Hukum fotokopi buku-buku ilmu

View previous topic View next topic Go down

Hukum fotokopi buku-buku ilmu

Post by Wani Mohd Din on Wed Feb 13, 2013 4:25 pm

Assalamualaikum,
Seringkali terjadi bila di IPT, para pelajar lebih suka megambil alternatif untuk membuat salinan fotokopi buku-buku pelajaran/rujukan yang mereka gunakan berbanding dari membeli buku-buku yang asal krn kekangan kewangan sbg seorang pelajar. Tetapi budaya ini semakin meluas sehinggakan walaupun berkemampuan, pelajar memilih utk fotostate je..semua fotostate je..tak ada yg dibeli...boleh tuan berikan penjelasan apakah hukumnya membuat salinan fotokopi buku2 ilmu utk digunakan dlm pembelajaran? Ada teman yg mengatakan hukumnya sama seperti mencuri...krn kita tidak membeli buku yg asal, sebaliknya hanya 'cetak rompak' sesuka hati..lepas tu guna utk belajar pula.. Neutral

_________________
buzy :flower:

Wani Mohd Din
Muslimah
Muslimah

Posts : 8
Points : 10
Join date : 22/11/2012
Age : 28
Location : KL

Back to top Go down

Re: Hukum fotokopi buku-buku ilmu

Post by Mohd. Ikram on Wed Feb 13, 2013 4:36 pm

Skrang dah ada Baucar Buku 1Malaysia (BB1M)... so bleh le beli buku2 ori..

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum fotokopi buku-buku ilmu

Post by Wani Mohd Din on Wed Feb 13, 2013 4:49 pm

Idea yg bernas...tapi rasanya pelajar-pelajar ni lebih banyak beli benda pelik2/ buku2 novel kot...sebab bila masuk kuliah, yg keluar buku fotostate juga scratch

_________________
buzy :flower:

Wani Mohd Din
Muslimah
Muslimah

Posts : 8
Points : 10
Join date : 22/11/2012
Age : 28
Location : KL

Back to top Go down

Re: Hukum fotokopi buku-buku ilmu

Post by Mohd. Ikram on Wed Feb 13, 2013 4:52 pm

Wani Mohd Din wrote:Idea yg bernas...tapi rasanya pelajar-pelajar ni lebih banyak beli benda pelik2/ buku2 novel kot...sebab bila masuk kuliah, yg keluar buku fotostate juga scratch

haha... ada jugak saya tengok macam tu, bukan beli buku, tapi beli barang letrik, adehh... fotostet ni murah, takde tarikan lain yang lebih mengancam selain murah...

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum fotokopi buku-buku ilmu

Post by thtl on Wed Feb 13, 2013 5:51 pm

Hukumnya harus utk pelajar demi pembelajaran dan bukan ada motif perniagaan. kalau dia miskin, lagila harus.
atau buku tsb amat sukar diperolehi dalam pasaran atau permintaannya tinggi dan selalu kehabisan stok.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum fotokopi buku-buku ilmu

Post by yat on Thu Feb 14, 2013 9:13 am

ada baucer buku tu belilah...

saya dulu budget ngan member2, hang beli buku tu, aku beli buku ni...buku lain2, so fotostat...

dia tgk gak dekat mana tinggal...kalau UiTM yg serba murah, memang dapat ptptn or scholarship agak mewah...sapa yg study di area mahal macam tgh2 KL ke memang mahal serba serbi so depa tak mampu...nak compare pelajar UiTM di Arau dgn Pelajar di UM agak tak adil (dari segi living cost)...

keharusan, tapi kalau mampu, beli sajalah...dah habis tak nak guna, jual second hand or wakafkan...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum fotokopi buku-buku ilmu

Post by Ad-Dien on Thu Feb 14, 2013 4:59 pm

yat wrote:ada baucer buku tu belilah...

saya dulu budget ngan member2, hang beli buku tu, aku beli buku ni...buku lain2, so fotostat...

dia tgk gak dekat mana tinggal...kalau UiTM yg serba murah, memang dapat ptptn or scholarship agak mewah...sapa yg study di area mahal macam tgh2 KL ke memang mahal serba serbi so depa tak mampu...nak compare pelajar UiTM di Arau dgn Pelajar di UM agak tak adil (dari segi living cost)...

keharusan, tapi kalau mampu, beli sajalah...dah habis tak nak guna, jual second hand or wakafkan...

Crying or Very sad

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum fotokopi buku-buku ilmu

Post by Mohd. Ikram on Fri Feb 15, 2013 3:42 am

Ad-Dien wrote:
yat wrote:ada baucer buku tu belilah...

saya dulu budget ngan member2, hang beli buku tu, aku beli buku ni...buku lain2, so fotostat...

dia tgk gak dekat mana tinggal...kalau UiTM yg serba murah, memang dapat ptptn or scholarship agak mewah...sapa yg study di area mahal macam tgh2 KL ke memang mahal serba serbi so depa tak mampu...nak compare pelajar UiTM di Arau dgn Pelajar di UM agak tak adil (dari segi living cost)...

keharusan, tapi kalau mampu, beli sajalah...dah habis tak nak guna, jual second hand or wakafkan...

Crying or Very sad

laaa.. bakpo mu sedih Dien?

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum fotokopi buku-buku ilmu

Post by thtl on Fri Feb 15, 2013 8:33 am

Dien abis pitih, scholarship pun takdok, loan pun tak leh

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum fotokopi buku-buku ilmu

Post by yat on Fri Feb 15, 2013 11:15 am

din kalau hang ada motor, bolh jadi depsatch...kerani pun nak jugak...

legal firm kakak saya nak pakai ni...kalau hang nak kerja part time...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum fotokopi buku-buku ilmu

Post by thtl on Fri Feb 15, 2013 11:59 am

OK Dien, dah nampak light at the end of the tunnel...

balik ambik moto kat kampung

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum fotokopi buku-buku ilmu

Post by yat on Fri Feb 15, 2013 12:03 pm

tak cukup thtl blh tlng sponsor motor Laughing

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum fotokopi buku-buku ilmu

Post by alDayyan on Fri Feb 15, 2013 12:41 pm

yat wrote:din kalau hang ada motor, bolh jadi depsatch...kerani pun nak jugak...

legal firm kakak saya nak pakai ni...kalau hang nak kerja part time...

nak jadi despatch ni kena tau jalan dan hati mau kering cilok2 kat jalanraya ni.. semoga dimurahkan rejeki dan dipermudahkan urusan olehNYA buat akhi dien..

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum fotokopi buku-buku ilmu

Post by thtl on Fri Feb 15, 2013 2:02 pm

yat,
Dien mmg dah ada moto kat kampung dulu...

sil,
laani tak susah, smartfone kan ada GPS, voice-navigated lagi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum fotokopi buku-buku ilmu

Post by Ad-Dien on Fri Feb 15, 2013 7:06 pm



Motor keluarga perlu guna... Jadi tak bawak..
Ana jalan gombak pun tak hafal... area KL lagi ler tak tau.. kena take time round2 moto dulu baru boleh insyaAllah

back to topic.. masalah ana tak elok mengacau di tread umum ni.. No

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum fotokopi buku-buku ilmu

Post by Sponsored content Today at 7:58 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum