Apakah itu Evil Eye?

View previous topic View next topic Go down

Apakah itu Evil Eye?

Post by Nizam on Tue Feb 12, 2013 8:41 am

Assalammualaikum

Apakah sebenarnya Evil Eye? Apakah sejenis sihir?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by thtl on Tue Feb 12, 2013 9:08 am

al-`Ayn

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by Ad-Dien on Tue Feb 12, 2013 12:19 pm



Sihir melalui mata, ada riwayat tentang bahaya ni

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by thtl on Tue Feb 12, 2013 1:11 pm

mata camni dien


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by Mohd. Ikram on Tue Feb 12, 2013 2:29 pm

thtl wrote:mata camni dien


hehe.. ni 'sihir' lain nih.. jelingan 'maut'..

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by thtl on Tue Feb 12, 2013 2:51 pm

Kalau datang KSA, inilah yg akan dihadapi

cobaan!

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by Ad-Dien on Tue Feb 12, 2013 8:04 pm

thtl wrote:Kalau datang KSA, inilah yg akan dihadapi

cobaan!

yang ni kat kolej Islam pun banyak.. niqabis.. all black.. cantik, Subhanallah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by thtl on Tue Feb 12, 2013 9:04 pm

bagus pilih sorang buat calon tu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by abu_aisyah on Tue Feb 12, 2013 9:18 pm

dien dah kene penyakit ain!ke die ade awek nama nurul ain?heheheh

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by thtl on Tue Feb 12, 2013 9:22 pm

dien mmg mudah kena penyakit 'ayn

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by Ad-Dien on Wed Feb 13, 2013 2:25 am

abu_aisyah wrote:dien dah kene penyakit ain!ke die ade awek nama nurul ain?heheheh

saya puji sebab suka tengok suasananya je..bukan suka nak bercinta tu semua.. hehe.. misunderstand la pula.. Smile


penyakit ain mmg bahaya.. kalau tak, takkan lah Rasulullah beri amaran.. kena banyak jaga mata.. Allahu akhbar..


p/s- Ana di kuliyyah ni dapat gelaran "Syadid rijal fil akhwat" , ada akhwat yang bgtau personally.. Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by Mohd. Ikram on Wed Feb 13, 2013 2:54 am

Ad-Dien wrote:
p/s- Ana di kuliyyah ni dapat gelaran "Syadid rijal fil akhwat" , ada akhwat yang bgtau personally.. Razz

amboih.. personally tu.... keke.. [gurau]

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by Ad-Dien on Wed Feb 13, 2013 9:39 am

Mohd. Ikram wrote:
Ad-Dien wrote:
p/s- Ana di kuliyyah ni dapat gelaran "Syadid rijal fil akhwat" , ada akhwat yang bgtau personally.. Razz

amboih.. personally tu.... keke.. [gurau]


sms lerr..he

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by thtl on Wed Feb 13, 2013 10:05 am

kalau syadid, camna Dien kasi sms kat depa?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by Ad-Dien on Wed Feb 13, 2013 10:28 am

thtl wrote:kalau syadid, camna Dien kasi sms kat depa?

Syadid depan-depan je dorang cakap..

dorang nak cakap or tegur saya tak berani, dorang kata saya macam buat tak layan je dengan akhwat.. entahlah saya pun tak perasan pula sampai ramai cakap camtu...

no. saya...tak tahu dorang dapat mana... 'ajib wa musykilah ya syeikh

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by Ad-Dien on Wed Feb 13, 2013 10:29 am

thtl wrote:kalau syadid, camna Dien kasi sms kat depa?

Syadid depan-depan je dorang cakap..

dorang nak cakap or tegur saya tak berani, dorang kata saya macam buat tak layan je dengan akhwat.. entahlah saya pun tak perasan pula sampai ramai cakap camtu...

no. saya...tak tahu dorang dapat mana... 'ajib wa musykilah ya syeikh

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by abu_aisyah on Wed Feb 13, 2013 12:21 pm

ad-dien promote tak bicara kat member2 ad-dien?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by thtl on Wed Feb 13, 2013 12:45 pm

tolonglah promote, sebab banyak soklan Mimpi je yg masyuk ni...soklan fiqh dah kureng

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by abu_aisyah on Wed Feb 13, 2013 1:10 pm

rasanya soalan dari sheikh nizam kita lum dijawab (dipost) oleh panel.ustaz hanya memberi link.tak aci.hehehe.kene bagi sinopsis sikit.

penyakit ain ni juga melayu panggil penyakit teguran kan?
baby slalu nangis2 kadang sbbnye penyakit ayn ni lah kan?pandangan/teguran yang ada satu perasaan jahat?penyakit ini daripada jin/syitan?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by thtl on Wed Feb 13, 2013 1:18 pm

ya betol., melayu panggil teguran. ia common di kalangan bangsa arab, sebab mata arab lebih tajam dan bisa dr mata2 melayu.
ia bukan dari setan tapi dari manusia (sbb setan dalam surah al-Nas adalah dari jenis jinn dan manusia juga)


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by Ad-Dien on Wed Feb 13, 2013 3:55 pm

abu_aisyah wrote:ad-dien promote tak bicara kat member2 ad-dien?

setakat yang saya tanya. Forum pun dorang tak tahu ape.. uji selidik yang saya buat.. most of All tahu facebook dan twitter je.. blog pun minoriti..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by thtl on Wed Feb 13, 2013 4:07 pm

dien dah ada FB dan Twitter ker?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Apakah itu Evil Eye?

Post by Sponsored content Today at 6:47 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum