Doa bersama imam

View previous topic View next topic Go down

Doa bersama imam

Post by helper on Fri Feb 15, 2013 5:17 am

Salam Pak thtl,

Adakah berdoa bersama imam adalah ciri2 kesempurnaan solat berjemaah??
jika tidak berdoa bersama imam, berdoa bersendirian. adakah solat mereka tidak sempurna kerana tidak mengikut imam?

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Doa bersama imam

Post by thtl on Fri Feb 15, 2013 8:29 am

Kalau solat fardhu lima waktu hanya sampai salam je...itu maksud sempurna,
cuma di Malaysia, sebab semua kena paksa jadi muqallid buta (blind followers), maka maksud sempurna ialah sampai bersalam dan bersalawat. Sebenarnya, itu adalah tambahan dari akal manusia dicampur dgn adat resam. Kalau dalam standard sunnah, itu dah berlebihan sempurna. Dalam Islam ni lebih pun tak boleh, kena ikut Nabi saw, itu baru sempurna.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Doa bersama imam

Post by yat on Fri Feb 15, 2013 11:48 am

dekat sini, dekat masjid deoband yg saya selalu pegi, imam waktu biasa baca doa sirr ja waktu weekdays, cuma waktu sabtu dan ahad di mana ada kelas pengajian al-quran dgn budak2, bila sembahyang zohor dan asr imam suruh budak2 tu ikut dia baca zikir lepas sembahyng (mazhab syafie membenarkan baca kuat2 dgn tujuan mengajar).....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Doa bersama imam

Post by thtl on Fri Feb 15, 2013 12:03 pm

kalau tujuan mengajar makmum memang boleh sangat. itulah maksud sebenar zikir jahar yg diperkatakan oleh Imam Syafi'iy, namun di Malaysia, Imam mengajar makmum 4ver and ever, dgn alasan mesjid sentiasa ada org baru nak belajar...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Doa bersama imam

Post by yat on Fri Feb 15, 2013 12:10 pm

imam tu siap pakasa budak2 duduk depan, haha, situasi yg jarang ada kat malaysia....lepas solat zohor dia suruh ikut dia baca, lepas tu suruh buat solat sunat.....kami yg dewasa ni pun pun kena la buat, kalau tak malu ler...hehe

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Doa bersama imam

Post by Ad-Dien on Fri Feb 15, 2013 6:55 pm



Susah nak jumpa imam yang nak jelas kan isu zikir atau yang berkaitan dengan fiqh As-Syafie tu sendiri. Tambahan muslim Malizi dah sebati dengan amalan yang diwarisi. Jarang ada kuliah fiqh syafie kat masjid-masjid untuk orang awam..

Ada dua sebab (mungkin):

Khuatir orang awam tak boleh nak catch up dengan fiqh tersebut atau takut kena label ustaz bawak menda baru lalu dipulau..

Moga Allah sentiasa merahmati pejuang sunnah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Doa bersama imam

Post by Sponsored content Today at 7:36 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum