Muzik Instrumental

View previous topic View next topic Go down

Muzik Instrumental

Post by soni on Thu Dec 27, 2012 2:39 pm

Assalamualaikum Wr. Wb

Soalan ini mungkin sedikit pelik, apa hukum guna muzik instrumental yang mungkin dipakai untuk tarian yang ada sedikit keharaman di dalamnya? Ada keraguan kerana muzik ini dibina pada zaman dahulu, tak ada bukti kuat tentang cara tarian itu dipersembahkan. Haruskah guna muzik macam ni?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Muzik Instrumental

Post by thtl on Thu Dec 27, 2012 4:14 pm

wsm,

1. Secara umum Muzik x haram, yang haram ialah cara penggunaanya. Macam kereta, ia haram bila digunakan utk lumba haram atau mengangkut dadah dan barang seludup. Gitu juga muzik, ia haram bila diguna utk mengiringi biduanita yg sexy..majlis tari menari..

2. Jika musik itu dicompose khusus utk sesuatu yg haram dan maksiat, maka ia juga tidak boleh

rujukan:

1. Fiqh Muziki oleh DYQ
2. perbahasan di archive AFN 1.0 masa saya jadi Panelis fiqh

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Muzik Instrumental

Post by Ad-Dien on Thu Dec 27, 2012 9:40 pm

thtl wrote:wsm,

1. Secara umum Muzik x haram, yang haram ialah cara penggunaanya. Macam kereta, ia haram bila digunakan utk lumba haram atau mengangkut dadah dan barang seludup. Gitu juga muzik, ia haram bila diguna utk mengiringi biduanita yg sexy..majlis tari menari..

2. Jika musik itu dicompose khusus utk sesuatu yg haram dan maksiat, maka ia juga tidak boleh

rujukan:

1. Fiqh Muziki oleh DYQ
2. perbahasan di archive AFN 1.0 masa saya jadi Panelis fiqh


antara topik khilafiah muktabar kan? Ada qaul mutaqaddimin yang mengharamkannya kan?

qaul mutaakhirin haram dengan illah..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Muzik Instrumental

Post by soni on Fri Dec 28, 2012 9:07 am

thtl wrote:wsm,

1. Secara umum Muzik x haram, yang haram ialah cara penggunaanya. Macam kereta, ia haram bila digunakan utk lumba haram atau mengangkut dadah dan barang seludup. Gitu juga muzik, ia haram bila diguna utk mengiringi biduanita yg sexy..majlis tari menari..

2. Jika musik itu dicompose khusus utk sesuatu yg haram dan maksiat, maka ia juga tidak boleh

rujukan:

1. Fiqh Muziki oleh DYQ
2. perbahasan di archive AFN 1.0 masa saya jadi Panelis fiqh

Syukran Smile

Walau itu muzik instrumental? Jika ada keraguan dalam kekhususannya macam mana tu?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Muzik Instrumental

Post by thtl on Fri Dec 28, 2012 10:33 am

1. walaupun musik instrumntal, katakan ia dicompose untuk memuja Hare Ram hare Krishna

2.jika ia meragukan, maka tinggalkan

musik hanyalah penambah perisa macam garam dan gula je, jgn ambil berlebihan nanti kencing manis dan hi blood

beruntung orang beriman
yakni yang meninggalkan yg sia-sia AQ 23:1 dan 3)

musik termasuk lagha

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Muzik Instrumental

Post by alDayyan on Thu Jan 03, 2013 6:47 am

setakat dgr muzik kitaro tu..ok lagi kan?

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Muzik Instrumental

Post by thtl on Thu Jan 03, 2013 1:35 pm

Kitaro tu antara musik yg terbaik

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Kisah nyanyian Aishah dgn instrumental gendang.

Post by EdanKasmaran on Sun Jan 06, 2013 6:45 pm

Jika ingatan sy masih kuat...

Diceritakan ketika Abu Bakar As Siddiq melintas depan rumah Aishah, terdengar suara Aishah menyanyi sambil diiringi bunyi gendang. Pastu beliau sound: Eh, dalam rumah nabi ada seruling syaitan?

Masa tuh nabi tgh baring mengiring membelakangkan group Aishah yg tgh menyanyi. Nabi bagi isyarat kt Abu Bakar As Siddiq agar jangan ganggu mereka...

Style nabi mcm tak suka, tapi tak melarang...


Sy main gitar sbg hobi, dan cara utk meluahkan perasaan. Luahkan pada gitar, bunyinya seirama dgn jiwa. Luahkan pada manusia, bunyinya selalu akan menyakitkan jiwa...

Allah Maha Tahu...

EdanKasmaran
AHLI
AHLI

Posts : 10
Points : 12
Join date : 05/01/2013
Age : 31
Location : Pantai Dalam, KL

Back to top Go down

Re: Muzik Instrumental

Post by thtl on Sun Jan 06, 2013 9:01 pm

aliran yg menetapkan semua muzik adalah haram, itu adalah aliran yang keras

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Muzik Instrumental

Post by soni on Sat Jan 19, 2013 1:37 pm

macam mana jika ada muzik yang dikhususkan untuk mengiringi tarian, tetapi karena muzik itu dibina kat negeri non-muslim, kerananya tarian itu dibawakan dengan penari wanita yang tidak menutup aurat dengan baik (tidak guna tudung, leher terlihat) dan guna wig, tapi dalam technique tariannya tak ada yang haram, haram ke dengar lagu tu sahaja tanpa tarian?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Muzik Instrumental

Post by rul85 on Mon Jan 21, 2013 6:56 am

Bagaimana tentang lagu instrumental for the love steve vai..muzik sedap..tp didalam video clipnye menunjukkan tentang2 kepercayaan didalamnya..Adakah dibolehkan jika kita menyukainya.

rul85
AHLI
AHLI

Posts : 28
Points : 46
Join date : 04/08/2012

Back to top Go down

Re: Muzik Instrumental

Post by elhamra' on Mon Jan 21, 2013 11:59 pm

thtl wrote:Kitaro tu antara musik yg terbaik

yezzaa saya pun suka layan muzik instrumental bila tengah study lagi-lagi kitaro..

saya ada baca pasal fact "listening to instrumental music during studying wll improved your memory recall"

kebenarannya saya tak pasti, tp ikut kajian sains mungkin ada benarnya..


elhamra'
AHLI
AHLI

Posts : 36
Points : 44
Join date : 25/12/2011

Back to top Go down

Re: Muzik Instrumental

Post by soni on Sat Feb 02, 2013 4:55 pm

mungkin ada yang mahu jawab soalan saya dan rul85?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Muzik Instrumental

Post by thtl on Sat Feb 02, 2013 7:04 pm

musik secara umumnya harus.
jika ia digunakan utk tarian seksi, maka gunakan audio sahaja, tanpa melihat videonya

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Muzik Instrumental

Post by Mohd. Ikram on Sun Feb 03, 2013 8:01 am

thtl wrote:aliran yg menetapkan semua muzik adalah haram, itu adalah aliran yang keras

Baru tengok talk Dr. Zakir Naik semalam.. Dia tegas, muzik tu prohibited..

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Muzik Instrumental

Post by soni on Sun Feb 03, 2013 8:05 am

maaf, soalan tambahan: jika dari cara menarinya sudah haram (bukan tarian sexy), muzik itu bertukar jadi haram ye? meski tanpa penari?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Muzik Instrumental

Post by thtl on Sun Feb 03, 2013 9:33 am

Ikram,
saudi yg pegang pendapat Dr Zakir pun tak dapat nak tahan rakyatnya..boleh kata sepanjang solat kat sini, ringtone muzik selalu berbunyi....teksi di saudi yg drebar india dan pakistan, semua pasang lagu Hindi..haha
itu dinamakan fatwa yg akan ditolak oleh majoriti org Islam.

soni,

jika musik itu dicipta khusus utk tarian yang haram ia tidak menjadikan muzik itu haram, kerana yg haram hanya tarian sahaja. Cth yg nak kasi mudah faham ialah minuman yg beralkohol. bila alkohol itu dinyahkan, maka makana itu menjadi hal

sebab tu kat saudi, banyak beer tanpa alkohol di jual dan amat popular.
Maka muzik jika dinyahkan tarian, maka ia menjadi halal.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Muzik Instrumental

Post by soni on Mon Feb 04, 2013 2:02 pm

oh macam tu, selepas baca posting ustaz, saya malah jadi curious pasal beer non-alkohol hehe

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Muzik Instrumental

Post by rul85 on Tue Feb 05, 2013 6:33 am

mcm mane dgn soalan saya tu, kot sesiapa leh jawab hehe

rul85
AHLI
AHLI

Posts : 28
Points : 46
Join date : 04/08/2012

Back to top Go down

Re: Muzik Instrumental

Post by thtl on Tue Feb 05, 2013 10:52 am

rule: jika musik itu khusus utk maksiat dan ia tidak boleh ditakwil lagi melainkan ia sinonim dgn maksiat, maka ia jadi maksiat.

jika bila dinyahkan unsur maksiat dan ia hilang sifat maksiatnya, maka boleh dimanfaatkan.

\kulli hal, musik bukan makanan. tak ada musik, manusia Allah jadikan boleh hidup.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Muzik Instrumental

Post by Sponsored content Today at 5:21 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum