Hukum perempuan menjadi cheerleader....

View previous topic View next topic Go down

Hukum perempuan menjadi cheerleader....

Post by Syazlan on Fri Feb 08, 2013 5:03 pm

Assalamualaikum....
soalan:apakah hukum perempuan memberi sokongan(cheer) kepada pasukan masing2 untuk sesesuatu perlawanan sukan(futsal).
(pelajar2 perempuan yg tidak mempunyai tugas).

situasi kami:pelajar lelaki tidak mencukupi untuk menjadi cheer kerana masing2 mengambil bahagian untuk perlawanan sukan(futsal) dan mempunyai tugas lain seperti ref,mc dan asher dan sebagainya.

_________________
Usah berfikir berapa jauh lagi hendak sampai tetapi fikir berapa jauh sudah kita berjalan
avatar
Syazlan
AHLI
AHLI

Posts : 55
Points : 97
Join date : 05/10/2012
Age : 22
Location : PASIR MAS,KELANTAN

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan menjadi cheerleader....

Post by Syazlan on Fri Feb 08, 2013 5:17 pm

-up-

_________________
Usah berfikir berapa jauh lagi hendak sampai tetapi fikir berapa jauh sudah kita berjalan
avatar
Syazlan
AHLI
AHLI

Posts : 55
Points : 97
Join date : 05/10/2012
Age : 22
Location : PASIR MAS,KELANTAN

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan menjadi cheerleader....

Post by Syazlan on Fri Feb 08, 2013 6:14 pm


_________________
Usah berfikir berapa jauh lagi hendak sampai tetapi fikir berapa jauh sudah kita berjalan
avatar
Syazlan
AHLI
AHLI

Posts : 55
Points : 97
Join date : 05/10/2012
Age : 22
Location : PASIR MAS,KELANTAN

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan menjadi cheerleader....

Post by thtl on Fri Feb 08, 2013 11:36 pm

sekolah apa ni?

sekolah agama atau aliran kebangsaan??

kalau tatacara di saudi arabia, mmg tak bolehlah ada percampuran gender, malaysia ni liberal sikit...hehehe
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan menjadi cheerleader....

Post by Syazlan on Sun Feb 10, 2013 2:13 am

Pelajar lepasan Spm,saya masuk kelas bi komunikasi,sini ramai pelajar2 sekolah maahad.
Group sesi tengah hari buat satu pertandingan futsal charity untuk Palestine dan Syria...XD

_________________
Usah berfikir berapa jauh lagi hendak sampai tetapi fikir berapa jauh sudah kita berjalan
avatar
Syazlan
AHLI
AHLI

Posts : 55
Points : 97
Join date : 05/10/2012
Age : 22
Location : PASIR MAS,KELANTAN

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan menjadi cheerleader....

Post by thtl on Sun Feb 10, 2013 10:54 am

Perempuan boleh menjadi cheerleaders. Dalilnya: dalam perang Badar dan Uhud, kaum wanita ada di garisan belakang memberi sokongan moral.

tapi kena ada adab, tutup aurat dan tidak ada caci maki dsbnya
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan menjadi cheerleader....

Post by yat on Mon Feb 11, 2013 8:02 am

thtl wrote:Perempuan boleh menjadi cheerleaders. Dalilnya: dalam perang Badar dan Uhud, kaum wanita ada di garisan belakang memberi sokongan moral.

tapi kena ada adab, tutup aurat dan tidak ada caci maki dsbnya

owh, diorang bagi sokongan moral macam memasaka dan lain2 kan syaikh?
avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan menjadi cheerleader....

Post by thtl on Mon Feb 11, 2013 9:30 am

nasyid, merawat tentera yg luka...

masak tu dah mesti...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan menjadi cheerleader....

Post by Ad-Dien on Mon Feb 11, 2013 4:36 pm



Asal suara wanita itu bukan aurat. Dah dijelaskan panjang lebar dulu. Tapi zaman ni, saya tak berapa nampak keperluan wanita sebagai cheerleader. Sorakan yang ada pun bukan untuk maslahat seperti zaman dahulu . contohnya memberi semangat kepada tentera perang, dan sebagainya.

Zaman ni saya tak nampak keharusannya. Allahua'lam.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan menjadi cheerleader....

Post by thtl on Mon Feb 11, 2013 7:28 pm

kenapa tak releven pulak, sukang sekarang dah di endorse oleh Tok Guru MB ketika memberi sokongan padu kpd TRW (the Red Warrior)
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan menjadi cheerleader....

Post by Ad-Dien on Mon Feb 11, 2013 11:31 pm

thtl wrote:kenapa tak releven pulak, sukang sekarang dah di endorse oleh Tok Guru MB ketika memberi sokongan padu kpd TRW (the Red Warrior)

perempuan pun boleh la ye? Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan menjadi cheerleader....

Post by thtl on Tue Feb 12, 2013 9:26 am

kenapa pulak x boleh? Malaysia adalah BOLEHland
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum perempuan menjadi cheerleader....

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum