Alkohol

View previous topic View next topic Go down

Alkohol

Post by izamahmed on Sat Feb 02, 2013 7:44 am

Apakah hukum alkohol dalam

1. Minyak wangi (baju / sapu pada badan)
2. Body Spray & Deodorant

kebanyakan minyak wangi dan deodorant mengandungi alkohol.
apa pandangan sahabat?

izamahmed
AHLI
AHLI

Posts : 28
Points : 62
Join date : 22/01/2013

Back to top Go down

Re: Alkohol

Post by thtl on Sat Feb 02, 2013 9:08 am

Jawab:
Alkohol dalam pewangi dan deodrant adalah harus, tidak najis. Ia difatwakan halal oleh Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia, Majlis Fatwa al-Azhar (Egypt).
Alasan: alkohol dalam pewangi bukanlah khamar, tapi industrial alkohol.

sekian

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Alkohol

Post by izamahmed on Sat Feb 02, 2013 9:33 am

terima kasih uztaz

izamahmed
AHLI
AHLI

Posts : 28
Points : 62
Join date : 22/01/2013

Back to top Go down

Re: Alkohol

Post by izamahmed on Sun Feb 03, 2013 4:54 am

ustaz, bagaimana dgn wangian mengandungi alkohol disapu di pergelangan tangan & pergelangan siku? adakah ia menjejaskan ketika mengambil wuduk?

izamahmed
AHLI
AHLI

Posts : 28
Points : 62
Join date : 22/01/2013

Back to top Go down

Re: Alkohol

Post by thtl on Sun Feb 03, 2013 7:37 am

tak sama sekali sbb alkohol bukan penghalang air..ia cecair mudah evaporates

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Alkohol

Post by abu_aisyah on Mon Feb 04, 2013 5:30 am

thtl wrote:Jawab:
Alkohol dalam pewangi dan deodrant adalah harus, tidak najis. Ia difatwakan halal oleh Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia, Majlis Fatwa al-Azhar (Egypt).
Alasan: alkohol dalam pewangi bukanlah khamar, tapi industrial alkohol.

sekian

1.bagaimana ya isu mengenai bir halal yang pernah kecoh suatu ketika dulu di malaysia?lupe plak pasal ni.

2.arak memabukkan kerana alkohol ke?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Alkohol

Post by thtl on Mon Feb 04, 2013 10:37 am

1. Itu isu beer jenama Barbican keluaran aujan industry KSA yg laris jualannya di Malaysia. Jakim dah kata halal. dgn saudi depa tak berani, nanti tak dapat buat umrah kan..hehehe

2. arak memang mabuk kerana alkohol di dalamnya. kalau dinyahkan alkohol, maka jadilah macam Barbican tu, beer halal

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Alkohol

Post by najib76 on Mon Oct 20, 2014 4:11 am

bagaiaman dengan bahan perubatan yang mengandungi bahan alkohol ?

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Alkohol

Post by abu_firdaus on Mon Oct 20, 2014 6:14 am

sama juga..harus

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Alkohol

Post by najib76 on Mon Oct 20, 2014 6:17 am

cerahkan sikit..

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Alkohol

Post by thtl on Mon Oct 20, 2014 6:43 am

dua isu;
1. alkohol dalam ubat spt juga dalam perfume adalah juga dari jenis industrial alkohol bukan dari khamar (proses perarakan/brewery).
kaedahnya, arak mmg ada alkohol, tapi bukan semua alkohol adalah arak/khamar. jika ubat itu ada dicampur arak/khamar, mmg haram, tapi kalau ubat itu ada industrial alkohol, maka kena lihat:
2. kandungan alkohol ,mestilah amat sedikit
2.1 dharurat dan sulit mendapatkan alternatif ubat yg 100% bebas alkohol

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Alkohol

Post by abu_firdaus on Mon Oct 20, 2014 6:48 am

yg sheikh maksudkan lihat point 2 tu jika berkait dgn ubat oral (makan) tapi jika ubat luaran tak perlu lihat point 2? atau dua2 pun kena lihat?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Alkohol

Post by thtl on Mon Oct 20, 2014 6:58 am

oral atau injection sahaja..luaran, sama hukum dgn perfume yg ada alkohol

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Alkohol

Post by Sponsored content Today at 3:43 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum