Hukum guna situs PTC?

View previous topic View next topic Go down

Hukum guna situs PTC?

Post by soni on Fri Dec 21, 2012 6:17 pm

Assalamualaikum Wr. Wb

Saya pernah baca pasal situs PTC (paid-to-click) ni bahwa hukumnya halal. Kewajiban kita dalam guna PTC ni adalah hanya klik dan tengok iklan yang disediakan situs PTC tiap hari untuk boleh dapat duit, tapi tak semua iklan yang ada itu halal, macam forex, binary option trade etc. Tapi jika macam gambar porno, iklan perjudian tu memang tak ada.

Soalan, Apa hukum wang yang didapat dari klik dan tengok iklan pasal forex di PTC tu?

Syukran jaziilan Smile

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum guna situs PTC?

Post by thtl on Fri Dec 21, 2012 7:02 pm

wsm,

jika demikian, ia jatuh hukum syubhah (diragui). sebab org Islam dia kena dapatkan rezki dari sumber yang 100% halal sahaja.
syubhah jika ada unsur tidak halal walaupun sedikit dan skim PTC itu sendiri, apakah ia suatu muamalat yang legal dan sah di sisi syarak pun belum pasti.

Maka jangan sempitkan ruang dalam mencari rezki kerana pintu rezki itu amat luas dan tempat2 pelaburan juga luas

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum