lhram lelaki

View previous topic View next topic Go down

lhram lelaki

Post by Dodo Don on Mon Feb 11, 2013 10:17 am

Bagaimana cara ihram yang lebih baik bagi lelaki menutup kedua-dua bahu atau sebelah sahaja.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: lhram lelaki

Post by thtl on Mon Feb 11, 2013 10:24 am

tutup bahu semuanya. buka bahu kanan tu masa tawaf je

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: lhram lelaki

Post by Ad-Dien on Mon Feb 11, 2013 5:08 pm

thtl wrote:tutup bahu semuanya. buka bahu kanan tu masa tawaf je

macam ni


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: lhram lelaki

Post by thtl on Mon Feb 11, 2013 7:27 pm

sahih Dien...buka bahu kanan tu bila tawaf je..habis tawaf, tutup balik bahu. kalau tidak org saudi akan paksa tutup nanti...he3

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: lhram lelaki

Post by Ad-Dien on Mon Feb 11, 2013 11:30 pm

thtl wrote:sahih Dien...buka bahu kanan tu bila tawaf je..habis tawaf, tutup balik bahu. kalau tidak org saudi akan paksa tutup nanti...he3

tertanya-tanya jugak kenapa ye buka waktu tawafnya? mesti ada sebab tertentu kan syeikh?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: lhram lelaki

Post by thtl on Tue Feb 12, 2013 9:35 am

Pernah ditanya kpd Syaikh Ibn Baz, mantan Mufti Saudi, dia jawab:

disunatkan ramal (lari anak ketika tiga round pertama tawaf) dan membuka bahu kanan kerana nak tunjuk kekuatan dan fitness anda dalam menyahut panggilan Tuhan...
sebab ini baru start haji atau umrah, lepas ni saie, kemudian wukuf dan mabit di Arafa, Mudzalifah dan Mina

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: lhram lelaki

Post by Ad-Dien on Tue Feb 12, 2013 12:22 pm

thtl wrote:Pernah ditanya kpd Syaikh Ibn Baz, mantan Mufti Saudi, dia jawab:

disunatkan ramal (lari anak ketika tiga round pertama tawaf) dan membuka bahu kanan kerana nak tunjuk kekuatan dan fitness anda dalam menyahut panggilan Tuhan...
sebab ini baru start haji atau umrah, lepas ni saie, kemudian wukuf dan mabit di Arafa, Mudzalifah dan Mina

dalil?

hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: lhram lelaki

Post by thtl on Tue Feb 12, 2013 12:39 pm

dalil?
dia tak kasi dalil dien..mungkin ada dalam kitab2 mega spt alMughni, alMajmu'...nanti di USJ ana cek dgn kitab2 tsb, sekarang no time nak browse kitab, busy

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: lhram lelaki

Post by Ad-Dien on Tue Feb 12, 2013 7:48 pm

thtl wrote:dalil?
dia tak kasi dalil dien..mungkin ada dalam kitab2 mega spt alMughni, alMajmu'...nanti di USJ ana cek dgn kitab2 tsb, sekarang no time nak browse kitab, busy

na'am ya syaikhana... Smile

serius, saya belum pernah berjumpa riwayat ttg ni , nanti saya nak try cari juga bab manasik ni.. kurang arif juga bab ni

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: lhram lelaki

Post by thtl on Tue Feb 12, 2013 8:57 pm

OK Dien, dah jumpa dalah kitab sejarah Haji...
alkisahnya, ketika Nabi saw mengerjakan haji selepas perjanjian Hudaibiah, Madina di serang wabak penyakit, maka org Mekah mengejek kaum Muslim sebagai kaum yg lemah dan uzur. Maka Nabi saw memerintahkan sahabat supaya membuka bahu kanan dan jogging pada 3 round pertama tawaf untuk menunjukkan kekuatan pd musuh. sunnah itu diteruskan walaupun selepas pembukaan Kota Mekah. dan diteruskan hingga kini...


Dien carilah dalam kitab seerah raheeq makhtum ke, atau mana2 kitab manasik Haji.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: lhram lelaki

Post by Ad-Dien on Wed Feb 13, 2013 2:28 am

thtl wrote:OK Dien, dah jumpa dalah kitab sejarah Haji...
alkisahnya, ketika Nabi saw mengerjakan haji selepas perjanjian Hudaibiah, Madina di serang wabak penyakit, maka org Mekah mengejek kaum Muslim sebagai kaum yg lemah dan uzur. Maka Nabi saw memerintahkan sahabat supaya membuka bahu kanan dan jogging pada 3 round pertama tawaf untuk menunjukkan kekuatan pd musuh. sunnah itu diteruskan walaupun selepas pembukaan Kota Mekah. dan diteruskan hingga kini...


Dien carilah dalam kitab seerah raheeq makhtum ke, atau mana2 kitab manasik Haji.

Jazakallahu khairan.. ilmu baru ni.. tak sangka ada dalam kitab Siyar

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: lhram lelaki

Post by Sponsored content Today at 12:49 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum