Krisis GAZA

View previous topic View next topic Go down

Krisis GAZA

Post by najib76 on Tue Nov 20, 2012 8:15 am

Salam,

Apa yang boleh umat ISLAM lakukan ??
avatar
najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Krisis GAZA

Post by thtl on Tue Nov 20, 2012 9:24 am

ada 3 cara:

1. pergi bergabung dgn mujahidin Hamas
masalah: tak dibenarkan oleh kerajaan malaysia

2. bergabung dgn NGO yg dedicated dgn misi amal humanitarian palestin

3. menderma kpd NGO Palestine

4. paling lemah: berdoa bersama Imam dgn qunut nazilah

avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Krisis GAZA

Post by najib76 on Tue Nov 20, 2012 9:43 am

thtl wrote:ada 3 cara:

1. pergi bergabung dgn mujahidin Hamas
masalah: tak dibenarkan oleh kerajaan malaysia

2. bergabung dgn NGO yg dedicated dgn misi amal humanitarian palestin

3. menderma kpd NGO Palestine

4. paling lemah: berdoa bersama Imam dgn qunut nazilah


Apa bacaan Qunut yang sesuai ?
avatar
najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Krisis GAZA

Post by yat on Tue Nov 20, 2012 11:04 am

najib76 wrote:
thtl wrote:ada 3 cara:

1. pergi bergabung dgn mujahidin Hamas
masalah: tak dibenarkan oleh kerajaan malaysia

2. bergabung dgn NGO yg dedicated dgn misi amal humanitarian palestin

3. menderma kpd NGO Palestine

4. paling lemah: berdoa bersama Imam dgn qunut nazilah


Apa bacaan Qunut yang sesuai ?

saya nak tau gak, tgk macam2 version qunut nazilah, dalam website JAKIM ada cara, qunut yg syafieyah buat waktu subuh tu boleh jugak...

http://www.islam.gov.my/panduan-qunut-nazilah-0

apa bacaaan yg sohih?
avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Krisis GAZA

Post by thtl on Tue Nov 20, 2012 11:46 am

doa nazilah kena karang sendiri sebab musuh ni sentiasa berubah dari masa ke semasa..

kalau PAS depa qunut-nazilahkan BN dan UMNO..he3
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Krisis GAZA

Post by shafiq631 on Tue Nov 20, 2012 11:49 am

ustaz, siapa org yg layak diqunutnazilahkan sbnrnya? Smile kemudian boleh sy tahu kenapa kerajaan malaysia tidak membenarkan gabungan dgn hamas? syukran

shafiq631
AHLI
AHLI

Posts : 35
Points : 43
Join date : 28/09/2012
Age : 25
Location : malaysia

Back to top Go down

Re: Krisis GAZA

Post by yat on Tue Nov 20, 2012 11:58 am

thtl wrote:doa nazilah kena karang sendiri sebab musuh ni sentiasa berubah dari masa ke semasa..

kalau PAS depa qunut-nazilahkan BN dan UMNO..he3

hehe, up to date jugak info walapun di saudi, depa tak qunut nazilah, depa buat solat hajat mega....belum masuk bab dalil solat hajat lagi tu, koh koh koh
avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Krisis GAZA

Post by thtl on Tue Nov 20, 2012 12:07 pm

1. yg layak diqunutnazilahkan ialah dari Penguasa umat Islam, malaysia ialah Raja2 Melayu

2. Mujahidin Malaysia tidak boleh ke Palestin sebab ia mesti mndapat kelulusan dari Wisma Putra dan Kerajaan malaysia kena declare war terhadap Israel dulu.

Oleh kerana Malaysia tunduk dgn USA, PBB dan dasar berkecualinya, maka kita sampai bila tidak akan dibenarkan menjadi mujahidin...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Krisis GAZA

Post by shafiq631 on Tue Nov 20, 2012 5:26 pm

thtl wrote:1. yg layak diqunutnazilahkan ialah dari Penguasa umat Islam, malaysia ialah Raja2 Melayu

2. Mujahidin Malaysia tidak boleh ke Palestin sebab ia mesti mndapat kelulusan dari Wisma Putra dan Kerajaan malaysia kena declare war terhadap Israel dulu.

Oleh kerana Malaysia tunduk dgn USA, PBB dan dasar berkecualinya, maka kita sampai bila tidak akan dibenarkan menjadi mujahidin...

oh, bagaimana dgn kerajaan, cth:BN (maaf masuk politik sikit Razz ) bknkah mereka juga termasuk dlm penguasa umat Islam? dan apakah perbuatan atau apakah indicator yg boleh kita guna yg mnybbkan pihak tersebut diqunutnazilahkan?
kemudian ustaz, maaf spt off-topic sedikit, apa hukum kita berpolitik? tahun dpn nnt sy sudah lyk utk mnjd pengundi, adakah wajib dr segi islam bg sy utk mengundi? dan sbnrnya sy masih tidak tahu mahu menyokong parti mana, ada guideline tak ustaz? haha :lol!:

shafiq631
AHLI
AHLI

Posts : 35
Points : 43
Join date : 28/09/2012
Age : 25
Location : malaysia

Back to top Go down

Re: Krisis GAZA

Post by najib76 on Wed Nov 21, 2012 7:22 am

USA telah hantar kapal perang ke kawasan Mediterranian ??
Kapal perang
avatar
najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Krisis GAZA

Post by yat on Wed Nov 21, 2012 1:05 pm

shafiq631 wrote:
thtl wrote:1. yg layak diqunutnazilahkan ialah dari Penguasa umat Islam, malaysia ialah Raja2 Melayu

2. Mujahidin Malaysia tidak boleh ke Palestin sebab ia mesti mndapat kelulusan dari Wisma Putra dan Kerajaan malaysia kena declare war terhadap Israel dulu.

Oleh kerana Malaysia tunduk dgn USA, PBB dan dasar berkecualinya, maka kita sampai bila tidak akan dibenarkan menjadi mujahidin...

oh, bagaimana dgn kerajaan, cth:BN (maaf masuk politik sikit Razz ) bknkah mereka juga termasuk dlm penguasa umat Islam? dan apakah perbuatan atau apakah indicator yg boleh kita guna yg mnybbkan pihak tersebut diqunutnazilahkan?
kemudian ustaz, maaf spt off-topic sedikit, apa hukum kita berpolitik? tahun dpn nnt sy sudah lyk utk mnjd pengundi, adakah wajib dr segi islam bg sy utk mengundi? dan sbnrnya sy masih tidak tahu mahu menyokong parti mana, ada guideline tak ustaz? haha :lol!:

ijtiohad politik, sokong la mana2 nak...dua2 ada bagus/lemah...jgn ghuluw, dua2 side ada ghuluw...yg penting, sapa pun jadi pemerintah, kita taat perkara makruf...hehe
avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Krisis GAZA

Post by shafiq631 on Wed Nov 21, 2012 4:17 pm

yat wrote:
shafiq631 wrote:
thtl wrote:1. yg layak diqunutnazilahkan ialah dari Penguasa umat Islam, malaysia ialah Raja2 Melayu

2. Mujahidin Malaysia tidak boleh ke Palestin sebab ia mesti mndapat kelulusan dari Wisma Putra dan Kerajaan malaysia kena declare war terhadap Israel dulu.

Oleh kerana Malaysia tunduk dgn USA, PBB dan dasar berkecualinya, maka kita sampai bila tidak akan dibenarkan menjadi mujahidin...

oh, bagaimana dgn kerajaan, cth:BN (maaf masuk politik sikit Razz ) bknkah mereka juga termasuk dlm penguasa umat Islam? dan apakah perbuatan atau apakah indicator yg boleh kita guna yg mnybbkan pihak tersebut diqunutnazilahkan?
kemudian ustaz, maaf spt off-topic sedikit, apa hukum kita berpolitik? tahun dpn nnt sy sudah lyk utk mnjd pengundi, adakah wajib dr segi islam bg sy utk mengundi? dan sbnrnya sy masih tidak tahu mahu menyokong parti mana, ada guideline tak ustaz? haha :lol!:

ijtiohad politik, sokong la mana2 nak...dua2 ada bagus/lemah...jgn ghuluw, dua2 side ada ghuluw...yg penting, sapa pun jadi pemerintah, kita taat perkara makruf...hehe

ijtihad politik? maksudnya kita tidak akan berdosa walaupun memilih pemerintah yg :pirat:? begitukah akhi yat, maaf sy kurang fhm, dan apakah yg dimaksudkan dgn ghuluw?

shafiq631
AHLI
AHLI

Posts : 35
Points : 43
Join date : 28/09/2012
Age : 25
Location : malaysia

Back to top Go down

Re: Krisis GAZA

Post by thtl on Wed Nov 21, 2012 8:18 pm

no comment, kemungkinan PRU 13 saya tak dapet mengundi..huhuhu (kerana dok di perantauan)
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Krisis GAZA

Post by Ad-Dien on Sat Nov 24, 2012 5:32 pm


Antara panduan Qunut Nazilah yang baik daripada pegawai Mufti Perlis, Syaikh Bin Sahak.. Blognya bagus dan banyak ilmu salafussoleh..

http://bin-sahak.blogspot.com/2012/11/panduan-qunut-nazilah.html

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Krisis GAZA

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum