THTL, ape cerita di saudi?

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

THTL, ape cerita di saudi?

Post by abu_aisyah on Sat Dec 08, 2012 4:19 pm

as-salamu 'alaikum,
apa khbar Tuan Hasan disana?moga diberkati Allah.

sheikh,dikalangan ahli ilmu disini sedang hangat mengenai isu palestin;adakah ada jihad disana atau tidak, boikot israel dll.tp bukan itulah isu yg nak ditanya.

thtl,di saudi sekrang..apakah kenyataan dari pemerintah disaudi mengenai palestin?apa pulak kenyataan2 ulama' disana?ada dibincangkan apa2?

1 lagi,mengenai pengkalan laut ketenteraan US di saudi,betul ke kenyataan banyak pihak mengenai hal ini?prsepsi mereka,saudi adalah tali barut US?betul ke?

barakallahu fikum

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by thtl on Sun Dec 09, 2012 9:28 am

saya di sini sihat, cuma kerja semakin banyak, maklumlah expatriate ni saudi akan kerjakan cukup-cukup...

1. Isu Palestine, KSA sentiasa kedepan dalam usaha-usaha diplomatik. malah KSA sedang berusaha keras melobi PBB utk mndapatkan status negara merdeka buat Palestine. Prince Salman bin abdul Aziz al-Saud, menteri luar almost stiap minggu ada statment mengenai Palestine dan Israel. Minggu lepas, prince Salman menulis surat kpd S/usaha PBB pasal Palestine dan Israel.

2. Tidak ada military base USA di KSA. Sebenarnya military base sementara ketika Iraq menyerang Kuwait tahun 1990. Selepas itu military base tsb di Dhahran dibubarkan. Apa yg dikatakan military base USA di KSA sekarang ialah keujudan personnl USA Army yg bertugas di kebanyakan military base KSA untuk melakukan kerja2 penjagaan radar dan support technikal kerana semua kelengkapan persenjataan KSA adalah made in USA. Bahkan di Jizan city pun ada tentera USA yg mngendalikan pusat2 radar dan depot tentera saudi.

3. KSA tali barut USA adalah tidak benar, bahkan Forbes telah mnyenaraikan King Abdullah bin abdul aziz al-Saud sbg the seventh most powerful man in the world sekarang.
USA dan KSA ni depa ada hubungan sejak ARAMCO tahun 1934. Aramco ni syarikat usahasama antara USA dan KSA dalam usaha menggerudi dan mengeluarkan minyak dari perut bumi KSA. Maka atas dasar itu hubungan baik antara Riyadh-washington ni berkembang hingga kpd kerjasama pertahanan di mana KSA membeli senjata semua dari USA.
Macam Malaysia dgn USAlaa..kalau nak kata Malaysia talibarut USA pun boleh, juga singapore, thailand atau filipina.. sebab utama ialah USA ni superpower. maka negara2 lemah dan membangun termasuk KSA dan Malaysia ni mmg tak akan berani nak lawan USA. maka ini yg depa istilahkan sbg talibarut USA..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by abu_aisyah on Wed Dec 12, 2012 5:14 am

oowwhh....jazakallahu khairan.
terbaik

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by Ad-Dien on Wed Dec 12, 2012 9:41 am


Jazakallahu khairan 'ala ma'lumat.. kena dengar sendiri daripada orang yang duduk di sana untuk sanad yang lebih kuat.. Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by abu_aisyah on Thu Feb 07, 2013 5:32 am

as-salamu 'alaikum,
sepanjang 1thun disana,ape perkara menarik mengenai urusan agama yang ustaz thtl dapat disana?leh citer sikit,,kongsi2.
ade tak berlaku perubahan cara berfikir/pendapat/dll pada diri enta sepanjang disana?

barakallahu fik

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by thtl on Thu Feb 07, 2013 10:48 am

Menjaga akidah dan solat, saudi mmg tiada tolok banding. semua kehidupan rakyat baik sektor kerja dan bisnes semua akan terhenti bila masuk waktu solat. mesjid disediakan dengan banyak sekali, setiap 500 meter ada surau...bila azan, semua aktiviti akan terhenti secara otomatik, solat jamaah utk lelaki adalah wajib.
semua lubang fitnah dan maksiat dihapuskan dan di sita, dasar langit terbuka tidak ada di saudi.

dalam kehidupan sebenar, kecekapan dan mutu perkhidmatan di semua sektor, saudi 30 tahun kebelakang dari Malaysia. Tiada kualiti dan mutu perkhidmatan di saudi. Pengguna dan pelancung akan merana kerana saudi tidak kenal apa itu customer care atau customer is always right. di saudi the owner or the saudis are always king and right...

rumusan: dari segi agama tip top, tapi dari segi pengurusan dan pentadbiran, depa kantoi...Islam hanya pada akidah dan ibadat, tapi dalam muamalat depa fail.

itulah tujuan ana datang, menjadikan saudi, customer and tourist friendly nation.

sebab utama: saudi tidak mahu manusia datang kenegaranya...dengan 10 juta pekerja asing, kerana saudi adalah lubuk emas pendatang. Ini menjadi saudis angkuh dan sombong kerana merasakan mereka memiliki segala-galanya.
Dasar bumiputra saudi atau saudization juga perlu diperbetulkan dgn sistem meritokrasi..itulah takleh tulis lebih-lebih, nanti kena deport pulak.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by adros on Fri Feb 08, 2013 3:44 am

benar, soal solat 5W berjemaah diaorng sangat2 bagus. istiqomah berjemaah. hari jumaat awal2 lg saf depan sekali dah penuh. namun diakhir2 ini keseluruhannya aklhak mereka (terutamanya gen baru) mula menampakkan santun semasa bersolat tidak dapat diperaktikkan diluar solat mereka. contoh paling tipikal adalah cara mereka - mamandu!

adros
AHLI
AHLI

Posts : 4
Points : 4
Join date : 05/02/2013
Age : 58
Location : Tronoh, Perak.

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by thtl on Fri Feb 08, 2013 11:17 am

sahih spt kata syaikh adros, kelakuan pemandu-pmandu di jalanraya saudi, especially from saudi drivers amatlah mengecewakan, reckless driving dan langsung tak mematuhi peraturan lalu lintas...tak ada sunnah di jalanraya saudi...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by yat on Fri Feb 08, 2013 3:46 pm

thtl wrote:sahih spt kata syaikh adros, kelakuan pemandu-pmandu di jalanraya saudi, especially from saudi drivers amatlah mengecewakan, reckless driving dan langsung tak mematuhi peraturan lalu lintas...tak ada sunnah di jalanraya saudi...

Haha, sunnah di jalanraya, kena buat poster tu.....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by Nizam on Fri Feb 08, 2013 7:24 pm

Thtl, ana tgk saudi ada menghasil produk makanan sendiri. Atau mereka import dari negara lain?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by thtl on Fri Feb 08, 2013 11:33 pm

saudi produce makanan berasaskan korma, air minuman dan roti je, yang lain semua alibaba atau JV. Maksudnya, kilang makanan luar negara terpaksa kena cari saudi local partner utk dirikan kilang makanan di saudi. Maka walaupun made in KSA, tapi semua bahan2 diimpot, cuma dikilangkan di saudi je.

Cth: Indommie..made in KSA, under licence from PT Indofood.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by Ad-Dien on Mon Feb 11, 2013 4:34 pm



Dasar agama Di Saudi memang sudah terbaik dah.. kena perbaiki dasar-dasar furu' sikit, insyaAllah much better..

barakallahufik.. untung syeikh dapat stay kat sana.. Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by thtl on Tue Feb 12, 2013 9:39 am

dasar furuk mana ada Dien..

Saudi kantoi dalam banyak cabang agama lagi: mu'amalat, akhlak, munakahat (penaya bini dan anak), politik (sistem monarki absolut) dan adat (maskawin sampai SR 500,000

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by Ad-Dien on Tue Feb 12, 2013 12:22 pm

thtl wrote:dasar furuk mana ada Dien..

Saudi kantoi dalam banyak cabang agama lagi: mu'amalat, akhlak, munakahat (penaya bini dan anak), politik (sistem monarki absolut) dan adat (maskawin sampai SR 500,000

hehe.. ni dah bukan furu' dah ni.. muamalat tak kena..

cuba tanya family kat sana..depa bahagia tak hidup mcm ni kat Saudi.. nak jgak tau.. hehe..

mana tau boleh tukar warganegara ke.. Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by thtl on Tue Feb 12, 2013 12:36 pm

org saudi mmg heppy dien, semua barang murah...Raja pun baik..hasil minyak 2 trilion setahun

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by Ad-Dien on Tue Feb 12, 2013 7:45 pm

thtl wrote:org saudi mmg heppy dien, semua barang murah...Raja pun baik..hasil minyak 2 trilion setahun

hal muamalat yang bermasalah tu pun depa happy ye? Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by thtl on Tue Feb 12, 2013 9:06 pm

org saudi tak ada masalah birokrasi sangat dalam muamalat sama depa, yg bermasalah ialah non-saudis...kita jadi second-class atau third-class citizen depa

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by abu_aisyah on Tue Feb 12, 2013 9:13 pm

thtl wrote:Menjaga akidah dan solat, saudi mmg tiada tolok banding. semua kehidupan rakyat baik sektor kerja dan bisnes semua akan terhenti bila masuk waktu solat. mesjid disediakan dengan banyak sekali, setiap 500 meter ada surau...bila azan, semua aktiviti akan terhenti secara otomatik, solat jamaah utk lelaki adalah wajib.
semua lubang fitnah dan maksiat dihapuskan dan di sita, dasar langit terbuka tidak ada di saudi.

dalam kehidupan sebenar, kecekapan dan mutu perkhidmatan di semua sektor, saudi 30 tahun kebelakang dari Malaysia. Tiada kualiti dan mutu perkhidmatan di saudi. Pengguna dan pelancung akan merana kerana saudi tidak kenal apa itu customer care atau customer is always right. di saudi the owner or the saudis are always king and right...

rumusan: dari segi agama tip top, tapi dari segi pengurusan dan pentadbiran, depa kantoi...Islam hanya pada akidah dan ibadat, tapi dalam muamalat depa fail.

itulah tujuan ana datang, menjadikan saudi, customer and tourist friendly nation.

sebab utama: saudi tidak mahu manusia datang kenegaranya...dengan 10 juta pekerja asing, kerana saudi adalah lubuk emas pendatang. Ini menjadi saudis angkuh dan sombong kerana merasakan mereka memiliki segala-galanya.
Dasar bumiputra saudi atau saudization juga perlu diperbetulkan dgn sistem meritokrasi..itulah takleh tulis lebih-lebih, nanti kena deport pulak.

yg dimerahkan tu kurang jelas.tu tugas ustaz dihantar ke sana ke?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by abu_aisyah on Tue Feb 12, 2013 9:13 pm

thtl wrote:Menjaga akidah dan solat, saudi mmg tiada tolok banding. semua kehidupan rakyat baik sektor kerja dan bisnes semua akan terhenti bila masuk waktu solat. mesjid disediakan dengan banyak sekali, setiap 500 meter ada surau...bila azan, semua aktiviti akan terhenti secara otomatik, solat jamaah utk lelaki adalah wajib.
semua lubang fitnah dan maksiat dihapuskan dan di sita, dasar langit terbuka tidak ada di saudi.

dalam kehidupan sebenar, kecekapan dan mutu perkhidmatan di semua sektor, saudi 30 tahun kebelakang dari Malaysia. Tiada kualiti dan mutu perkhidmatan di saudi. Pengguna dan pelancung akan merana kerana saudi tidak kenal apa itu customer care atau customer is always right. di saudi the owner or the saudis are always king and right...

rumusan: dari segi agama tip top, tapi dari segi pengurusan dan pentadbiran, depa kantoi...Islam hanya pada akidah dan ibadat, tapi dalam muamalat depa fail.

itulah tujuan ana datang, menjadikan saudi, customer and tourist friendly nation.

sebab utama: saudi tidak mahu manusia datang kenegaranya...dengan 10 juta pekerja asing, kerana saudi adalah lubuk emas pendatang. Ini menjadi saudis angkuh dan sombong kerana merasakan mereka memiliki segala-galanya.
Dasar bumiputra saudi atau saudization juga perlu diperbetulkan dgn sistem meritokrasi..itulah takleh tulis lebih-lebih, nanti kena deport pulak.

yg dimerahkan tu kurang jelas.tu tugas ustaz dihantar ke sana ke?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by thtl on Tue Feb 12, 2013 9:15 pm

ya, gitulah skop kerja ana di saudi arabia. Latihan dalam mutukerja dan kualiti perkhidmatan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by abu_aisyah on Tue Feb 12, 2013 9:17 pm

thtl wrote:org saudi mmg heppy dien, semua barang murah...Raja pun baik..hasil minyak 2 trilion setahun

dengar kata pendidikan mereka percuma?
apa beza sitem pendidikan mereka dengan di malaysia?apa yang mereka ada yang kita turut patut ada?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by thtl on Tue Feb 12, 2013 9:20 pm

mmg free dari tadika sampai phD.

kita sbg expatriate pun free utk anak-anak.

rahsianya, budget utk education sector ialah SR204 bilion setahun.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by Ad-Dien on Wed Feb 13, 2013 2:28 am

thtl wrote:mmg free dari tadika sampai phD.

kita sbg expatriate pun free utk anak-anak.

rahsianya, budget utk education sector ialah SR204 bilion setahun.

Subhanallah... untungnya warga dan pelajar di sana.. patutlah uni Madinah boleh bg scholar kat orang luar belajar.. Razz Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by Mohd. Ikram on Wed Feb 13, 2013 3:02 am

thtl wrote:Menjaga akidah dan solat, saudi mmg tiada tolok banding. semua kehidupan rakyat baik sektor kerja dan bisnes semua akan terhenti bila masuk waktu solat. mesjid disediakan dengan banyak sekali, setiap 500 meter ada surau...

berbeza 180 darjah kalau kat Sabah.. Selang beberapa km akan ada papan tanda besar, Gereja..

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by thtl on Wed Feb 13, 2013 9:25 am

Betul ler tu tak leh guna kalimah Allah dalam Bible kat Sabah ni, kalau tidak lagi parah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: THTL, ape cerita di saudi?

Post by Sponsored content Today at 9:05 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum