Negara islam tanpa sempadan??

View previous topic View next topic Go down

Negara islam tanpa sempadan??

Post by seijiseimura84 on Wed Dec 26, 2012 9:40 pm

Ada orang berhujah bahawa negara islam sebenarnya tiada sempadan. Isu sempadan ini adalah prinsip org bukan islam yg menyebabkan kita hidup berpisah dan tidak bersatu. Mereka menyeru supaya org islam semuanya bersatu tanpa sempadan

Kadang2 saya keliru dengan statement di atas yg terkeluar dari mulut org islam yg lantang menentang nationalisma atau negara bersempadan.
Ada kalanya saya terfikir, andaikata negara islam tiada sempadan,
1/ Bagaimana bentuk pentadbiran yg akan berlaku? ada wilayah seperti malaysia masih monarki, ada wilayah yg lebih kepada demokrasi, ada wilayah bersifat republicant. So dasar pentadbiran apa yg kita mahu ambil?
2/ Bagaimana pula dengan dasar perundangan? Bagaimana perlaksanaannya..KAtakan perundangnan mengatakan hukuman utk kesalahan ini adalah A, adakah semua wilayah terlibat, atau sebahagian wilayah
3/ Bagaimana dengan pengagihan harta dan ekonomi, adakah kita mengikut sistem feudalisma??
4/ Adakah adil sekiranya pemimpin arab yg memimpin negara islam, membuat polisi yg menguntungkan wilayah arab tetapi tidak sesuai pada negara malaysia disebabkan perbezaan geologi dan social

So.....wallahulam, bagi saya negara islam tanpa sempadan adalah suatu retorik. Wujudnya sempadan adalah untuk memudahkan urusan pentadbiran. Namun diakui, kita tidak mahu sikap nationalisma terlalu menebal, sehingga kalau negara jiran lain kena perang, kita berpeluk tubuh

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Negara islam tanpa sempadan??

Post by thtl on Thu Dec 27, 2012 11:45 am

seiji,

asalnya kita umat Islam memang dalam ngara tanpa sempadan, zaman khalifah 4, kerajaan yg satu berpusat di Madinah, daulah Ummayah berpusat di Dansyiq, kerajaan Abbasiyah Iraq dan kemudian daulah Uthmaniah di Istanbul.

Bila Uthmaniah dibubarkan, barula umat Islam hidup dalam negara berasaskan etnik.
itu ceritanya.
Maka idealnya, kita umat Islam kena balik duk dalam kerajaan yg satu, macam USA dan kesatuan Eropah, EC

tapi kita kena mula dgn step 1: pembinaan peribadi muslim dulu...Hasan al-Banna gariskan 8 steps...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Negara islam tanpa sempadan??

Post by zikrulmaut_sm on Fri Dec 28, 2012 12:56 am

thtl wrote:seiji,

asalnya kita umat Islam memang dalam ngara tanpa sempadan, zaman khalifah 4, kerajaan yg satu berpusat di Madinah, daulah Ummayah berpusat di Dansyiq, kerajaan Abbasiyah Iraq dan kemudian daulah Uthmaniah di Istanbul.

Bila Uthmaniah dibubarkan, barula umat Islam hidup dalam negara berasaskan etnik.
itu ceritanya.
Maka idealnya, kita umat Islam kena balik duk dalam kerajaan yg satu, macam USA dan kesatuan Eropah, EC

tapi kita kena mula dgn step 1: pembinaan peribadi muslim dulu...Hasan al-Banna gariskan 8 steps...

ya. jawapannya adalah federal system. pembahagian kuasa pusat dan kuasa negeri. contoh mudah adalah macam antara negeri-negeri di malaysia juga.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Negara islam tanpa sempadan??

Post by yat on Fri Dec 28, 2012 7:17 am

sebab denag sm[padan la umat islm di pattani, mindanau ditindas kita tak leh masuk campur, umat islam rohingya ditindas kita tak leh masuk campur...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Negara islam tanpa sempadan??

Post by Ad-Dien on Fri Dec 28, 2012 10:03 am


dah masuk fiqh siyasah ni.. Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Negara islam tanpa sempadan??

Post by thtl on Fri Dec 28, 2012 10:47 am

ya Dien, antara fiqh yg dilupakan manusia, sdangkan kaum salaf, ia lebih penting dari menyegerakan urusan jenazah Nabi saw..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Negara islam tanpa sempadan??

Post by Ad-Dien on Fri Dec 28, 2012 9:45 pm

thtl wrote:ya Dien, antara fiqh yg dilupakan manusia, sdangkan kaum salaf, ia lebih penting dari menyegerakan urusan jenazah Nabi saw..

kami ada belajar an-Nizam al-Siyasah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Negara islam tanpa sempadan??

Post by yat on Sun Dec 30, 2012 1:43 am

teringat kisah khlifah al muqtasim dan seorang waita yg dicabul kehormatannya waktu tu....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Negara islam tanpa sempadan??

Post by seijiseimura84 on Sun Dec 30, 2012 6:51 am

Mungkin boleh dipostkan apa pro dan cons negara besar dan negara kecuk
Zaman dulu ada sistem kadar tukaran wang ke?
Sebab bagi daya benda ni mcm retorik
Sebabnya...setiap negara islam sudah pun mempunyai bentuk pentadbiran berbeza..bentuk ekonomi berbeza....bentuk perundangan berbeza. Macamane nak satukan semua benda ni.
Sebagai contoh mungkin hospital di negara a di bawah anjuran swasta...tp negara b hospitalnya di bawah anjuran kerajaan sepenuhnya. Sekiranya bersatu....camane nak selaraskan kepada satu sistem yg sama

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Negara islam tanpa sempadan??

Post by seijiseimura84 on Sun Dec 30, 2012 6:59 am

Contohnya bahasa urusan rasmi....apakah bahasa rasmi yg diperlukan semasa urusan rasmi?

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Negara islam tanpa sempadan??

Post by thtl on Sun Dec 30, 2012 10:15 am

itu isu teknikal je doc, yg penting, Allah nak kita bersatu dan duduk dalam satu commonwealth supaya kita jadi superpower...
isu bahasa utama samada BA atau BI, isu hospital, matawang, semua boleh diurus, lihat saja USA dan EC..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Negara islam tanpa sempadan??

Post by Sponsored content Today at 5:24 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum