TANDA-TANDA KEMATIAN551

TANDA-TANDA KEMATIAN

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

TANDA-TANDA KEMATIAN

Post by Syazlan on Sat Jan 05, 2013 4:50 pm

Assalamualaikum...apa pandangan yang arif tentang status ini?

ANDA-TANDA KEMATIAN

Allah telah memberi tanda kematian seorang muslim sejak 100 hari, 40 hari, 7 hari, 3 hari dan 1 hari menjelang kematian.

Tanda 100 hari menjelang ajal :
Selepas waktu Ashar (di waktu Ashar karena pergantian dari terang ke gelap), kita merasa dari ujung rambut sampai kaki menggigil, getaran yang sangat kuat, lain dari biasanya, bagi yang menyadarinya akan terasa indah di hati, namun yang tidak menyadari, tidak ada pengaruh apa-apa.

Tanda 40 hari menjelang kematian :
Selepas Ashar, jantung berdenyut-denyut. Daun yang bertuliskan nama kita di lauh mahfudz akan gugur. Malaikat maut akan mengambil daun kita dan mulai mengikuti perjalanan kita sepanjang hari.

Tanda 7 hari menjlang ajal :
Akan diuji dengan sakit, orang sakit biasanya tidak selera makan. Tapi dengan sakit ini tiba-tiba menjadi berselera meminta makanan ini dan itu.

Tanda 3 hari menjelang ajal :
Terasa denyutan ditengah dahi. Jika tanda ini dirasa, maka berpuasalah kita, agar perut kita tidak banyak najis dan memudahkan urusan orang yang memandikan kita nanti.

Tanda 1 hari sebelum kematian :
Di waktu Ashar, kita merasa 1 denyutan di ubun-ubun, menandakan kita tidak sempet menemui Ashar besok harinya. Bagi yang khusnul khotimah akan merasa sejuk di bagian pusar, kemudian ke pinggang lalu ketenggorokan, maka dalam kondisi ini hendaklah kita mengucapkan 2 kalimat syahadat.

Sahabatku yang budiman, subhanAllah, Imam Al-Ghazali, mengetahui kematiannya. Beliau menyiapkan sendiri keperluannya, beliau sudah mandi dan wudhu, meng-kafani dirinya, kecuali bagian wajah yang belum ditutup. Beliau memanggil saudaranya Imam Ahmad untuk menutup wajahnya. SubhanAllah. Malaikat maut akan menampakkan diri pada orang-orang yang terpilih. Dan semoga kita menjadi hamba yang terpilih dan siap menerima kematian kapanpun dan di manapun kita berada. Aamiin.

_________________
Usah berfikir berapa jauh lagi hendak sampai tetapi fikir berapa jauh sudah kita berjalan

Syazlan
AHLI
AHLI

Posts: 53
Points: 91
Join date: 05/10/2012
Age: 19
Location: PASIR MAS,KELANTAN

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA KEMATIAN

Post by Nizam on Sat Jan 05, 2013 6:01 pm

Waalaikumsalam

Beberapa tahun yg lalu rasanya tahun 2010 tak silap, saya ada memgalami gegaran seluruh badan pada waktu asar, sampai hari ni Alhamdulillah hidup lagi.

Dan sejak bila Imam Ahmad dan imam Ghazali bersaudara? Rasanya imam ahmad wafat lebih kurang 200 tahun sebelum imam ghazali lahir.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts: 885
Points: 1173
Join date: 24/11/2011
Age: 30
Location: Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA KEMATIAN

Post by thtl on Sat Jan 05, 2013 11:07 pm

hahaha

itu tanda kepalsuan kronologi tsb. Kita dapat tangkap penipuannya bila depa sebut Imam Ghazali hidup sezaman dgn Imam Ahmad (bin Hanbal), rasanya tak ada lagi Imam lain kalau sebut Imam Ahmad.

kedua: Tanda2 kematian tu mmg ada. Tapi tak adalah dalam bentuk kronologi.
dalil:
AQS 2: 240 [Dan orang-orang yang akan wafat di antara kamu dan meninggalkan isteri, hendaklah berwasiat untuk isteri-isterinya]

orang yg akan wafat ni maksudnya dah ada tanda2 nak mati, selalunya disahkan olheh Dr pakar, doktor yg merawatnya tahu pesakit ni mmg dah sampai masanya...

Maka dari kita dok buat spekulasi, baik kita dapatkan nasihat doktor pakar (specialist) bila kita akan wafat.

thtl
Admin
Admin

Posts: 9413
Points: 10172
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA KEMATIAN

Post by Nizam on Sun Jan 06, 2013 1:01 pm

Aha! Doktor bila patient dia dah tak respon kat medication etc dia akan suruh family patient bawa pulang. Nak rely ngan tanda2 kematian seperti di atas memang payah nak masuk akal. Dulu ada seorang pakcik yang pernah jadi jiran ana accident kakinya luka lalu dimasukkan ke hospital sebab dia juga ada diabetes. Ana gi ziarah dan dia sembang mcm biasa takde nampak mcm penyakit kronik ke apa. Beberapa hari kemudian kami dikejutkan dengan berita kematian beliau. Moga Allah mengampuni dosa beliau dan merahmati beliau.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts: 885
Points: 1173
Join date: 24/11/2011
Age: 30
Location: Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA KEMATIAN

Post by Nizam on Fri Jan 11, 2013 7:53 pm

Ana jumpa fatwa ni di islamweb

Assalaamu alaikum, Is it true that Allah will give us signs 100 days before we die? One of them is, one part of the body will shake? And it is said, if the person is a good believer, he will take note. But if he is fasiq/not good muslim/etc.. he will not notice or feel anything different. I've never heard of this before and that is why I wish to know. They show a movie on this (on national TV). Will be very grateful if this can be verified. Jazakallah kher.

Answer
All perfect praise be to Allaah, The Lord of the Worlds. I testify that there is none worthy of worship except Allaah, and that Muhammad is His slave and Messenger.

We are not aware of any evidence about this statement and there is no great benefit in investigating it. Rather, a Muslim should be concerned about being better prepared for death as it is coming and there is no escape from it.

So, a Muslim should live on faith while being persistent in the obedience of Allaah so that Allaah would take his soul while in this state, i.e. dying while performing a good deed, and what a good end it is!

The general rule is that whoever lives upon something, he will die upon it, and whoever dies upon something, he will be resurrected upon it as stated by Ibn Katheer when interpreting the Saying of Allaah (which means): {O you who have believed, fear Allaah as He should be feared and do not die except as Muslims [in submission to Him].}[Quran 3:102]

Allah knows best

http://www.islamweb.net/emainpage/index.php?page=showfatwa&Option=FatwaId&Id=165983

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts: 885
Points: 1173
Join date: 24/11/2011
Age: 30
Location: Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA KEMATIAN

Post by thtl on Sat Jan 12, 2013 9:12 am

Nizam,
bila dah sampai Islamweb, maksudnya, kisah khurafat ni dah tersiar ke seluruh dunia.

thtl
Admin
Admin

Posts: 9413
Points: 10172
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA KEMATIAN

Post by Nizam on Sat Jan 12, 2013 11:38 am

Nampaknya kes macam kepercayaan jenis ni menjadi serius.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts: 885
Points: 1173
Join date: 24/11/2011
Age: 30
Location: Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA KEMATIAN

Post by Syazlan on Thu Jan 24, 2013 2:54 am

benda ni lama dh senyap..tapi ado plak orang duk share balik

_________________
Usah berfikir berapa jauh lagi hendak sampai tetapi fikir berapa jauh sudah kita berjalan

Syazlan
AHLI
AHLI

Posts: 53
Points: 91
Join date: 05/10/2012
Age: 19
Location: PASIR MAS,KELANTAN

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA KEMATIAN

Post by Ad-Dien on Wed Jan 30, 2013 2:30 am

thtl wrote:Nizam,
bila dah sampai Islamweb, maksudnya, kisah khurafat ni dah tersiar ke seluruh dunia.

terbaik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3857
Points: 4177
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA KEMATIAN

Post by Nizam on Mon May 27, 2013 8:28 am

minggu lepas, seorang pak cik ana meninggal, sedih gak sebab ana ngan arwah rapat gak. heart attack, tak sangka ajalnya sudah sampai.

tadi ana ada sembang ngan tok ana pasal pak cik ana ni, dia selalu datang rumah tok dia kait buah sukun dan makan. tok ana cakap sebelum dia meninggal, tok ana ada kasi dia buah sukun, dia bawak gi rumah dia lalu dia cakap kat isteri dia yang dia makan buah sukun tok ana ni buat penghabisan.

Sebelum dia meninggal ada gak benda pelik lain contoh dia datang rumah tapi tak panggil kami macam selalu dia buat sebaliknya dia hanya diamkan diri dan perhatikan jiran dok renovate rumah.

Ada sorang jiran yang selalu dia suka usik, masa petang sebelum dia meninggal dia sekadar tolehkan wajah ke arah lain apabila terserempak dengan jiran tu.

Semoga Allah mengampuni dosa beliau dan membalas segala jasa baik beliau.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts: 885
Points: 1173
Join date: 24/11/2011
Age: 30
Location: Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA KEMATIAN

Post by thtl on Mon May 27, 2013 8:50 am

org melayu namakan ia "buang tebiat".
masalahnya, katakan buang tebiat itu sahih. Tapi apa yg kita boleh lakukan utk memberi amaran kpd si mati bahawa ajal kamu sudah hampir...

thtl
Admin
Admin

Posts: 9413
Points: 10172
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA KEMATIAN

Post by Ad-Dien on Mon May 27, 2013 8:54 am

thtl wrote:org melayu namakan ia "buang tebiat".
masalahnya, katakan buang tebiat itu sahih. Tapi apa yg kita boleh lakukan utk memberi amaran kpd si mati bahawa ajal kamu sudah hampir...

dr. Maza ada ulas, katanya tak elok kita percaya sangat, katanya mentaliti orang melayu asal ada org meninggal mesti kita akan cari apa yg pelik yg arwah buat sebelum dia meninggal.

Ada betul juga katanya. Allahua'lam.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3857
Points: 4177
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA KEMATIAN

Post by thtl on Mon May 27, 2013 8:56 am

Dien,
mungkin buang tebiat tu sahih, masalahnya manusia yg rapat dgn si mati hanya akan realize selepas dia dah mati...hehehe

ala kulli hal, buang tebiat ni kemungkinan benar, tapi tidak ada manfaat. sebab ia hanya dapat dingat selepas saja dia meninggal dunia.

thtl
Admin
Admin

Posts: 9413
Points: 10172
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA KEMATIAN

Post by Mohamad hafiz on Mon May 27, 2013 10:26 am

Dulu sye ada terdengar pasal 100 hari tanda sebelum mati tu..
apakah tu betul ??

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts: 852
Points: 1177
Join date: 23/01/2013
Age: 18
Location: Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA KEMATIAN

Post by thtl on Mon May 27, 2013 10:57 am

x betul.
kalau adapun, hanya kajian manusia yg ilmunya terbatas.

100 hari sebelum mati adalah urusan ghaib, kuncinya hanya pada Allah.
kita boleh mati bila-bila masa. Allah tak kasi warning...kun fayakun

thtl
Admin
Admin

Posts: 9413
Points: 10172
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA KEMATIAN

Post by alDayyan on Tue May 28, 2013 7:16 am

saintis kafir dah ada mencipta sejenis alat yg boleh mengukur jangkahayat manusia selama mana..

tp device ni tertakluk kepada pengukuran umur manusia yg akan mati disebabkan penyakit2 terntentu.. xleh nak ukur umur manusia yg mana telah tertulis di luh mahfuz dia mati di bunuh atau exciden dan sebagainya.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts: 559
Points: 766
Join date: 25/05/2012
Age: 45
Location: 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA KEMATIAN

Post by thtl on Tue May 28, 2013 9:26 am

maksudnya kalau sapa kena kanser, kidney failure, maka alat tsb boleh kasi tahu bila nak mati?

jawabnya: ini akan melemahkan semangat pesakit dan lagi cepat dia mati...

thtl
Admin
Admin

Posts: 9413
Points: 10172
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA KEMATIAN

Post by Pidot on Tue May 28, 2013 10:46 am

Syazlan wrote:Assalamualaikum...apa pandangan yang arif tentang status ini?

ANDA-TANDA KEMATIAN

Allah telah memberi tanda kematian seorang muslim sejak 100 hari, 40 hari, 7 hari, 3 hari dan 1 hari menjelang kematian.

Tanda 100 hari menjelang ajal :
Selepas waktu Ashar (di waktu Ashar karena pergantian dari terang ke gelap), kita merasa dari ujung rambut sampai kaki menggigil, getaran yang sangat kuat, lain dari biasanya, bagi yang menyadarinya akan terasa indah di hati, namun yang tidak menyadari, tidak ada pengaruh apa-apa.

Tanda 40 hari menjelang kematian :
Selepas Ashar, jantung berdenyut-denyut. Daun yang bertuliskan nama kita di lauh mahfudz akan gugur. Malaikat maut akan mengambil daun kita dan mulai mengikuti perjalanan kita sepanjang hari.

Tanda 7 hari menjlang ajal :
Akan diuji dengan sakit, orang sakit biasanya tidak selera makan. Tapi dengan sakit ini tiba-tiba menjadi berselera meminta makanan ini dan itu.

Tanda 3 hari menjelang ajal :
Terasa denyutan ditengah dahi. Jika tanda ini dirasa, maka berpuasalah kita, agar perut kita tidak banyak najis dan memudahkan urusan orang yang memandikan kita nanti.

Tanda 1 hari sebelum kematian :
Di waktu Ashar, kita merasa 1 denyutan di ubun-ubun, menandakan kita tidak sempet menemui Ashar besok harinya. Bagi yang khusnul khotimah akan merasa sejuk di bagian pusar, kemudian ke pinggang lalu ketenggorokan, maka dalam kondisi ini hendaklah kita mengucapkan 2 kalimat syahadat.

Sahabatku yang budiman, subhanAllah, Imam Al-Ghazali, mengetahui kematiannya. Beliau menyiapkan sendiri keperluannya, beliau sudah mandi dan wudhu, meng-kafani dirinya, kecuali bagian wajah yang belum ditutup. Beliau memanggil saudaranya Imam Ahmad untuk menutup wajahnya. SubhanAllah. Malaikat maut akan menampakkan diri pada orang-orang yang terpilih. Dan semoga kita menjadi hamba yang terpilih dan siap menerima kematian kapanpun dan di manapun kita berada. Aamiin.

ustaz yang mengajar ana semasa kursus jenazah juga ada memberitahu perihal sebegini (lain sedikit ceritanya)..
ana terasa pelik, tu yang terus take note tu..

but in the end, dia katakan simptom2 tersebut bukanlah berdasarkan hadith dan tidak mempunyai pendapat2 yang rajih.. cumanya berdasarkan pengalaman dari orang-orang yang terdahulu..
tapi in the end

Pidot
AHLI
AHLI

Posts: 28
Points: 37
Join date: 20/04/2013
Age: 24
Location: Jalan Kebun, Shah Alam

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA KEMATIAN

Post by thtl on Tue May 28, 2013 10:57 am

Patutnya dinyatakan nama kitab dan siapa yg ada pengalaman demikian. Walhal Nabi saw sakit selama dua minggu di rumah Aisyah, tidak pula ada riwayat menceritakan pengalaman baginda 14 hari sblm wafat. Bahkan kebanyakan sahabat anggap ia cuma sakit biasa dan mereka langsung x jangka Nabi akan wafat.

thtl
Admin
Admin

Posts: 9413
Points: 10172
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: TANDA-TANDA KEMATIAN

Post by Pidot on Tue May 28, 2013 11:18 am

thtl wrote:Patutnya dinyatakan nama kitab dan siapa yg ada pengalaman demikian. Walhal Nabi saw sakit selama dua minggu di rumah Aisyah, tidak pula ada riwayat menceritakan pengalaman baginda 14 hari sblm wafat. Bahkan kebanyakan sahabat anggap ia cuma sakit biasa dan mereka langsung x jangka Nabi akan wafat.

supposedly..

tapi bagi ana, mungkin ada benarnya berkenaan dengan budaya masyarakat kita yang sukakan hal2 mistik ni.. bila ada sesuatu yang pelik2 dilakukan before meninggal terus dijadikan modal cerita..

#teringat pulak kisah buku mastika & tanah kubur..

Pidot
AHLI
AHLI

Posts: 28
Points: 37
Join date: 20/04/2013
Age: 24
Location: Jalan Kebun, Shah Alam

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum