Ragu ragu dan was-was

Page 3 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Go down

Ragu ragu dan was-was

Post by soni on Sat Jan 12, 2013 1:56 pm

First topic message reminder :

Assalamualaikum Wr. Wb

Saya ada soalan tentang was-was dalam dua perkara:
1. Saya sering ketakutan kerana ada keraguan dalam bermimpi buruk, iaitu "apakah saya benar2 bermimpi" dan "apakah saya benar sudah menceritakan mimpi itu" maka apa yang saya pilih ia atau tak?
2. apakah barang boleh berubah najis jika contohnya kita ada dugaan kuat "barang itu pasti najis karena terkena cipratan air mutanajis" padahal kita tak tengok barang itu terkena air mutanajis?

Syukran Jaziilan

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down


Re: Ragu ragu dan was-was

Post by thtl on Tue Apr 02, 2013 10:16 am

semua penta`bir mimpi, baik dirimu sendiri (jika kamu pandai meta`birnya), internet atau online atau kpd penta`bir mimpi jika jumpa secara live...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by soni on Tue Apr 02, 2013 10:24 am

jadi saya boleh bina mimpi saya terjadi?
Cth: saya bercakap sendirian, saya cakap, "saya mimpi A, yang takwilnya B" kemudian selepas tu sesuatu akan terjadi according to takwil B?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by thtl on Tue Apr 02, 2013 12:58 pm

kalau maksud bina itu menta'bir, iyalah jawabnya, kalau maksud membina mimpi tu kamu boleh mendatangkan mimpi atau mencipta mimpi sendiri, itu tidak bisa.tapi kalau maksudnya mencipta wawasan atau impian atau cita-cita...itu bagus sekali

Jika kamu yakin dapat menta`bir mimpimu sendiri, maka jadilah dia...

sama juga, kalau kamu mampu merepair sendiri mobilmu, maka repairlah, apa salahnya...kalau kamu mampu mengobati dirimu sendiri dari sebarang penyakit, maka apa salahnya obatilah dirimu sendiri...kalau kamu mampu membina rumahmu sendiri tanpa kontraktor, maka itu lagi bagus. jika kamu mampu masak sendiri, itu lagi bagus dari makan di restoren..hahaha


Last edited by thtl on Tue Apr 02, 2013 1:25 pm; edited 1 time in total

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by soni on Tue Apr 02, 2013 2:14 pm

Jika fulan tahu takwil mimpi dari reliable site kat internet, setahun selepas tu ia dapat mimpi yang sama macam kat internet, fulan cakap "saya dapat mimpi, takwilnya bla2" sudah jatuh ke mimpi tu?
Mimpi yg saya telah dapat takwilnya very unplaeasant, so saya sangat ketakutan

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by thtl on Tue Apr 02, 2013 2:41 pm

Ubatnya, ludah 3 kali ke kiri dan bangun solat dua rakaat dan mintak perlindungan dari Allah.
kamu sudah tahu yg mimpi buruk dari setan , maka segeralah minta perlindungan dari Tuhan.

La Tahzan.

inilah masalah anda sebenarnya..kamu mau mentakwil semua mimpi...termasuk mimpi ngeri dan buruk...Mmm..banyak lagi nak kena mengaji bab mimpi ni...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by soni on Tue Apr 02, 2013 3:00 pm

memang susahnye nak hilangkan was2 apalagi macam ni walau dah buat macam2 tapi kadang2 masih boleh terjebak lagi,
1. Apa jawapan ustadz pasal cerita yang saya seranaikan kat posting saya yang di atas posting ustadz?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by thtl on Tue Apr 02, 2013 7:39 pm

Ya, mimpi itu telah Jatuh, jika ia mimpi yg baik.
Ia tidak jatuh jika ia mimpi yg buruk, kerana mimpi yg buruk adalah dari syaithan.

puas hati?

Punca masalah, soni amat percayakan mimpi dan meyakini mimpi sebagai salah satu sumber hukum atau terjadinya takdir Tuhan.

itu aje root cause of the problem anda.


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by Mohamad hafiz on Wed Apr 03, 2013 12:58 am

Like

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by soni on Wed Apr 03, 2013 9:03 am

mimpi yang dirasa elok tapi takwilnya horrible (sehingga bina hati takut) = mimpi buruk juga?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by thtl on Wed Apr 03, 2013 9:42 am

Ya.
yg diambil kira ialah horrible dan bina hati mu menjadi takut

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by soni on Thu Apr 04, 2013 9:35 am

saya sering terwas was dalam pasal mimpi kerana statement saya mimpi itu walau diceritakan tapi belum finish ( cth: just cakap "saya") tetap dihukumi finish.

ada ke statement saya tu false?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by Mohamad hafiz on Thu Apr 04, 2013 9:48 am

soni wrote:saya sering terwas was dalam pasal mimpi kerana statement saya

Abg Soni jgn khuatir, jika abg seorang ahli ta'bir mimpi, maka was2 tu dpt dielakkan, dan statement tu dpt dielakkan jga..

mimpi itu walau diceritakan tapi belum finish ( cth: just cakap "saya") tetap dihukumi finish.


Klu nggak finish diceritakan, maka, jawabnya finish(Tapi yg finish tu hanya yg diceritakan),,Contohnya Seperti berlumba, Kita sedang berlumba tapi masanya sudah tamat.. ia mmg dihukumi Finish Smile

soni wrote:ada ke statement saya tu false?

mmg betul statement abg, tapi akan menimbulkan curiousity terhadap diri abg sendiri.. yg akhirnya akan menjadikn ianya was2 kembali..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by thtl on Thu Apr 04, 2013 9:48 am

kamu ni dah kena waswas tahap gaban..

kalau ayat belum habis, belum lagi jatuh hukumnya...

kenyataan anda bercanggah dgn AQ...

dalilnya:
AQS 2:225 [Allah tidak menghukum kamu disebabkan sumpahmu yang tidak dimaksud]

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by Mohamad hafiz on Thu Apr 04, 2013 9:53 am

owh.. silap la explaination sya >< maaf, sya terlalu straight to the point ><

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by thtl on Thu Apr 04, 2013 9:59 am

org muda kena belajar melalui kesilapan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by Mohamad hafiz on Thu Apr 04, 2013 10:02 am

huhuhu, betul kata ustaz..

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by Nizam on Thu Apr 04, 2013 1:57 pm

thtl wrote:kamu ni dah kena waswas tahap gaban..

kalau ayat belum habis, belum lagi jatuh hukumnya...

kenyataan anda bercanggah dgn AQ...

dalilnya:
AQS 2:225 [Allah tidak menghukum kamu disebabkan sumpahmu yang tidak dimaksud]

Itu la ana nasihatkan akhi soni gi jumpa psikiaterist. Penyakit Waswas atau OCD Soni kronik juga. Akhi Soni, pergi ke hospital dan jumpa doktor kemudian minta doktor wat temujanji ngan psikiateris atau psikologist.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by thtl on Thu Apr 04, 2013 3:07 pm

sblm ni ana syorkan tiga kitab:

1. Makaid asy-syaithan oleh Ibn Qayyim
2, Talbis Iblis oleh Ibn Jawzi
3. tafsir surah an-Nas oleh Ibn Kathir...

semua ada terjemahan Indo...kalau baca tiga kitab ni bab 1 saja, was-was soni akan berkurangan.
Buat masa ni dia was2 dalam dua benda:

1. Najis yg berjangkit

2. Mimpi yg diceritakan oleh hatinya kepada dirinya sendiri.
Bila soni mimpi, esok pagi hatinya menceritakan mimpi itu pada dirinya sendiri, lalu dia takut bila dia dirinya sendiri yg menjadi juru ta`bir mimpi tsb..

Ini mmg pelik bin ajaib...hehehe

pasal apa soni tak mau cerita mimpi itu kat sini kasi saya je yg ta`bir...saya akan ta`bir hanya mimpi yg baik2 saja, mimpi buruk saya akan beritahu...
ini akan menghilangkan dukacita anda dari nak ta`bir sendiri...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by Mohamad hafiz on Thu Apr 04, 2013 4:00 pm

case closed Razz

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by Hazelgurluv on Fri Apr 05, 2013 6:49 am

Alhamdulilah, dalam forum ini, ada ustaz THTL ang rajin melayan keranah dan mimpi kami dengan sabar...

Hazelgurluv
AHLI
AHLI

Posts : 26
Points : 36
Join date : 18/03/2013
Age : 34

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by thtl on Fri Apr 05, 2013 7:25 am

setakat ni traffic visitors masih low...bolehlah layan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by Mohamad hafiz on Fri Apr 05, 2013 9:09 am

guanne ni ? huhuhu
kawe testing kece ganu .. klu salah tolong btolkn hehehe Razz

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by thtl on Fri Apr 05, 2013 12:04 pm

kawe oghe kelatey.. sapa oghang teganu kat dalam ni?
lebih baik MH practice loghat kelantanese...he3

guanne dalam loghat kelatey jadi "Guano"

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by Mohamad hafiz on Fri Apr 05, 2013 2:08 pm

owh.. ambo pahe sikit2 kece kelatey, oyak kece kelatey pung sikit2 hehe, kawe oghe Sarawak, tngh blajo kece dri kwn2 sume..

*klu salah tolong betulkn hehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by thtl on Fri Apr 05, 2013 7:34 pm

Kalu nok keccek kelatey, keno buko thread barulaa..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by soni on Sat Apr 06, 2013 5:56 am

1.saya baca syarat2 pasal sumpah: jika lafalnya tak lengkap tak dihukumi sampai penyumpah mengulang lagi sumpahnya kerana akan timbul keraguan, tapi saya fikir kata keraguan tu ada kerana ada orang lain yang ragu, macam mana kita sumpah kat diri sendiri? umpama kita sudah ada niatan kuat sekali untuk buat sumpah, tapi tiba2 semasa kat tengah2 cakapan, saya berhenti berucap (misal coughing), harus ulang lagi?
2. ustadz beri saya fatwa pasal mimpi diatas based dari ayat pasal sumpah, bererti fiqih sumpah ada terkait dengan fiqih cerita mimpi (and maybe dengan syariah fiqih lain)?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by thtl on Sat Apr 06, 2013 7:38 am

1. dalam sumpah pun soni was-was jugak?
Jika soni sedang lafaz sumpah tiba2 terhenti kerana batuk atau bersin, org was-was kena ulang balik. org yg tak was-was tak yah ulang balik...

2. saya beri ayat tu bukan nak kaitkan dgn mimpi. saya cuma nak kasi soni faham je...jika cuma masih dalam hati, lintasan hati, maka dianggap belum dilakukan lagi...

lagi sekali, kena betulkan manhaj agama anda dgn baca tiga kitab yg saya syorkan tu...
1. Makaid asy-syaitan Ibn Qayyim
2. Talbis Iblis oleh Ibn Jauzi
3. tafsir Ibn Katsir surah an-Nas

Tak usah baca kitab mimpi. Mimpi telah merosakkan anda..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by soni on Thu Apr 11, 2013 5:00 pm

Assalamualaikum
maaf dengan menerjang rasa malu kerana terlalu banyak kata "cam na" kat topic ni, saya nak bina soalan lagi
1. Macam mana jika saya cakap kalimah menceritakan mimpi tiu dengan terputus2, jadi belum complete tapi saya sambung, sudah dihukumi cerita ke?
2. Ustadz cam na saya stop was2 ni? was2 ni selalu tumbuh, umpama, ustadz cakap bahwa mimpi buruk pada kes saya ni tidak terjadi bila diceritakan, lalu timbul keraguan kat hati saya "apa ke mimpi saya mimpi buruk atau tak?", contoh lain, usatdz cakap bahwa kalimah yang belum finish, belum dihukumi, lalu timbul ketakutan kat hati saya, "cam na jika ternyata saya sudah selesaikan kalimah tapi cuma terputus2 je?".
Saya sudah baca cara stop was2 ianya saya kena ignore was2 tu, tapi was2 tu ada kat important thing, apa the best advice dari ustadz?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Ragu ragu dan was-was

Post by Sponsored content Today at 12:36 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 5 Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum