'Baconizer', adakah halal?

View previous topic View next topic Go down

'Baconizer', adakah halal?

Post by yat on Tue Feb 12, 2013 7:01 am

Assalamualaikum,

Masa tgh dok shopping groceries kat supermarket di sini, ternampak la satu bacon powder dalam herb and spices section. Say curious nak tgk apa benda ni, rupanya dia hanya soy based (bnyk dari tumbuhan) powder yg buat makanan rasa macam bacon, tapi bukan bacon, ingredient dia saya check memang halal semua. cuma kalau tambah powder ni, makanan anda akan rasa macam bacon...hehe


Soalan saya adakah dibiolehkan makan benda ini? adakah termasuk dalam kategori syubhah?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: 'Baconizer', adakah halal?

Post by Nizam on Tue Feb 12, 2013 8:02 am

Waalaikumsalam

Sekadar pendapat saya.

Asal sesuatu adalah halal melainkan ada dalil mengatakan ia haram

Yat dah check semua ingredient dan dapati semua halal. Apatah lagi sumbernya dari tumbuhan. Skang bukan ada beef bacon ka? Ana gi burger king ada burger beef bacon hehehe.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: 'Baconizer', adakah halal?

Post by yat on Tue Feb 12, 2013 9:01 am

Nizam wrote:Waalaikumsalam

Sekadar pendapat saya.

Asal sesuatu adalah halal melainkan ada dalil mengatakan ia haram

Yat dah check semua ingredient dan dapati semua halal. Apatah lagi sumbernya dari tumbuhan. Skang bukan ada beef bacon ka? Ana gi burger king ada burger beef bacon hehehe.

yup check semua dari tumbuhan...ni maybe utk orang yg suka makan bacon (dari babi) tapi sebab doktor ckp tak boleh dan banyk cholestrol, so dia boleh la guna alternatif ni...maybe jugak utk those newly converted yg masa bukan islam suka makan babi, ni maybe alternatif utk diorang, wallahualam...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: 'Baconizer', adakah halal?

Post by yat on Tue Feb 12, 2013 9:02 am

beef bacon lain...housemate ana yg non-muslim cakap tak sama rasa dia dgn rasa 'bacon' sebenar, haha

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: 'Baconizer', adakah halal?

Post by thtl on Tue Feb 12, 2013 9:23 am

Bacon dan ham ni asalnya dari daging babi yg diproses. Kemudian daging lain pun diproses dan diberi nama yg sama spt beef bacon lamb bacon atau turkey bacon dan ham.

Maka jika ia bukan asal dari babi, ia halal. Ini sama case dgn beer halal. Beer halal ni bila sudah dinyahkan alkohol dalamnya maka jadilah |Barbican.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: 'Baconizer', adakah halal?

Post by Sponsored content Today at 9:08 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum