melihat seorang lelaki dan rasa berdebar debar

View previous topic View next topic Go down

melihat seorang lelaki dan rasa berdebar debar

Post by ziera on Sat Nov 24, 2012 7:16 am

assalammualaikum,ustaz...
saya berumur 25tahun,perempuan juga belum berkahwin..malam jumaat yang lepas(22.11.2012),saya membuat solat istikharah bagi memohon petunjuk Illahi untuk mengatasi kekeliruan saya dalam memilih dan menerima sesuatu pekerjaan..sesetengah ilmuwan mengatakan jawapan yang datang sama ada berbentuk mimpi,gerak hati atau pun rasa berdebar debar..akan tetapi,debaran yang saya alami merujuk kepada seorang ajnabi(akhi)dan saya sendiri pun tidak tahu sebabnya..sejurus saya terlihat ajnabi(akhi) ni,saya rasa tak menentu,rasa berdebar debar,dan selepas saya berlalu melintasi ajnabi ini,dia(akhi tersebut)dengan sendirinya membunyikan hon dan mempelawa saya serta umi dan mak cik saya untuk menumpangkan kami bertiga,(kejadian berlaku lebih kurang pukul 10am)..adakah maksud disebalik semua yang berlaku ni??dan bolehkah ustaz tolong jelaskan sama ada ianya terselit makna tersembunyi yang tidak dapat saya fikirkan dengan mental islami saya ataupun hanya fikiran maya saya sahaja..saya harap ilmuwan seperti ustaz dapat meleraikan kekusutan fikiran saya..sekian dan terima kasih.. Neutral

ziera
AHLI
AHLI

Posts : 1
Points : 3
Join date : 24/11/2012

Back to top Go down

Re: melihat seorang lelaki dan rasa berdebar debar

Post by Nizam on Thu Feb 14, 2013 9:33 am

Waalaikumsalam

macam mana boleh masuk lam kategori ruangan solat ni?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: melihat seorang lelaki dan rasa berdebar debar

Post by yat on Thu Feb 14, 2013 9:36 am

ni mimpi ke kisah sebenar? apa kaitan dia dgn pekerjaan yg dipilih?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: melihat seorang lelaki dan rasa berdebar debar

Post by Nizam on Thu Feb 14, 2013 9:41 am

ziera wrote:assalammualaikum,ustaz...
saya berumur 25tahun,perempuan juga belum berkahwin..malam jumaat yang lepas(22.11.2012),saya membuat solat istikharah bagi memohon petunjuk Illahi untuk mengatasi kekeliruan saya dalam memilih dan menerima sesuatu pekerjaan..sesetengah ilmuwan mengatakan jawapan yang datang sama ada berbentuk mimpi,gerak hati atau pun rasa berdebar debar..akan tetapi,debaran yang saya alami merujuk kepada seorang ajnabi(akhi)dan saya sendiri pun tidak tahu sebabnya..sejurus saya terlihat ajnabi(akhi) ni,saya rasa tak menentu,rasa berdebar debar,dan selepas saya berlalu melintasi ajnabi ini,dia(akhi tersebut)dengan sendirinya membunyikan hon dan mempelawa saya serta umi dan mak cik saya untuk menumpangkan kami bertiga,(kejadian berlaku lebih kurang pukul 10am)..adakah maksud disebalik semua yang berlaku ni??dan bolehkah ustaz tolong jelaskan sama ada ianya terselit makna tersembunyi yang tidak dapat saya fikirkan dengan mental islami saya ataupun hanya fikiran maya saya sahaja..saya harap ilmuwan seperti ustaz dapat meleraikan kekusutan fikiran saya..sekian dan terima kasih.. Neutral

Ana nasihatkan ukti cepat2 berkahwin

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: melihat seorang lelaki dan rasa berdebar debar

Post by thtl on Thu Feb 14, 2013 12:47 pm

Nizam,
dia letak kat sini sbb dia nak tahu apakah ini petunjuk selepas dia solat Istikharah...

yg sebenarnya, apa yg anda alami itu dinamakan perasaan 'crush' terhadap seseorang. Rasa 'berdetap' bila menemui seseorang yg kita tertarik dengannya. Inilah tujuan Nabi saw menyuruh kita melihat bakal isteri kita, supaya apakah kita ada sifat 'crush' terhadapnya. Kerana itulah basis cinta yg akan di bina selepas itu.
Ini ssuatu yg normal dan petanda awal, dia sesuai menjadi pasangan anda.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: melihat seorang lelaki dan rasa berdebar debar

Post by NAZ on Thu Feb 14, 2013 12:59 pm

perempuan biasalah cepat "terperasan"..sebab tu mudah berdebar.

tapi hairan orang lelaki selalu kena sakit jantung.

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: melihat seorang lelaki dan rasa berdebar debar

Post by thtl on Thu Feb 14, 2013 1:13 pm

debaran perempuan dan lelaki tidak ada effect kpd stroke...he3..


yg ada effect kpd stroke ialah stress dan pemakanan...man lebih stressfull dari perempuan dan lelaki makan lebih banyak junk food dari perempuan..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: melihat seorang lelaki dan rasa berdebar debar

Post by Ad-Dien on Thu Feb 14, 2013 5:03 pm

NAZ wrote:perempuan biasalah cepat "terperasan"..sebab tu mudah berdebar.

tapi hairan orang lelaki selalu kena sakit jantung.

Hehe.. Kak Naz dan Ustaz thtl memang berpengalaman. Saya tak boleh nak jawab soalan macam ni Smile

Tafadhal

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: melihat seorang lelaki dan rasa berdebar debar

Post by Mohd. Ikram on Thu Feb 14, 2013 5:54 pm

thtl wrote:debaran perempuan dan lelaki tidak ada effect kpd stroke...he3..


yg ada effect kpd stroke ialah stress dan pemakanan...man lebih stressfull dari perempuan dan lelaki makan lebih banyak junk food dari perempuan..

belum campur yang smoking lagi tu..

Cinta pandang pertama tu, dari mata turun ke hati.... tu debar nampak laki ajnabi tu...

tapi debar tu ada cinta, ada gak takut.... mungkin takut dia buat apa2 kot, yer la.. apa kes kan tiba2 pelawa orang naik kereta...

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: melihat seorang lelaki dan rasa berdebar debar

Post by Sponsored content Today at 7:59 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum