Minyak apa korang guna untuk rambut dan janggut?

View previous topic View next topic Go down

Minyak apa korang guna untuk rambut dan janggut?

Post by seijiseimura84 on Sun Dec 23, 2012 6:57 pm

Kalau mengikut sunnah....mengunakan minyak bagi rambut dan janggut adalah disunnahkan.
Minyak rambut senang dicari.....tp krim dan gel consider minyak yg disunnahkan ke?

Bagaimana dgn minyak janggut, saya tanya kat kedai ...tak jumpa malah digelakkan.
Cis....!!!!

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Minyak apa korang guna untuk rambut dan janggut?

Post by thtl on Sun Dec 23, 2012 9:00 pm

1. Krim dan gel tu kira sunnah lah. sunnahnya ialah menjaga, merapi dan meminyakkan rambut. Jenis minyak rambut tu tak kisah.

Ia sama dgn bersiwak, sunnahnya ialah "oral hygiene", sama ada nak guna kayu sugi cam brother JT atau berus gigi dupont nylon dan ubat gigi moden, itu semuanya sunnah.


2. Isu minyakkan janggut. Ia tak sunnah, sebab Nabi tak minyakkan janggut baginda. cuma sunnah trim dan sikatkan janggut. Kalau nak bubuh minyak pun tak ada masalah.
antaranya extract habbatus sauda' oil, Virgin olive oil, minyak za'faran, minyak lidah buaya, minyak almond dsbnya. mungkin utk melebatkannya

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Minyak apa korang guna untuk rambut dan janggut?

Post by Ad-Dien on Mon Dec 24, 2012 9:16 am


Dalam Syamail Muhammadiah pun tidak ada riwayat yang menyatakan Rasulullah meminyakkan janggut, hanya merapikannya sahaja. Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Minyak apa korang guna untuk rambut dan janggut?

Post by Sponsored content Today at 9:11 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum