ciri-ciri,lelaki yang benar-benar mencintai seorang wanita.

View previous topic View next topic Go down

ciri-ciri,lelaki yang benar-benar mencintai seorang wanita.

Post by Zarina on Wed Oct 31, 2012 4:51 pm

Assalammualaikum, saya nak bertanya apakah ciri2 lelaki yang benar2 mencintai warnita dalam islam and batas-batas pergaulan dalam bercinta. saya tak pernah bercinta hanya nak bertanya langkah2 dan batas2 dia.

Zarina
AHLI
AHLI

Posts: 16
Points: 22
Join date: 24/05/2012
Location: Perak

Back to top Go down

Re: ciri-ciri,lelaki yang benar-benar mencintai seorang wanita.

Post by zikrulmaut_sm on Wed Oct 31, 2012 6:06 pm

banyak cara ukurnya.

salah satunya, lihat sejauh mana kebaikan lelaki tersebut terhadap ibunya. ini kerana seorang lelaki tidak boleh melebihkan manusia lain melebihi ibunya. *edited:(manakala ibu pula tidak boleh dilebihkan daripada Rasulullah s.a.w.)

selain itu, lihat juga sejauh mana hubungannya dengan Allah. kalau dia tak baik hubungannya dengan Allah, apatahlagi dengan manusia.

lihat juga hubungannya dengan perempuan bukan mahram. kalau sebelum nikah dia tak jaga batas pergaulan dengan perempuan bukan mahram, apa jaminannya dia takkan buat begitu selepas dia menikah?

lelaki yang serious untuk berkomitmen dalam hubungan dengan wanita adalah lelaki yang merancang untuk mendirikan rumah tangga dan sedia untuk bersama seumur hidup, bukan sekadar saja-saja berkenal-kenalan dan bergurau senda.

dia juga akan berurusan secara langsung dengan keluarga wanita tersebut untuk soal rencana rumah tangganya, misalnya dia pergi meminang ke orangtua wanita itu. bukannya sembunyi-sembunyi mendekati wanita itu.

wallahu a'lam.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts: 513
Points: 765
Join date: 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: ciri-ciri,lelaki yang benar-benar mencintai seorang wanita.

Post by Ad-Dien on Thu Nov 01, 2012 9:02 pm

Zarina wrote:Assalammualaikum, saya nak bertanya apakah ciri2 lelaki yang benar2 mencintai warnita dalam islam and batas-batas pergaulan dalam bercinta. saya tak pernah bercinta hanya nak bertanya langkah2 dan batas2 dia.

'Alaikumussalam, CC: UStaz THTL... beliau banyak pengalaman.. ada dinukilkan dalam travelog beliau... Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ciri-ciri,lelaki yang benar-benar mencintai seorang wanita.

Post by Zarina on Fri Nov 02, 2012 10:25 am

Ohhh.. begitu yer. Terima kasih yer. .

Zarina
AHLI
AHLI

Posts: 16
Points: 22
Join date: 24/05/2012
Location: Perak

Back to top Go down

Re: ciri-ciri,lelaki yang benar-benar mencintai seorang wanita.

Post by yat on Fri Nov 02, 2012 3:09 pm

Zarina wrote:Ohhh.. begitu yer. Terima kasih yer. .

saya bagi link thtl blogspot kish percintaan thtl mngikut 'sunnah', koh koh koh

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/01/travelog-usa-37-proses-mencari-calon.html

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/01/travelog-usa-38-proses-mencari-calon.html

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/01/travelog-usa-39-proses-mencari-calon.html

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/01/travelog-usa-40-proses-mencari-calon.html

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/02/travelog-usa-41-proses-mencari-calon.html

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/02/travelog-usa-42-proses-mencari-calon.html

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/03/travelog-usa-55-syukur-dan-n.html

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/03/travelog-usa-56-merisik-dan-meminang.html

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/04/travelog-usa-57-tsunami-cinta-10.html

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/04/travelog-usa-58-tsunami-cinta-20.html

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/04/travelog-usa-59-tsunami-cinta-30.html

PS: Dien ada dah ciri2 tu....

yat
Moderator
Moderator

Posts: 899
Points: 1144
Join date: 05/12/2011

Back to top Go down

Re: ciri-ciri,lelaki yang benar-benar mencintai seorang wanita.

Post by Zarina on Fri Nov 02, 2012 4:25 pm

Terima kasih banyak2 En.. :)

Zarina
AHLI
AHLI

Posts: 16
Points: 22
Join date: 24/05/2012
Location: Perak

Back to top Go down

Re: ciri-ciri,lelaki yang benar-benar mencintai seorang wanita.

Post by Dodo Don on Sat Nov 03, 2012 4:24 pm

Seseorang lelaki memang mudah mencintai perempuan dan mungkin cintanya memang tulus utk perempuan itu. Soalnya samada ia mengikut cara yg dianjurkan oleh Islam bergantunglah pada agamanya. Kalau nak laki yang beragama maka perempuan itu juga kena meletakkan agama melebihi kehendak hatinya.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts: 205
Points: 237
Join date: 26/05/2012

Back to top Go down

Re: ciri-ciri,lelaki yang benar-benar mencintai seorang wanita.

Post by gothehome on Mon Nov 05, 2012 4:27 am


ciri-ciri,lelaki yang benar-benar mencintai seorang wanita.

lelaki yang bertanggungjawap dan menjalankan tanggungjawap nya kerana Allah

cinta melahirkan tanggungjawap

gothehome
AHLI
AHLI

Posts: 21
Points: 23
Join date: 02/06/2012

Back to top Go down

Re: ciri-ciri,lelaki yang benar-benar mencintai seorang wanita.

Post by Ad-Dien on Fri Nov 09, 2012 9:53 pm

yat wrote:
Zarina wrote:Ohhh.. begitu yer. Terima kasih yer. .

saya bagi link thtl blogspot kish percintaan thtl mngikut 'sunnah', koh koh koh

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/01/travelog-usa-37-proses-mencari-calon.html

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/01/travelog-usa-38-proses-mencari-calon.html

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/01/travelog-usa-39-proses-mencari-calon.html

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/01/travelog-usa-40-proses-mencari-calon.html

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/02/travelog-usa-41-proses-mencari-calon.html

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/02/travelog-usa-42-proses-mencari-calon.html

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/03/travelog-usa-55-syukur-dan-n.html

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/03/travelog-usa-56-merisik-dan-meminang.html

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/04/travelog-usa-57-tsunami-cinta-10.html

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/04/travelog-usa-58-tsunami-cinta-20.html

http://bicarathtl.blogspot.com.au/2012/04/travelog-usa-59-tsunami-cinta-30.html

PS: Dien ada dah ciri2 tu....

Ana pula yang kena yek.. Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3859
Points: 4179
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: ciri-ciri,lelaki yang benar-benar mencintai seorang wanita.

Post by Zarina on Sat Nov 10, 2012 5:23 pm

:) hahaha! gurau penghibur hati. . terima kasih saudara ad dien saya dah baca blog tersebut.

Zarina
AHLI
AHLI

Posts: 16
Points: 22
Join date: 24/05/2012
Location: Perak

Back to top Go down

Re: ciri-ciri,lelaki yang benar-benar mencintai seorang wanita.

Post by yat on Sun Nov 11, 2012 4:39 am

gurau2 sajek dien

PS: dien ni dah la hensem, lepas tu baik, ilmu agama mantap (termasuk la ustaz abu zubair @ahmad shamil)

yat
Moderator
Moderator

Posts: 899
Points: 1144
Join date: 05/12/2011

Back to top Go down

Re: ciri-ciri,lelaki yang benar-benar mencintai seorang wanita.

Post by Zarina on Mon Nov 12, 2012 8:05 am

Ishaalla, bagus ciri2 tuh. Tak lama lagi jodoh yang baik akan datang jugak ishaallah.

Zarina
AHLI
AHLI

Posts: 16
Points: 22
Join date: 24/05/2012
Location: Perak

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum