Ragu ragu dan was-was

Page 5 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5

View previous topic View next topic Go down

Ragu ragu dan was-was

Post by soni on Sat Jan 12, 2013 1:56 pm

First topic message reminder :

Assalamualaikum Wr. Wb

Saya ada soalan tentang was-was dalam dua perkara:
1. Saya sering ketakutan kerana ada keraguan dalam bermimpi buruk, iaitu "apakah saya benar2 bermimpi" dan "apakah saya benar sudah menceritakan mimpi itu" maka apa yang saya pilih ia atau tak?
2. apakah barang boleh berubah najis jika contohnya kita ada dugaan kuat "barang itu pasti najis karena terkena cipratan air mutanajis" padahal kita tak tengok barang itu terkena air mutanajis?

Syukran Jaziilan

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down


Re: Ragu ragu dan was-was

Post by soni on Fri Apr 19, 2013 2:08 am

saya nak cerita sesuatu yang bina problem kat hati saya.
1.Beberapa bulan lalu, saya dapat mimpi yang jelik sangat takwilnya, saya cerita kat kawan saya yang boleh ta'bir mimpi dengan baik saya fikir saya boleh dapat takwil yang lebih baik (semasa tu saya belum tahu bahwa mimpi akan jatuh walau diceritakan kat orang yang 'alim), ia cakap ta'bir mimpi tu, saya kaget bahwa ta'birnya sama macam yang saya ketahui, selepas tu saya browsing intenet, saya kaget lagi bahwa mimpi diceritakan kat sesiapa sahaja (walau orang tu alim) boleh jatuh, saya panik sekali. Tetapi saya teringat sesuatu yang bina hati saya tenang, mimpi itu terjadi kerana fikiran saya sendiri (macam halusination dari fikiran selepas tidur). Selepas tu hati saya tenang dan melupakan hal pelik tu.
2.Beberapa hari lalu saya terfikir, "jika u follow kaidah was2, mimpi itu (yang saya seranaikan di atas) terjadi bukan dari halusination", saya langsung terfikir "awalnya kamu yakin bahwa mimpi itu datang di Allah", saya tak tahu mengapa semasa tu saya setuju bahwa saya yakin kalau mimpi itu datang dari Allah, kerana tu kalau rely kaidah ragu2 pastinya mimpi itu dinilai Islam sebagai mimpi dari Allah swt. Kerana itu lah saya buat soalan apa ke was2 yang kuat boleh dinilai shahih?
3.Sekarang saya malah menyesal mengapa semasa tu saya yakin bahwa awalnya saya fikir mimpi itu bukan halusination, kerana setakat ni saya berfikir bahwa pendapat tu silap, tapi itu pernah jadi keyakinan dan tak boleh diubah dengan syak.


Last edited by soni on Fri Apr 19, 2013 11:37 am; edited 1 time in total

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by abu_firdaus on Fri Apr 19, 2013 4:24 am

saya suggest anda lupakan saja mimpi & segala pemahaman anda tentang mimpi itu mulai sekarang. kuatkan hati yang semua itu tak wujud. tak perlu fikir apa2 lagi samada sahih atau was2. anggap saja itu semua sejarah, dan pandang ke depan...

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Join date : 19/05/2012

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by soni on Fri Apr 19, 2013 11:51 am

ya saya juga nak macam tu Berdoa , tapi hati saya tak boleh. Kerana tu saya seranaikan cerita di atas.

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by soni on Sat Apr 20, 2013 11:03 am

Kat bab was was apa ke ada hal yaqin yang "terlanjur diyakini" (kerana membuat penyesalan)?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by alDayyan on Sat Apr 20, 2013 11:12 am

sudahkah akhi soni berjumpa dgn kaunselor atau mana2 pskiatris?
apakah usaha akhi soni setakat ini? gangguan sebegini saya sifatkan sebagai pertahanan yg rapuh dari akhi bagi melindungi diri dari terus menjadi bahan permainan syaitan dan sebagainya..

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by thtl on Sat Apr 20, 2013 11:15 am

entahlah dah masuk 6 pages...masih tak nampak solusi..

saya dah tak mahu tolong...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by Nizam on Sat Apr 20, 2013 11:55 am

Rasanya soalan thread starter telah dijawab dengan detail oleh thtl

Saranan kepada akhi soni pergi ruqyah atau rawatan dengan psikiatri telah dicadangkan.

Theard Lock

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by Sponsored content Today at 9:06 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 5 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum