Guna umpan palsu

View previous topic View next topic Go down

Guna umpan palsu

Post by Nizam on Thu Dec 22, 2011 10:15 am

Assalammualaikum

Memandangkan ramai disini yang minat mancing ana nak tanya apakah hukum mengguna kan umpan tiruan yang berupa seperti ikan, katak. Dan apa hukumnya menyimpan umpan2 ni di dalam rumah? Adakah sama seperti hukum patung?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Guna umpan palsu

Post by thtl on Thu Dec 22, 2011 12:21 pm

Tak ada masalah menggunakan umpan real atau tiruan, sebab menipu binatang buruan adalah sebahagian dari seni berburu..hehehe

Dalil:
قال " أنتم أعلم بأمر دنياكم " .

الراوي:أنس بن مالك المحدث:مسلم - المصدر:صحيح مسلم- الصفحة أو الرقم:2363


Nabi saw bersabda, "kami lebih mengetahui akan urusan dunia kalian"

2. menyimpan umpan tiruan itu tidak disamakan dengan berhala atau patung, kerana patung dan idol yg dilarang menyimpannya bila ada unsur taqdis atau pemujaan dan memuliakan patung2 tsb. umpan2 tiruan itu jelas bukan disimpan utk di puja.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Guna umpan palsu

Post by Ad-Dien on Thu Dec 22, 2011 12:42 pm



yang kisah Imam Syafie tidak jadi mengambil hadith daripada seorang syeikh kerana dia menipu kudanya itu benarkah?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Guna umpan palsu

Post by thtl on Thu Dec 22, 2011 12:45 pm

tak pasti, sebab ana tidak mendalami ilmu rijal hadith..apakah jika seseorang perawi menipu binatang, maka gugur ia dari menjadi perawi yang tsiqah..cuba tanya alamghiri

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Guna umpan palsu

Post by Ad-Dien on Thu Dec 22, 2011 1:13 pm

thtl wrote:tak pasti, sebab ana tidak mendalami ilmu rijal hadith..apakah jika seseorang perawi menipu binatang, maka gugur ia dari menjadi perawi yang tsiqah..cuba tanya alamghiri

dalam buku aljahr wa ta'dil tu say tak pasti kisah itu ada atau tidak..nanti semak balik. Kisahnya imam syafie datang dari jauh untuk ambil hadith dari seorang syeikh kemudian bila sampai dia tengok syeikh tu mengacah kudanya sendiri dengan membaling sesuatu hingga kuda itu menyangka yang dibaling itu makanan..melihat kejadian itu imam syafie terus meninggalkan syeikh tersebut tanpa mengambil hadith darinya..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Guna umpan palsu

Post by Adli_Khalim on Wed Dec 28, 2011 5:32 pm

HambaNya wrote:
thtl wrote:tak pasti, sebab ana tidak mendalami ilmu rijal hadith..apakah jika seseorang perawi menipu binatang, maka gugur ia dari menjadi perawi yang tsiqah..cuba tanya alamghiri

dalam buku aljahr wa ta'dil tu say tak pasti kisah itu ada atau tidak..nanti semak balik. Kisahnya imam syafie datang dari jauh untuk ambil hadith dari seorang syeikh kemudian bila sampai dia tengok syeikh tu mengacah kudanya sendiri dengan membaling sesuatu hingga kuda itu menyangka yang dibaling itu makanan..melihat kejadian itu imam syafie terus meninggalkan syeikh tersebut tanpa mengambil hadith darinya..


Asy-Syafi`i ke Al-Bukhari?

_________________
Sesi Ta`ruf: Adli Khalim

Adli_Khalim
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 121
Join date : 24/11/2011
Location : Jakarta Barat

http://blueincisivus.wordpress.com/

Back to top Go down

Re: Guna umpan palsu

Post by Nizam on Mon Mar 19, 2012 7:27 pm

memandangkan ia tidak dihukum sebagai patung, rasanya takda masalah kalau ana wat soft plastic bait sendiri macam link di bawah dan jual kan?

http://www.berkley-fishing.com/products/soft-bait/powerbait/grub-powerbait

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Guna umpan palsu

Post by Ad-Dien on Mon Mar 19, 2012 9:25 pm

Adli_Khalim wrote:
HambaNya wrote:
thtl wrote:tak pasti, sebab ana tidak mendalami ilmu rijal hadith..apakah jika seseorang perawi menipu binatang, maka gugur ia dari menjadi perawi yang tsiqah..cuba tanya alamghiri

dalam buku aljahr wa ta'dil tu say tak pasti kisah itu ada atau tidak..nanti semak balik. Kisahnya imam syafie datang dari jauh untuk ambil hadith dari seorang syeikh kemudian bila sampai dia tengok syeikh tu mengacah kudanya sendiri dengan membaling sesuatu hingga kuda itu menyangka yang dibaling itu makanan..melihat kejadian itu imam syafie terus meninggalkan syeikh tersebut tanpa mengambil hadith darinya..


Asy-Syafi`i ke Al-Bukhari?

antara keduanya. ...yang mana ye???

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Guna umpan palsu

Post by thtl on Tue Mar 20, 2012 2:11 am

tanyalah alamghiri

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Guna umpan palsu

Post by Nizam on Tue Mar 20, 2012 3:05 am

Penyu wrote:memandangkan ia tidak dihukum sebagai patung, rasanya takda masalah kalau ana wat soft plastic bait sendiri macam link di bawah dan jual kan?

http://www.berkley-fishing.com/products/soft-bait/powerbait/grub-powerbait

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Guna umpan palsu

Post by Sponsored content Today at 9:50 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum