Prepper

View previous topic View next topic Go down

Prepper

Post by Nizam on Sun Jan 13, 2013 9:59 am

Assalammualaikum

Ana ada menonton dokumentari doomsday prepper di NGEO. Ia berkaitan tentang kegiatan individu tertentu membuat persediaan survival seandainya berlaku bencana seperti solar storm, taufan, riot. Mungkin ada orang fikir yg mereka ni gila atau tak munasabah. Tapi pendapat ana ia sgt praktikal.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Prepper

Post by NAZ on Sun Jan 13, 2013 1:28 pm

Saya nampak seolah mereka menongkat arus. (Against god will...mana mungkin sama time zaman Nabi Noh bina bahtera nak selamatkan diri dari bah...)

says percaya mereka tak reda dan tak tau qada dan qadar.

WA.

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: Prepper

Post by Mohd. Ikram on Sun Jan 13, 2013 1:59 pm

Mana mau tengok?

Puan N, biasa kot orang buat preparation sebelum bencana alam...

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Prepper

Post by Nizam on Sun Jan 13, 2013 4:01 pm

Mungkin mereka terlalu obses namun at least kita dapat knowledge mengenai survival skill.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Prepper

Post by thtl on Sun Jan 13, 2013 5:02 pm

ada tiga persiapan dan cara brsedia pun tak sama:

1. bencana alam

2. kematian

3. Hari Kiamat.

1. bencana alam, mmg kena bersedia. kalau musim banjir kena sediakan sampan dan stok makanan

2. mati...itu kena sentiasa bersedia (dgn bekalan amalan)

3. Kiamat. yang ni mmg akan datang dan dekat dah...rugi sapa tak bersedia.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Prepper

Post by Nizam on Tue Mar 19, 2013 7:47 pm

ana ada beli stok makanan seperti baked bean, harsh brown,fillet ikan dan simpan. pada waktu ana tunggu gaji masuk, ana ada food supply.

ana juga ada beli lampu camping LED murah. memula ingat nak guna time camping, bebaru ni rumah black out dan lilin tak ada. jadi ana guna lampu LED tu. cahaya lampu LED terang gak.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Prepper

Post by Mohamad hafiz on Wed Mar 20, 2013 1:24 am

Ini terjadi bila Manusia taksub dengan meramal masa depan. .
Seperti di NORWAY Kutub Utara. . Mereka buat 'Kubah Kiamat' ( Doomsday Vault) utk para Elit dan menyelamatkan Berjuta tanaman.. Malah Mereka juga buat ini dengan keistimewaan dpt menahan dri Ombak Tsunami, dan gegaran yg kuat..

Yang berikut ialah gmbr 'Kubah Kiamat' (Doomsday Vault)



Mereka mungkin terpengaruh dgn Filem 2012 hehehe

Abg Nizam, Sebuah perkongsian yg Menarik Like

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Prepper

Post by alDayyan on Wed Mar 20, 2013 4:42 am

kiamat? org2 kafir membuat persediaan utk mengelakkan dari kiamat ialah dengan berurusan dan cuba mengekstrak teknologi UFO secara rahsia lagi tersulit.

tp Allah dah cakap, ko nak lari la klu dapat walau sampai ke hujung langit sekalipun sebab dorg pikir kalau kiamat hanya berlaku kat bumi je dan bukan satu alam semesta ni yg hancur.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Prepper

Post by Mohamad hafiz on Wed Mar 20, 2013 7:36 am

Abg Sil, Setuju ngn Abg Sil. . Tapi nak tanya ni, Betul ke Riwayat usia Umat Islam hanya 1500 tahun ? bermula dengan Adanya Islam daripada Nabi Muhammad ? Sekarang dah 08.05.1434 ( Kalendar Islam ). .

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Prepper

Post by Nizam on Thu Apr 04, 2013 8:18 am

Antum ada tonton tak dokumentari doomsday prepper atau sekadar bakul tanggapan umum seperti orang putih ni nak survive "kiamat"?

FYI, dalam dokumentari tuh, diorang prepare untuk keadaan macam financial collapse, solar storm, terrorist attack. Apa yg ana faham ia bukan persediaan kiamat.

Apakah dengan melakukan persediaan untuk menghadapi bencana dikira tidak reda atau percaya pada Qada dan Qadar? Antum lupakah kita juga kena beriktiar.

Ingat tak Nabi dan para sahabat mengali parit untuk persediaan perang? Ana juga dengar pada zaman Nabi, masyarakat ketika itu menyimpan simpanan air diluar rumah, sebab tu ada hadis anjing jilat benjana basuh 7 kali. Malah Nabi juga mengalakkan umat berlatih memanah, berenang.

Apakah perlu sangat ka persediaan ni? Rumah yang ana tinggal sekarang berada berhampiran dengan laut, dan pernah siapa sangka yang penang boleh kena tsunami? Peristiwa gempa yang berlaku tak lama dulu, amaran tsunami dikeluarkan dan kami travel ke tempat jauh dari pantai. So apakah satu kebodohan untuk saya menyediakan satu bag pack yang lengkap dengan makanan untuk beberapa hari, first aid kit, survival kit mcm flash light, waterproof matches? Memang takde tsunami berlaku, namun amaran tsunami dikeluarkan, tak mustahil untuk ia melanda.

Belajar untuk berfikiran di luar kotak. Bagi ana food rotation adalah praktikal, gardening adalah praktikal, belajar seni beladiri adalah praktikal.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Prepper

Post by Nizam on Thu Apr 04, 2013 8:42 am

Ana ada tengok video survival, prepper kat youtube. dan juga video tentang sains, amat menakjubkan ada kaedah menyimpan sayur dalam keadaan sejuk tanpa elektrik, malah di tengah cuaca kering dan terik.

Prepper juga giat gardening untuk produce makanan sendiri kemudian mereka wat canning untuk kegunaan masa depan. mereka guna tenaga solar untuk generate elektrik. ana suruh antum tengok dari sudut tuh.

Mana ada orang leh lari dari kiamat mahupun maut, cuma kita leh ikhtiar untuk bencana yang berkemungkinan terjadi, harga barang naik, bil elektrik naik, banjir, kebakaran, penceroboh, malah ancaman militia seperti di lahad datu. Pernah sangka nak terjadi ka?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Prepper

Post by thtl on Thu Apr 04, 2013 8:45 am

MH,
umur umat Islam 1500 tu cuma ramalan shj dan sangkaan sahaja. Tak salah nak ramal dan sangka...ramalan tu dinamakan "trend analysis"...kaedahnya, jarak antara Rasul dgn Rasul yg baru...
mula dgn Adam, jarak dgn Nabi selepasnya Idris kemudian Nuh..sampai 25 dan ambil average.

Nizam,
persediaan menghadapi sebarang kemungkinan tu bagus, di zaman salaf, Nabi saw suruh setiap rumah sentiasa kalau bolehada stok korma..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Prepper

Post by Nizam on Thu Apr 04, 2013 8:49 am

Hehehe mengenai umur umat Islam hanya 1500 tahun tu tidak dipersetujui oleh Islamqa.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Prepper

Post by Mohamad hafiz on Thu Apr 04, 2013 8:54 am

hehe, syukran.. Smile Like

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Prepper

Post by thtl on Thu Apr 04, 2013 9:01 am

Nizam,
islamqa ni manhaj saudi arabia laa..depa mana boleh terima penggunaan sains/statistical analysis dalam isu akidah...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Prepper

Post by Nizam on Sun Apr 07, 2013 8:08 pm

thtl wrote:MH,
umur umat Islam 1500 tu cuma ramalan shj dan sangkaan sahaja. Tak salah nak ramal dan sangka...ramalan tu dinamakan "trend analysis"...kaedahnya, jarak antara Rasul dgn Rasul yg baru...
mula dgn Adam, jarak dgn Nabi selepasnya Idris kemudian Nuh..sampai 25 dan ambil average.

Nizam,
persediaan menghadapi sebarang kemungkinan tu bagus, di zaman salaf, Nabi saw suruh setiap rumah sentiasa kalau bolehada stok korma..

Wah ana tak tau pasal ada saranan dari Nabi mengenai stok kurma. Kongsi la dalil thtl.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Prepper

Post by thtl on Mon Apr 08, 2013 10:02 am

حَدَّثَنِي عَبْدُ اللَّهِ بْنُ عَبْدِ الرَّحْمَنِ الدَّارِمِيُّ أَخْبَرَنَا يَحْيَى بْنُ حَسَّانَ حَدَّثَنَا سُلَيْمَانُ بْنُ بِلَالٍ عَنْ هِشَامِ بْنِ عُرْوَةَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَائِشَةَ
أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لَا يَجُوعُ أَهْلُ بَيْتٍ عِنْدَهُمْ التَّمْرُ
(MUSLIM - 3811) : Telah menceritakan kepada kami Abdullah bin Abdurrahman Ad Daarimi, telah mengabarkan kepada kami Yahya bin Hassan, Telah menceritakan kepada kami Sulaiman bin Bilal dari Hisyam bin 'Urwah dari Bapaknya dari Aisyah bahwa Nabi shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Tidak akan lapar penghuni rumah yang memiliki kurma."


Kalau kat Malaysia, tidak akan lapar penghuni yg ada stok beras...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Prepper

Post by Nizam on Mon Apr 08, 2013 1:07 pm

thtl wrote:حَدَّثَنِي عَبْدُ اللَّهِ بْنُ عَبْدِ الرَّحْمَنِ الدَّارِمِيُّ أَخْبَرَنَا يَحْيَى بْنُ حَسَّانَ حَدَّثَنَا سُلَيْمَانُ بْنُ بِلَالٍ عَنْ هِشَامِ بْنِ عُرْوَةَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَائِشَةَ
أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ لَا يَجُوعُ أَهْلُ بَيْتٍ عِنْدَهُمْ التَّمْرُ
(MUSLIM - 3811) : Telah menceritakan kepada kami Abdullah bin Abdurrahman Ad Daarimi, telah mengabarkan kepada kami Yahya bin Hassan, Telah menceritakan kepada kami Sulaiman bin Bilal dari Hisyam bin 'Urwah dari Bapaknya dari Aisyah bahwa Nabi shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: "Tidak akan lapar penghuni rumah yang memiliki kurma."


Kalau kat Malaysia, tidak akan lapar penghuni yg ada stok beras...

so syarah hadis ni adalah berkenaan menyimpan stok makanan?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Prepper

Post by thtl on Mon Apr 08, 2013 9:56 pm

Ya, itulah makanan utama penduduk Madinah di zaman salaf, ketika makanan tidak banyak spt sekarang (McD, KFC, pepsi, jus, asi mandy yg melimpah ruah di saudi)..Nabi banyak makan tamar dalam diet hariannya.

Lihatlah bendera saudi ada logo tamar dan pedang...begitulah pentingnya tamar dalam kehidupan orang Hijaz.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Prepper

Post by Mohd. Ikram on Tue Apr 09, 2013 3:00 am

Sekrang zaman teknologi... Makanan ni terdiri daripada molekul-molekul... Tidak mustahil, satu hari nanti, manusia mampu mencipta makanan dengan menyusun molekul-molekul. So, kalau nak pisang, tak payah tanam lagi..

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Prepper

Post by thtl on Tue Apr 09, 2013 6:47 am

yang pasti dalam syurga mmg macam tu...sebut je nak makan apa...Kun Fayakun

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Prepper

Post by Sponsored content Today at 7:37 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum