Koleksi Kata-Kata Salafussoleh (Ulama' Salaf)

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Koleksi Kata-Kata Salafussoleh (Ulama' Salaf)

Post by Ad-Dien on Sat Dec 15, 2012 1:28 am

Disini saya ingin kongsikan beberapa Qaul salafussoleh ataupun kata-kata hikmah para Ulama' salaf bermula daripada tabiin, tabi' al-Tabiin dan ulama-ulama' besar yang berada di atas manhaj dan jalan yang ditempuh oleh para salafussoleh. InsyaAllah.

Di dalamnya terkandung banyak hikmah, dan pelajaran yang boleh kita renungi dan amalkan dalam kehidupan, insyaAllah. Jemput kongsikan bersama untuk manfaat semua, insyaAllah.

_________________
ุนู‚ูŠุฏุฉ ุงู„ุณู„ู ุงุตุญุงุจ ุงู„ุญุฏูŠุซ

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3814
Points: 4130
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Kata-Kata Salafussoleh (Ulama' Salaf)

Post by Ad-Dien on Sat Dec 15, 2012 2:07 am


Kata-Kata Masruq ibn Al-Ajda'

Diriwayatkan daripada Muslim, daripada Masruq dia berkata:

"Cukuplah seseorang itu tahu maksud dari rasa takut kepada Allah subhanahu wa ta'ala. Dan seseorang akan menjadi bodoh jika dia merasa bangga dengan apa yang diperbuatnya."

[Thabaqat Ibn Sa'ad 6/80]

_________________
ุนู‚ูŠุฏุฉ ุงู„ุณู„ู ุงุตุญุงุจ ุงู„ุญุฏูŠุซ

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3814
Points: 4130
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Kata-Kata Salafussoleh (Ulama' Salaf)

Post by zikrulmaut_sm on Sat Dec 15, 2012 7:10 am

salam,

akhi, boleh mintak matan Arab nya sekali? nanti boleh belajar Arab sekali melalui pembacaan. heheh

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

ุนู† ุณุนูŠุฏ ุจู† ุงู„ู…ุณูŠุจ ุฃู†ู‡ ุฑุฃู‰ ุฑุฌู„ุง ูŠุตู„ูŠ ุจุนุฏ ุทู„ูˆุน ุงู„ูุฌุฑ ุฃูƒุซุฑ ู…ู† ุฑูƒุนุชูŠู† ูŠูƒุซุฑ ููŠู‡ุง ุงู„ุฑูƒูˆุน ูˆุงู„ุณุฌูˆุฏ ูู†ู‡ุงู‡. ูู‚ุงู„: ูŠุง ุฃุจุง ู…ุญู…ุฏ! ุฃูŠุนุฐุจู†ูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ู‰ ุงู„ุตู„ุงุฉุŸ! ู‚ุงู„: ู„ุง ูˆู„ูƒู† ูŠุนุฐุจูƒ ุนู„ู‰ ุฎู„ุงู ุงู„ุณู†ุฉ.
ุฑูˆู‰ ุงู„ุจูŠู‡ู‚ูŠ ุจุณู†ุฏ ุตุญูŠุญ

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: โ€œWahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? โ€œBeliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnahโ€.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts: 505
Points: 753
Join date: 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Koleksi Kata-Kata Salafussoleh (Ulama' Salaf)

Post by Ad-Dien on Sat Dec 15, 2012 6:52 pm

zikrulmaut_sm wrote:salam,

akhi, boleh mintak matan Arab nya sekali? nanti boleh belajar Arab sekali melalui pembacaan. heheh

enta google je ..hehe

_________________
ุนู‚ูŠุฏุฉ ุงู„ุณู„ู ุงุตุญุงุจ ุงู„ุญุฏูŠุซ

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3814
Points: 4130
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Kata-Kata Salafussoleh (Ulama' Salaf)

Post by thtl on Sat Dec 15, 2012 7:20 pm

Mana boleh Google Dien, kena buka Syameela daa

thtl
Admin
Admin

Posts: 8318
Points: 8953
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Kata-Kata Salafussoleh (Ulama' Salaf)

Post by Ad-Dien on Sun Dec 16, 2012 2:12 pm

thtl wrote:Mana boleh Google Dien, kena buka Syameela daa

Syamila ana ada masalah untuk search function.. tu yang agak susah nak search satu-satu Smile

_________________
ุนู‚ูŠุฏุฉ ุงู„ุณู„ู ุงุตุญุงุจ ุงู„ุญุฏูŠุซ

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3814
Points: 4130
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Kata-Kata Salafussoleh (Ulama' Salaf)

Post by thtl on Mon Dec 17, 2012 2:56 am

arabic
ุนู† ุงู„ุฃุนู…ุด ุนู† ู…ุณู„ู… ุนู† ู…ุณุฑูˆู‚ ู‚ุงู„ ูƒูู‰ ุจุงู„ู…ุฑุก ุนู„ู…ุง ุฃู† ูŠุฎุดู‰ ุงู„ู„ู‡ ูˆูƒูู‰ ุจุงู„ู…ุฑุก ุฌู‡ู„ุง ุฃู† ูŠุนุฌุจ ุจุนู…ู„ู‡


takhrij:

ุฑู‚ู… ุงู„ุญุฏูŠุซ: 7224
ุญุฏูŠุซ ู…ู‚ุทูˆุน: ุฃูŽุฎู’ุจูŽุฑูŽู†ูŽุง ุฃูŽุญู’ู…ูŽุฏู ุจู’ู†ู ุนูŽุจู’ุฏู ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุจู’ู†ู ูŠููˆู†ูุณูŽ ุŒ ู‚ูŽุงู„ูŽ : ุญูŽุฏู‘ูŽุซูŽู†ูŽุง ุฒูŽุงุฆูุฏูŽุฉู ุŒ ุนูŽู†ู ุงู„ุฃูŽุนู’ู…ูŽุดู ุŒ ุนูŽู†ู’ ู…ูุณู’ู„ูู…ู ุŒ ุนูŽู†ู’ ู…ูŽุณู’ุฑููˆู‚ู ุŒ ู‚ูŽุงู„ูŽ : " ูƒูŽููŽู‰ ุจูุงู„ู’ู…ูŽุฑู’ุกู ุนูู„ู’ู…ู‹ุง ุฃูŽู†ู’ ูŠูŽุฎู’ุดูŽู‰ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ูŽ , ูˆูŽูƒูŽููŽู‰ ุจูุงู„ู’ู…ูŽุฑู’ุกู ุฌูŽู‡ู’ู„ุง ุฃูŽู†ู’ ูŠูุนู’ุฌูŽุจูŽ ุจูุนูŽู…ูŽู„ูู‡ู " .
Tabaqat al-Kubra, no 7224 (islam.web hadith bank)

Ia termasuk hadis Maqthu' (hadis yg disandarkan kpd tabi'in)

thtl
Admin
Admin

Posts: 8318
Points: 8953
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Kata-Kata Salafussoleh (Ulama' Salaf)

Post by Ad-Dien on Mon Dec 17, 2012 8:12 am

thtl wrote:arabic
ุนู† ุงู„ุฃุนู…ุด ุนู† ู…ุณู„ู… ุนู† ู…ุณุฑูˆู‚ ู‚ุงู„ ูƒูู‰ ุจุงู„ู…ุฑุก ุนู„ู…ุง ุฃู† ูŠุฎุดู‰ ุงู„ู„ู‡ ูˆูƒูู‰ ุจุงู„ู…ุฑุก ุฌู‡ู„ุง ุฃู† ูŠุนุฌุจ ุจุนู…ู„ู‡


takhrij:

ุฑู‚ู… ุงู„ุญุฏูŠุซ: 7224
ุญุฏูŠุซ ู…ู‚ุทูˆุน: ุฃูŽุฎู’ุจูŽุฑูŽู†ูŽุง ุฃูŽุญู’ู…ูŽุฏู ุจู’ู†ู ุนูŽุจู’ุฏู ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ู ุจู’ู†ู ูŠููˆู†ูุณูŽ ุŒ ู‚ูŽุงู„ูŽ : ุญูŽุฏูŽู‘ุซูŽู†ูŽุง ุฒูŽุงุฆูุฏูŽุฉู ุŒ ุนูŽู†ู ุงู„ุฃูŽุนู’ู…ูŽุดู ุŒ ุนูŽู†ู’ ู…ูุณู’ู„ูู…ู ุŒ ุนูŽู†ู’ ู…ูŽุณู’ุฑููˆู‚ู ุŒ ู‚ูŽุงู„ูŽ : " ูƒูŽููŽู‰ ุจูุงู„ู’ู…ูŽุฑู’ุกู ุนูู„ู’ู…ู‹ุง ุฃูŽู†ู’ ูŠูŽุฎู’ุดูŽู‰ ุงู„ู„ูŽู‘ู‡ูŽ , ูˆูŽูƒูŽููŽู‰ ุจูุงู„ู’ู…ูŽุฑู’ุกู ุฌูŽู‡ู’ู„ุง ุฃูŽู†ู’ ูŠูุนู’ุฌูŽุจูŽ ุจูุนูŽู…ูŽู„ูู‡ู " .
Tabaqat al-Kubra, no 7224 (islam.web hadith bank)

Ia termasuk hadis Maqthu' (hadis yg disandarkan kpd tabi'in)

Macam mana nak betulkan search function untuk syamela ana yek?? banyak menda ana nak search di Syamela ni..

_________________
ุนู‚ูŠุฏุฉ ุงู„ุณู„ู ุงุตุญุงุจ ุงู„ุญุฏูŠุซ

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3814
Points: 4130
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Kata-Kata Salafussoleh (Ulama' Salaf)

Post by abu_aisyah on Mon Dec 17, 2012 9:53 am

Kata al-Tabi'i al-jalil al Hasan al-Basriy:

sesungguhnya Allah tinggalkan ilmu-ilmu daripada kitab-kitab yang terdahulu ke dalam al-Qur'an. kemudiaan Allah tinggalkan ilmu-ilmu yang ada di dalam al-Qur'an ke dalam surah-surah al-Mufassal. kemudaian Allah tinggalkan ilmu-ilmu di dalam surah-surah al-Mufassal ke dalam Surah al-Fatihah. sesiapa yang mengetahui tafsirannya, adalah seperti orang yang mengetahui tafsiran kesemua kitab yang diturunkan.

[Asrar Tartib al-Quran, 1:1]

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts: 719
Points: 922
Join date: 03/06/2012
Age: 27
Location: bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Koleksi Kata-Kata Salafussoleh (Ulama' Salaf)

Post by thtl on Mon Dec 17, 2012 2:27 pm

Dien,
rasanya search function tu OK, cuma syameela ni dibangunkan utk org yg pandai arabic..hehehe
Dien kena kursus dgn ana dulu cara nak guna maktabah syameela...

ana ada version lama, v3.3, dien ada version mana?


Last edited by thtl on Mon Dec 17, 2012 4:56 pm; edited 1 time in total

thtl
Admin
Admin

Posts: 8318
Points: 8953
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Kata-Kata Salafussoleh (Ulama' Salaf)

Post by thtl on Mon Dec 17, 2012 3:05 pm

Kata al-Tabi'i al-jalil al Hasan al-Basriy:

sesungguhnya Allah tinggalkan ilmu-ilmu daripada kitab-kitab yang terdahulu ke dalam al-Qur'an. kemudiaan Allah tinggalkan ilmu-ilmu yang ada di dalam al-Qur'an ke dalam surah-surah al-Mufassal. kemudaian Allah tinggalkan ilmu-ilmu di dalam surah-surah al-Mufassal ke dalam Surah al-Fatihah. sesiapa yang mengetahui tafsirannya, adalah seperti orang yang mengetahui tafsiran kesemua kitab yang diturunkan.

[Asrar Tartib al-Quran, 1]
text arabic:

ู‚ุงู„ ุงู„ุญุณู† ุงู„ุจุตุฑูŠโ€:โ€ ุฅู† ุงู„ู„ู‡ ุฃูˆุฏุน ุนู„ูˆู… ุงู„ูƒุชุจ ุงู„ุณุงุจู‚ุฉ ููŠ ุงู„ู‚ุฑุขู† ุซู… ุฃูˆุฏุน ุนู„ูˆู… ุงู„ู‚ุฑุขู† ููŠ ุงู„ู…ูุตู„ ุซู… ุฃูˆุฏุน ุนู„ูˆู… ุงู„ู…ูุตู„ ููŠ ุงู„ูุงุชุญุฉ ูู…ู† ุนู„ู… ุชูุณูŠุฑู‡ุง ูƒุงู† ูƒู…ู† ุนู„ู… ุชูุณูŠุฑ ุฌู…ูŠุน ุงู„ูƒุชุจ ุงู„ู…ู†ุฒู„ุฉ


kitab: Rahsia penyusunan surah2 Al-Qur'an (ุฃุณุฑุงุฑ ุชุฑุชูŠุจ ุงู„ู‚ุฑุขู†)
pengarang: Imam Jalaludin al-Syuyuti

vocab:
surah2 al-Mufassal bermula dari surah Qaf (50) hingga an-Nas (114)

thtl
Admin
Admin

Posts: 8318
Points: 8953
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Kata-Kata Salafussoleh (Ulama' Salaf)

Post by Ad-Dien on Tue Dec 18, 2012 7:08 am

thtl wrote:Dien,
rasanya search function tu OK, cuma syameela ni dibangunkan utk org yg pandai arabic..hehehe
Dien kena kursus dgn ana dulu cara nak guna maktabah syameela...

ana ada version lama, v3.3, dien ada version mana?

Amboi... memang function search dia tak elok laa... ana kena tukar setting arabic dulu kat laptop ni tapi tak boleh sebab window xp...

ana punya syamila al-thaani.. same ngan ustaz kot..

_________________
ุนู‚ูŠุฏุฉ ุงู„ุณู„ู ุงุตุญุงุจ ุงู„ุญุฏูŠุซ

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3814
Points: 4130
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Kata-Kata Salafussoleh (Ulama' Salaf)

Post by Ad-Dien on Tue Dec 18, 2012 7:13 am


Kata-Kata Kibar al-Tabiin Said al-Musayyib:

Dari Imran bin Abdul Malik berkata, Said bin al-Musayyib berkata:

"Aku tidak pernah merasa takut kepada sesuatu apa pun sama seperti ketakutanku kepada wanita."

[Siyar a'lam an-Nubala 3/241]

_________________
ุนู‚ูŠุฏุฉ ุงู„ุณู„ู ุงุตุญุงุจ ุงู„ุญุฏูŠุซ

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3814
Points: 4130
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Kata-Kata Salafussoleh (Ulama' Salaf)

Post by zikrulmaut_sm on Tue Dec 18, 2012 8:46 am

thtl wrote:
Kata al-Tabi'i al-jalil al Hasan al-Basriy:

sesungguhnya Allah tinggalkan ilmu-ilmu daripada kitab-kitab yang terdahulu ke dalam al-Qur'an. kemudiaan Allah tinggalkan ilmu-ilmu yang ada di dalam al-Qur'an ke dalam surah-surah al-Mufassal. kemudaian Allah tinggalkan ilmu-ilmu di dalam surah-surah al-Mufassal ke dalam Surah al-Fatihah. sesiapa yang mengetahui tafsirannya, adalah seperti orang yang mengetahui tafsiran kesemua kitab yang diturunkan.

[Asrar Tartib al-Quran, 1]
text arabic:

ู‚ุงู„ ุงู„ุญุณู† ุงู„ุจุตุฑูŠโ€:โ€ ุฅู† ุงู„ู„ู‡ ุฃูˆุฏุน ุนู„ูˆู… ุงู„ูƒุชุจ ุงู„ุณุงุจู‚ุฉ ููŠ ุงู„ู‚ุฑุขู† ุซู… ุฃูˆุฏุน ุนู„ูˆู… ุงู„ู‚ุฑุขู† ููŠ ุงู„ู…ูุตู„ ุซู… ุฃูˆุฏุน ุนู„ูˆู… ุงู„ู…ูุตู„ ููŠ ุงู„ูุงุชุญุฉ ูู…ู† ุนู„ู… ุชูุณูŠุฑู‡ุง ูƒุงู† ูƒู…ู† ุนู„ู… ุชูุณูŠุฑ ุฌู…ูŠุน ุงู„ูƒุชุจ ุงู„ู…ู†ุฒู„ุฉ


kitab: Rahsia penyusunan surah2 Al-Qur'an (ุฃุณุฑุงุฑ ุชุฑุชูŠุจ ุงู„ู‚ุฑุขู†)
pengarang: Imam Jalaludin al-Syuyuti

vocab:
surah2 al-Mufassal bermula dari surah Qaf (50) hingga an-Nas (114)

sangat mendalam kata-kata ni. dan alhamdulillah saya dapat rasakan kebenaran kata-kata ni lepas belek-belek tafsir al-Quran, terutamanya al-Fatihah. untuk tujuh ayat saja (tambahan: termasuk "A'uzubillah"), tafsirnya mengambil lebih 100 muka surat dalam kitab Tafsir Ibnu Katsir terjemahan bahasa Indonesia.

saya dapat rasakan seolah-olah al-Fatihah adalah "kunci" kepada makna seluruh kitab. ia bukan sekadar muqaddimah. tidak hairan jika al-Fatihah digelar "Tujuh Yang Diulang-Ulang" (Sab'an minal matsaani). ibarat molekul-molekul yang berulang-ulang membentuk struktur sesuatu jasad.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

ุนู† ุณุนูŠุฏ ุจู† ุงู„ู…ุณูŠุจ ุฃู†ู‡ ุฑุฃู‰ ุฑุฌู„ุง ูŠุตู„ูŠ ุจุนุฏ ุทู„ูˆุน ุงู„ูุฌุฑ ุฃูƒุซุฑ ู…ู† ุฑูƒุนุชูŠู† ูŠูƒุซุฑ ููŠู‡ุง ุงู„ุฑูƒูˆุน ูˆุงู„ุณุฌูˆุฏ ูู†ู‡ุงู‡. ูู‚ุงู„: ูŠุง ุฃุจุง ู…ุญู…ุฏ! ุฃูŠุนุฐุจู†ูŠ ุงู„ู„ู‡ ุนู„ู‰ ุงู„ุตู„ุงุฉุŸ! ู‚ุงู„: ู„ุง ูˆู„ูƒู† ูŠุนุฐุจูƒ ุนู„ู‰ ุฎู„ุงู ุงู„ุณู†ุฉ.
ุฑูˆู‰ ุงู„ุจูŠู‡ู‚ูŠ ุจุณู†ุฏ ุตุญูŠุญ

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: โ€œWahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? โ€œBeliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnahโ€.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts: 505
Points: 753
Join date: 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Koleksi Kata-Kata Salafussoleh (Ulama' Salaf)

Post by thtl on Tue Dec 18, 2012 2:14 pm

window xp ka?

patutler, xp mmg kena setting language. Kalau window 7 dan 8 dia dah automatic setting

thtl
Admin
Admin

Posts: 8318
Points: 8953
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Kata-Kata Salafussoleh (Ulama' Salaf)

Post by Ad-Dien on Tue Dec 18, 2012 2:20 pm

thtl wrote:window xp ka?

patutler, xp mmg kena setting language. Kalau window 7 dan 8 dia dah automatic setting

xp kalau nak tukar language tak boleh unless kena format... kalau format banyak lah data rujukan ana hilang...

_________________
ุนู‚ูŠุฏุฉ ุงู„ุณู„ู ุงุตุญุงุจ ุงู„ุญุฏูŠุซ

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3814
Points: 4130
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Kata-Kata Salafussoleh (Ulama' Salaf)

Post by Ad-Dien on Tue Dec 18, 2012 2:41 pm

Kata-kata Said bin Jubair

Diriwayatkan daripada Dharar bin Murrah As-Syibani dari Said bin Jubair berkata:

"Tawakkal kepada Allah adalah kumpulan Iman"

[Tahzib al-Kamal 10/354]

_________________
ุนู‚ูŠุฏุฉ ุงู„ุณู„ู ุงุตุญุงุจ ุงู„ุญุฏูŠุซ

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3814
Points: 4130
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Kata-Kata Salafussoleh (Ulama' Salaf)

Post by Ad-Dien on Tue Dec 18, 2012 2:44 pm

Berkata Said bin Jubair:

"Jika hatiku sudah tidak mengingati kematian nescaya aku takut sudah rosaknya hatiku"

[Siyar A'lam An-Nubala 4/333]

_________________
ุนู‚ูŠุฏุฉ ุงู„ุณู„ู ุงุตุญุงุจ ุงู„ุญุฏูŠุซ

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3814
Points: 4130
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Koleksi Kata-Kata Salafussoleh (Ulama' Salaf)

Post by thtl on Tue Dec 18, 2012 7:10 pm

Dari Imran bin Abdul Malik berkata, Said bin al-Musayyib berkata:

"Aku tidak pernah merasa takut kepada sesuatu apa pun sama seperti ketakutanku kepada wanita."

[Siyar a'lam an-Nubala 3/241]

teks arab:

ู…ุง ุดุฆ ุฃุฎูˆู ุนู†ุฏูŠ ู…ู† ุงู„ู†ุณุงุก


siyar 4:237, syameela v3.3

Kata-kata ini bercanggah dgn hadis:
ุญูŽุฏู‘ูŽุซูŽู†ูŽุง ุนูŽุจู’ุฏู ุงู„ู’ูˆูŽุงุญูุฏู ุฃูŽุจููˆ ุนูุจูŽูŠู’ุฏูŽุฉูŽ ุนูŽู†ู’ ุณูŽู„ู‘ูŽุงู…ู ุฃูŽุจููŠ ุงู„ู’ู…ูู†ู’ุฐูุฑู ุนูŽู†ู’ ุซูŽุงุจูุชู ุนูŽู†ู’ ุฃูŽู†ูŽุณู
ุฃูŽู†ู‘ูŽ ุงู„ู†ู‘ูŽุจููŠู‘ูŽ ุตูŽู„ู‘ูŽู‰ ุงู„ู„ู‘ูŽู‡ู ุนูŽู„ูŽูŠู’ู‡ู ูˆูŽุณูŽู„ู‘ูŽู…ูŽ ู‚ูŽุงู„ูŽ ุญูุจู‘ูุจูŽ ุฅูู„ูŽูŠู‘ูŽ ุงู„ู†ู‘ูุณูŽุงุกู ูˆูŽุงู„ุทู‘ููŠุจู ูˆูŽุฌูุนูู„ูŽ ู‚ูุฑู‘ูŽุฉู ุนูŽูŠู’ู†ููŠ ูููŠ ุงู„ุตู‘ูŽู„ูŽุงุฉู

(AHMAD - 12584) : Telah bercerita kepada kami Abdul Wahid Abu 'Ubaidah dari Sallam Abu Al-Mundzir dari Tsabit dari Anas, Nabi Shallallahu'alaihi wasallam bersabda: "Aku dijadikan senang mencintai wanita, wangi-wangian dan yang menjadi penyejuk hatiku adalah shalat".
dinilah Hasan oleh syaikh syu'aib al-arnauth.


Last edited by thtl on Tue Dec 18, 2012 7:42 pm; edited 1 time in total

thtl
Admin
Admin

Posts: 8318
Points: 8953
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Koleksi Kata-Kata Salafussoleh (Ulama' Salaf)

Post by thtl on Tue Dec 18, 2012 7:27 pm

Berkata Said bin Jubair:

"Jika hatiku sudah tidak mengingati kematian nescaya aku takut sudah rosaknya hatiku"

arabic text:
ูˆุฑูˆูŠ ุนู† ุณุนูŠุฏ ุจู† ุฌุจูŠุฑุŒ ู‚ุงู„: ู„ูˆ ูุงุฑู‚ ุฐูƒุฑ ุงู„ู…ูˆุช ู‚ู„ุจูŠุŒ ู„ุฎุดูŠุช ุฃู† ูŠูุณุฏ ุนู„ูŠ ู‚ู„ุจูŠ

siyar, 4:334; juga Hilyah, 4:279

Kata-kata Said bin Jubair

Diriwayatkan daripada Dharar bin Murrah As-Syibani dari Said bin
Jubair berkata:

"Tawakkal kepada Allah adalah kumpulan Iman"

[Tahzib al-Kamal 10/354]

arabic:

ูˆู‚ุงู„ ุถุฑุงุฑ ุจู† ู…ุฑุฉุŒ ุนู† ุณุนูŠุฏ ุจู† ุฌุจูŠุฑุŒ ู‚ุงู„: ุงู„ุชูˆูƒู„ ุนู„ู‰ ุงู„ู„ู‡ ุฌู…ุงุน ุงู„ุงูŠู…ุงู†


siyar, 4:325

thtl
Admin
Admin

Posts: 8318
Points: 8953
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum