Akhlak Para ulama

View previous topic View next topic Go down

Akhlak Para ulama

Post by Nizam on Sat Feb 09, 2013 2:23 pm

Assalammualaikum mohon kongsi kisah ini:

“So the Shaykh got out and pushed the car himself...”

*Please appropriately reference this quote to: www.fatwa-online.com, thankyou!*
Concerning the Imaam, the Shaykh - Muhammad ibn Saalih al-'Uthaymeen (rahima-hullaah), it has been narrated:

The Shaykh once rode in an old car of a dear friend which happened to break down a lot. So, along the journey, the car broke down and the Shaykh said to the driver:

“Stay where you are, I will get out and push the car”

So the Shaykh got out and pushed the car himself until it started up again.

Such was the extent of the humility of the Shaykh (rahima-hullaah).

al-Jaami’ li-Hayaat al-‘Allaamah Muhammed ibn Saalih al-Uthaymeen – Page 42


Kisah ini menceritakan tentang sikap Syeikh Salih ibn Utsaimin yang menaiki sebuah kereta bersama rakannya. Tetiba di dalam perjalanan kereta itu rosak, syeikh ibn Utsaimin sendiri yang turun lalu menolak kereta itu sehingga enjin hidup kembali.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Akhlak Para ulama

Post by yat on Mon Feb 11, 2013 8:08 am

tak nampak lagi muftio malaysia kena cam tu..semua berdriver jek, kereta pun kereta rasmi...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Akhlak Para ulama

Post by thtl on Mon Feb 11, 2013 9:28 am

kalau kisah Tuk Kenali banyaklah yat..hehe

rasanya ni cerita zaman dulu, ketika kereta saudi masih gearbox manual...Mufti saudi sekarang naik cadillac, stretch limo atau SUV GMC, fully automatic

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Akhlak Para ulama

Post by Ad-Dien on Mon Feb 11, 2013 4:32 pm



Sufyan Al-Thauri yang terkenal dengan sifat wara’ dan karismanya berkata:


“Tidak ada urusan yang lebih berat bagiku kecuali menjaga niatku.”
[Tazkirah as-Sami’ wa al-Mutakallim, Ibn Juma’ah m.s 68]

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Akhlak Para ulama

Post by thtl on Mon Feb 11, 2013 7:31 pm

Bila dia jumpa wanita, dia akan kata,

"tak adalah benda yg paling berat ujian ke atasku melainkan wanita"

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Akhlak Para ulama

Post by Ad-Dien on Mon Feb 11, 2013 11:32 pm

thtl wrote:Bila dia jumpa wanita, dia akan kata,

"tak adalah benda yg paling berat ujian ke atasku melainkan wanita"

ni qaul siapa pulak ni.. syeikh thtl ke.. hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Akhlak Para ulama

Post by yat on Tue Feb 12, 2013 6:57 am

thtl wrote:kalau kisah Tuk Kenali banyaklah yat..hehe

rasanya ni cerita zaman dulu, ketika kereta saudi masih gearbox manual...Mufti saudi sekarang naik cadillac, stretch limo atau SUV GMC, fully automatic

Takper, orang berilmu dijaga..saya kalau jadi tukang driver mahupun tukang angkat beg Syaikh Salleh ibnu uthaimeen rhm pun cukup berbangga dah..

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Akhlak Para ulama

Post by Nizam on Tue Feb 12, 2013 8:15 am

The Shaykh used to value his time...

*Please appropriately reference this quote to: www.fatwa-online.com, thankyou!*
Concerning the Imaam, the Shaykh - 'Abdul-'Azeez ibn Baaz (rahima-hullaah), it has been narrated that he valued his time to such an extent that:

"If he requested something from someone on the other end of the telephone, and was required to wait for a response, he would pass his time glorifying Allaah (saying: Subhaan-Allaah) and seeking forgiveness from Allaah (saying: astaghfi-rullaah)."

al-Imaam Ibn Baaz - duroos wa mawaaqif wa 'ibar - Page 14

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Akhlak Para ulama

Post by thtl on Tue Feb 12, 2013 9:36 am

Dien,
itu kata2 Imam Sufyan Tsauri laa, Dien kan pernah quote kat ruangan kata2 tabi'ein, cuba lihat balik...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Akhlak Para ulama

Post by Ad-Dien on Tue Feb 12, 2013 12:20 pm

thtl wrote:Dien,
itu kata2 Imam Sufyan Tsauri laa, Dien kan pernah quote kat ruangan kata2 tabi'ein, cuba lihat balik...hehehe

ingatkan nak perli ana tadi.. hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Akhlak Para ulama

Post by abu_aisyah on Tue Feb 12, 2013 9:27 pm

selalu ustaz2 citer...perangai orang arab kasar2.termasuk sheikh2,ulama' mereka...kadang biler mereka radd nampak teruk bebenor.tak mcm akhlak yang baik.pastu ustaz2 cakap,"itu mmg budaya mereka,tak sama dengan kita".

ni ana mmg kompius. :?:

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Akhlak Para ulama

Post by thtl on Tue Feb 12, 2013 9:37 pm

saudi mmg, depa radd open..ana dok saudi ni mmg dapat rasakan kekasaran mereka.

saudi je, sebab Rasul di turunkan di kawasan mereka, itu yg depa jadi kasar dan ego lebih...kat sini ruh khilaf tak ada, satu manhaj je...tengok pakaian depa pun dah tahu, black n white

cuma org kata, komuniti Madinah lain sikit. ana ada staff Madinah dua tiga org dan akhlak mereka amat baik, jauh dgn saudi dari kawasan lain

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Akhlak Para ulama

Post by Ad-Dien on Wed Feb 13, 2013 2:33 am

abu_aisyah wrote:selalu ustaz2 citer...perangai orang arab kasar2.termasuk sheikh2,ulama' mereka...kadang biler mereka radd nampak teruk bebenor.tak mcm akhlak yang baik.pastu ustaz2 cakap,"itu mmg budaya mereka,tak sama dengan kita".

ni ana mmg kompius. :?:

Tak semua macam tu.. biasanya para Syaikh ramai yang akhlaknya Subhnallah hebat.. macam biasalah.. ada Syeikh yang ragam macam2..

sama lah dengan ustaz kat Malaysia.. mcm fi'il dan jenis~~

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Akhlak Para ulama

Post by abu_aisyah on Wed Feb 13, 2013 12:15 pm

ana bukan menidakkan aklak mereka.ana yakin,ulama' pasti mnemilik akhlak yang baik.baca novel dari madinah ke radio rodja mmg terbaik (antaranya).

cuma konfius dengan term "itu mmg budaya mereka,tak sama dengan kita".camner mereka radd tu?cam kes al-madkhali terhadap al-qardawi ke?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Akhlak Para ulama

Post by thtl on Wed Feb 13, 2013 12:55 pm

cara al-Madkhaali dah dinamakan manhaj Madkhaliyah. ia dinisbahkan kpd salafi ultra. bad example kpd salafism...unacceptable dan unsalafic at all. maka ia kena panggil Madkhaliyah bukan salafi.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Akhlak Para ulama

Post by abu_aisyah on Wed Feb 13, 2013 1:14 pm

antara ahklah sheikh salih al-uthaimeen diceritakan dalam dari madinah ke radio rodja adalah beliau merupakan seorang pendengar yg setia.telah datang kepada dia lebih 2 oran dalam masa2 yang berlainan menceritakan cerita yang sama,tetapi dia menjawab/mendengar seperti pertama kali mendengar.beliau mahu menjaga hati si pencerita.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Akhlak Para ulama

Post by Ad-Dien on Wed Feb 13, 2013 4:09 pm

thtl wrote:cara al-Madkhaali dah dinamakan manhaj Madkhaliyah. ia dinisbahkan kpd salafi ultra. bad example kpd salafism...unacceptable dan unsalafic at all. maka ia kena panggil Madkhaliyah bukan salafi.

Ramai je jumpa madkhaliyyah di kulliyyah ni... syaddid tak bertempat pun ada juga segelintir..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Akhlak Para ulama

Post by yat on Thu Feb 28, 2013 8:41 am

Nk baca and dengar (ada file audio sesetengahnya) pasal Suaokh Saleh ibnu uthaomeen, ni link dia:

http://www.fatwa-online.com/jewelsofguidance/ibnuthaymeen/index.htm

PS: Ini bukan kisah superpower sufi

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Akhlak Para ulama

Post by Sponsored content Today at 2:56 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum