Program Dakwah ala Summercamp

View previous topic View next topic Go down

Program Dakwah ala Summercamp

Post by Nizam on Wed Feb 13, 2013 6:15 pm

Assalammualaikum

Apa pendapat kawan2 dengan program dakwah kepada kanak2 atau remaja yang dianjurkan ala2 Summercamp. Di samping ada aktiviti riadah, diterapkan sekali dengan dakwah sunnah. Rasanya IQ ada pernah menganjurkan program seumpama ini.

Pendapat ana adalah wajar untuk diperbanyakkan program summercamp mcm ni. dapat para remaja beriadah di musim cuti sekolah sambil2 belajar. Jemput para pendakwah seperti Dr Maza, Dr Fadhlan Othman, UFB, URD.


_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Program Dakwah ala Summercamp

Post by Ad-Dien on Thu Feb 14, 2013 3:19 am

Nizam wrote:Assalammualaikum

Apa pendapat kawan2 dengan program dakwah kepada kanak2 atau remaja yang dianjurkan ala2 Summercamp. Di samping ada aktiviti riadah, diterapkan sekali dengan dakwah sunnah. Rasanya IQ ada pernah menganjurkan program seumpama ini.

Pendapat ana adalah wajar untuk diperbanyakkan program summercamp mcm ni. dapat para remaja beriadah di musim cuti sekolah sambil2 belajar. Jemput para pendakwah seperti Dr Maza, Dr Fadhlan Othman, UFB, URD.


Idea yang baik dan sihat. Boleh je, cuma first of Allah, kita kena buat liqa' sesama kita dulu. Tak pernah lepas lagi.. hehe.. baru boleh buat yang lain2 Smile

Biiznillah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Program Dakwah ala Summercamp

Post by thtl on Thu Feb 14, 2013 6:59 am

Nak anjurkan Summer Camp (Mukhayyam) ni kena tubuh Syarikat, kena buat secara profesional.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Program Dakwah ala Summercamp

Post by Ahmad Shamil on Thu Feb 14, 2013 7:36 am

ya setuju dengan thtl..
ada sebuah organisasi yg menguruskan...
contoh paling mudah yang dibuat oleh al-akh masri dan sahabat-sahabat beliau, iaitu intis dan al-kahfi.
ana pernah buat program di tempat ana gunakan modul mereka dan khidmad salah seorg dr fasilitator intis.

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Program Dakwah ala Summercamp

Post by Ad-Dien on Thu Feb 14, 2013 4:33 pm

Ahmad Shamil wrote:ya setuju dengan thtl..
ada sebuah organisasi yg menguruskan...
contoh paling mudah yang dibuat oleh al-akh masri dan sahabat-sahabat beliau, iaitu intis dan al-kahfi.
ana pernah buat program di tempat ana gunakan modul mereka dan khidmad salah seorg dr fasilitator intis.


terbaik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Program Dakwah ala Summercamp

Post by abu_aisyah on Thu Feb 14, 2013 4:45 pm

Ad-Dien wrote:

Idea yang baik dan sihat. Boleh je, cuma first of Allah, kita kena buat liqa' sesama kita dulu. Tak pernah lepas lagi.. hehe.. baru boleh buat yang lain2 Smile

Biiznillah

terbaik


_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Program Dakwah ala Summercamp

Post by abu_aisyah on Thu Feb 14, 2013 4:46 pm

contoh terbaik bagi ana adalah progrm summercamp anjuran al-khadeem.walupun harganya agak tinggi,etapi sambutan sangat menggalakkan.dan yang menyertainya boleh katakan setiap tahun mereka ikuti.so,jadi rutin tahunan kanak2 ni.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Program Dakwah ala Summercamp

Post by Sponsored content Today at 4:55 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum