Bagaimana Menilai Keberkatan Rezeki

View previous topic View next topic Go down

Bagaimana Menilai Keberkatan Rezeki

Post by Azamtekad on Wed Dec 21, 2011 10:05 am

Assalamu'alaikum Wrmbth,

Saya sering tertanya-tanya, bagaimana untuk mengukur sejauh mana berkatnya rezeki yang diperolehi? Kita sering dihamburkan bahawa keberkatan rezeki dapat dilihat apabila harta yang sedikit cukup untuk keperluan. Harta yang tidak berkat pula mendatangkan masalah seperti apa bila membeli kereta, kereta tersebut sering rosak. Ada satu drama di TV mamaparkan kisah seorang yang sering menerima rasuah, hari ini dia ambil rasuah RM5000, kemudia dia balik rumah dan rumahnya dirompak. Selepas pergi ke kedai alat elektrik, jumlah semua harga barang elektrik baru adalah RM5000 juga.

Benarkah begitu? Jika benar bagaimana pula dengan orang miskin yang hidup melarat dan rakyat palestin yang sering di serang israel. Tujuan saya bertanya untuk menilai dan muhasabah sejauh mana harta yang dicari halal dan baik untuk keluarga.

Tolong berikan cara islam menilai keberkatan rezeki. Semoga bermanfaat hasil nya. Terima kasih

_________________
Husnul Khotimah

Azamtekad
AHLI
AHLI

Posts : 159
Points : 188
Join date : 25/11/2011
Location : Klang

http://kambinghalal.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimana Menilai Keberkatan Rezeki

Post by thtl on Wed Dec 21, 2011 10:12 am

Baca dulu link ni, kalau masih tak puas, kami akan xplain lagi..

http://www.al-ahkam.net/home/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=103&id=139109&Itemid=91

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bagaimana Menilai Keberkatan Rezeki

Post by Azamtekad on Wed Dec 21, 2011 10:14 am

thtl wrote:Baca dulu link ni, kalau masih tak puas, kami akan xplain lagi..

http://www.al-ahkam.net/home/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=103&id=139109&Itemid=91
baik Tuan, saya cuba hadamkan dulu

_________________
Husnul Khotimah

Azamtekad
AHLI
AHLI

Posts : 159
Points : 188
Join date : 25/11/2011
Location : Klang

http://kambinghalal.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimana Menilai Keberkatan Rezeki

Post by Azamtekad on Wed Dec 21, 2011 10:22 am

thtl wrote:Baca dulu link ni, kalau masih tak puas, kami akan xplain lagi..

http://www.al-ahkam.net/home/index.php?option=com_kunena&func=view&catid=103&id=139109&Itemid=91
Saya dah baca. Tetapi ada broken link. Macam link dibawah ni
http://www.al-ahkam.net/home/index.php?name=MDForum&file=viewtopic&t=7699
Masih kurang jelas apa maksud berkat rezekinya. Bukankah ramai orang soleh yang diuji dengan kemiskinan?

_________________
Husnul Khotimah

Azamtekad
AHLI
AHLI

Posts : 159
Points : 188
Join date : 25/11/2011
Location : Klang

http://kambinghalal.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimana Menilai Keberkatan Rezeki

Post by thtl on Wed Dec 21, 2011 11:16 am

Baca yg ni pulak...

sebenarnya kat internet dah banyak bahan..

http://qaasasaqidahtauhid.blogspot.com/2008/12/apa-maksud-berkat.html

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bagaimana Menilai Keberkatan Rezeki

Post by Ad-Dien on Thu Dec 22, 2011 7:58 am

thtl wrote:Baca yg ni pulak...

sebenarnya kat internet dah banyak bahan..

http://qaasasaqidahtauhid.blogspot.com/2008/12/apa-maksud-berkat.html

link tu antara kegemaran saya...laman tu panel al-Ahkam ke yang handle ustaz? tapi ada banyak jawapan yang ringkas sangta dan ada yang tiada dalil..wallahua'lam...

tapi saya banyak juga rujuk disitu dulu

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimana Menilai Keberkatan Rezeki

Post by thtl on Thu Dec 22, 2011 12:53 pm

bukan aan yg handle...depa ana ada cukup panelis, hj kamin sorang je..

ana linkkan sebab berkat ni benda basic je

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bagaimana Menilai Keberkatan Rezeki

Post by Ad-Dien on Fri Dec 23, 2011 7:49 am

thtl wrote:bukan aan yg handle...depa ana ada cukup panelis, hj kamin sorang je..

ana linkkan sebab berkat ni benda basic je

laman soal jawab tu under al-Ahkam ke?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bagaimana Menilai Keberkatan Rezeki

Post by thtl on Fri Dec 23, 2011 11:13 am

X tahu, sebab dah tak ada kontek dgn aan sejak 2008

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bagaimana Menilai Keberkatan Rezeki

Post by Sponsored content Today at 9:15 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum