Hadis Sohih yang Pendek Untuk Kanak2

View previous topic View next topic Go down

Hadis Sohih yang Pendek Untuk Kanak2

Post by Ibnu Sarkawi on Mon Dec 24, 2012 9:06 am

Assalamualaikum.. mohon saudara saudari kongsikan contoh/tajuk buku yang mengandungi hadis2 yang pendek untuk diajarkan kepada kanak2 sekolah rendah. Website & blog juga boleh dikongsikan disini.

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Hadis Sohih yang Pendek Untuk Kanak2

Post by thtl on Mon Dec 24, 2012 11:03 am

tak der rasanya lagi dalam BM.

mungkin Dien kena start projek ni...huhuhu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis Sohih yang Pendek Untuk Kanak2

Post by Ibnu Sarkawi on Mon Dec 24, 2012 3:46 pm

saya sangat2 setuju syeikh.. Laughing sy akan mengajar di sekolah rendah islam yg baru dibuka.. tahun lepas guru2 mengajar satu hadis pendek setiap mggu/bulan untuk dihafal. jd tahun ini dgn kemasukan saya, saya nak mencadangkan hanya hadis sohih yg dibenarkan

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Hadis Sohih yang Pendek Untuk Kanak2

Post by Ad-Dien on Wed Dec 26, 2012 12:40 pm

Ibnu Sarkawi wrote:saya sangat2 setuju syeikh.. Laughing sy akan mengajar di sekolah rendah islam yg baru dibuka.. tahun lepas guru2 mengajar satu hadis pendek setiap mggu/bulan untuk dihafal. jd tahun ini dgn kemasukan saya, saya nak mencadangkan hanya hadis sohih yg dibenarkan

dah ada projek ni.. oleh PTS...hadith ringkas untuk kanak-kanak. Tapi saya rasa saya nak buat juga under penerbit lain dan lebih baik dari itu..

p/s- ada kerja kosong part time tak kat situ... hehe.. kat mana sekolah tu?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadis Sohih yang Pendek Untuk Kanak2

Post by thtl on Wed Dec 26, 2012 3:00 pm

dien kena bawak motor, senang cari makan part-time

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadis Sohih yang Pendek Untuk Kanak2

Post by Ibnu Sarkawi on Wed Dec 26, 2012 5:06 pm

Ad-Dien wrote:
Ibnu Sarkawi wrote:saya sangat2 setuju syeikh.. Laughing sy akan mengajar di sekolah rendah islam yg baru dibuka.. tahun lepas guru2 mengajar satu hadis pendek setiap mggu/bulan untuk dihafal. jd tahun ini dgn kemasukan saya, saya nak mencadangkan hanya hadis sohih yg dibenarkan

dah ada projek ni.. oleh PTS...hadith ringkas untuk kanak-kanak. Tapi saya rasa saya nak buat juga under penerbit lain dan lebih baik dari itu..

p/s- ada kerja kosong part time tak kat situ... hehe.. kat mana sekolah tu?

kat Kuching Dean, sekolah baru jd setiap tahun akan ada ckgu baru. Jd tahun 2014 nanti Dean kawen lah dgn org Kuching & pindah sini, boleh saya rekemenkan jd ckgu B.Arab Laughing

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Hadis Sohih yang Pendek Untuk Kanak2

Post by Ad-Dien on Wed Dec 26, 2012 7:22 pm

Ibnu Sarkawi wrote:
Ad-Dien wrote:
Ibnu Sarkawi wrote:saya sangat2 setuju syeikh.. Laughing sy akan mengajar di sekolah rendah islam yg baru dibuka.. tahun lepas guru2 mengajar satu hadis pendek setiap mggu/bulan untuk dihafal. jd tahun ini dgn kemasukan saya, saya nak mencadangkan hanya hadis sohih yg dibenarkan

dah ada projek ni.. oleh PTS...hadith ringkas untuk kanak-kanak. Tapi saya rasa saya nak buat juga under penerbit lain dan lebih baik dari itu..

p/s- ada kerja kosong part time tak kat situ... hehe.. kat mana sekolah tu?

kat Kuching Dean, sekolah baru jd setiap tahun akan ada ckgu baru. Jd tahun 2014 nanti Dean kawen lah dgn org Kuching & pindah sini, boleh saya rekemenkan jd ckgu B.Arab Laughing

HEhe... sekejap orang ajak ke Brunei sekejap ke Kuching.. huhu...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadis Sohih yang Pendek Untuk Kanak2

Post by abu_aisyah on Fri Dec 28, 2012 7:48 am



ni anatara buku yg sesuie untuk anak kecil menghafalnyer.ni slibus semat quran kelolalan ustaz baharuddin ayudin.di semat quran,ade kanak2 perempuan usia 4 tahun dah hafal 8 matan hadis+maksud.klu dsuruh die baca,speed la style kanak2.hehe.ade videonyer...tp tak reti nak upload.


Last edited by abu_aisyah on Fri Dec 28, 2012 7:53 am; edited 1 time in total

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hadis Sohih yang Pendek Untuk Kanak2

Post by abu_aisyah on Fri Dec 28, 2012 7:51 am

manhaj penulisan die mudah..setiap jilid ade 40 hadis.setiap no hadis bagi setiap jilid membawa perkara yg sama.

contoh,dalam jilid 1-8,hadis pertama setiap jilid berkisarkan iman,hadis ke 2 setiap jilid berkisarkan sunnah,dll.begitulah.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hadis Sohih yang Pendek Untuk Kanak2

Post by Ad-Dien on Fri Dec 28, 2012 10:05 am

[quote="abu_aisyah"]

ni anatara buku yg sesuie untuk anak kecil menghafalnyer.ni slibus semat quran kelolalan ustaz baharuddin ayudin.di semat quran,ade kanak2 perempuan usia 4 tahun dah hafal 8 matan hadis+maksud.klu dsuruh die baca,speed la style kanak2.hehe.ad

Subhanallah, usaha ini amat bagus dan baik. Perlu diketengahkan dengan lebih luas dengan menggunakan medium penerbitan yang ada..Boleh khabarkan kepada ustaz Baharuddin tak, mungkin boleh disebarkan lagi ke...

p/s- rasa nak kumpulkan balik dalam satu naskah dengan persetujuan semat Quran...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadis Sohih yang Pendek Untuk Kanak2

Post by Nizam on Thu Feb 14, 2013 4:18 pm

abu_aisyah wrote:

ni anatara buku yg sesuie untuk anak kecil menghafalnyer.ni slibus semat quran kelolalan ustaz baharuddin ayudin.di semat quran,ade kanak2 perempuan usia 4 tahun dah hafal 8 matan hadis+maksud.klu dsuruh die baca,speed la style kanak2.hehe.ade videonyer...tp tak reti nak upload.

satu set ni brapa harganya akhi?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hadis Sohih yang Pendek Untuk Kanak2

Post by Ibnu Sarkawi on Fri Feb 15, 2013 6:18 am

subhanallah... boleh beli online/pos tak?

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Hadis Sohih yang Pendek Untuk Kanak2

Post by abu_aisyah on Fri Feb 15, 2013 6:24 am

nizam dan ibn sarkawai,harganya rm50/set.tidak termasuk harga pos.klu berminat,PM lah.

Smile

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hadis Sohih yang Pendek Untuk Kanak2

Post by Ahmad Shamil on Fri Feb 15, 2013 5:13 pm

abu aisyah tlg poskan buku ana yg tertinggal kt milenium leh?

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadis Sohih yang Pendek Untuk Kanak2

Post by Sponsored content Today at 4:52 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum