien on Thu Dec 22, 2011 8:16 am


asif jiddan ya akhi, sungguh saya tidak berniat sebegitu..kebetulan saya ingin "menumpang" kerana merasakan ia ada persamaan ...maaf ya...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: hukum bekerja dengan syarikat iklan yg show women exposed aurat

Post by Azamtekad on Thu Dec 22, 2011 8:28 am

HambaNya wrote:
asif jiddan ya akhi, sungguh saya tidak berniat sebegitu..kebetulan saya ingin "menumpang" kerana merasakan ia ada persamaan ...maaf ya...
Gurau gurau saja saudara. Kita kan nak meriahkan forum ni. Babayface tak de memang sunyi. Hehe Laughing

_________________
Husnul Khotimah

Azamtekad
AHLI
AHLI

Posts : 159
Points : 188
Join date : 25/11/2011
Location : Klang

http://kambinghalal.blogspot.com

Back to top Go down

Re: hukum bekerja dengan syarikat iklan yg show women exposed aurat

Post by Ad-Dien on Thu Dec 22, 2011 8:51 am

Azamtekad wrote:
HambaNya wrote:
asif jiddan ya akhi, sungguh saya tidak berniat sebegitu..kebetulan saya ingin "menumpang" kerana merasakan ia ada persamaan ...maaf ya...
Gurau gurau saja saudara. Kita kan nak meriahkan forum ni. Babayface tak de memang sunyi. Hehe Laughing

hehe...takpe..takpe..tak salah minta maaf kan..

baby face?huhu....jangan jadi macam someone yang cakap ana artis sudah,,,hihihi...adalah orang dalam forum ni jugak...jumpa real cakap kita ni artis..hihihi

(I wonder am i an artist before????huhuhu)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: hukum bekerja dengan syarikat iklan yg show women exposed aurat

Post by Sponsored content Today at 7:36 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum