Menggunakan duit yang diamanahkan kemudian membayar balik

View previous topic View next topic Go down

Menggunakan duit yang diamanahkan kemudian membayar balik

Post by Ad-Dien on Sat Feb 16, 2013 1:49 pm


Assalamualaikum .

Baru terfikir permasalahan yang kerap kali terjadi dalam masyarakat lebih-lebih lagi yang menjadi bendahari atau pemegang duit. Bagaimana jika dalam sesuatu keadaan yang mendesak, dia menggunakan sebilangan duit yang diamanahkan kepadanya kemudian esoknya (contoh), dia membayar semula dengan amaun yang sama..

Bagaimanakah fiqh nya? Adakah dikira pecah amanah perbuatan sebegini?

Mari bincang sama-sama.. insyaAllah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menggunakan duit yang diamanahkan kemudian membayar balik

Post by Nizam on Sat Feb 16, 2013 1:53 pm

Nak tahu gak fiqh mengenai hal ni. Bagus thread starter kerana bertanya tentang perkara ni.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Menggunakan duit yang diamanahkan kemudian membayar balik

Post by thtl on Sat Feb 16, 2013 2:19 pm

Tidak boleh
sebab:

ia membuka jalan kpd pecah amanah. Islam tutup dgn kaedah "sadd ad-dzara'iy" (pintu2 kpd pecah amanah itu ditutup dari awal lagi).

Jika ia benar2 terdesak boleh, dgn syarat ia ditulis dan disahkan oleh dua orang AJK yg lain. kandungan utama surat: amaun dan bila ia akan dibayar balik.

secara senyap-senyap dia guna tak boleh.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menggunakan duit yang diamanahkan kemudian membayar balik

Post by Ad-Dien on Sat Feb 16, 2013 2:29 pm

thtl wrote:Tidak boleh
sebab:

ia membuka jalan kpd pecah amanah. Islam tutup dgn kaedah "sadd ad-dzara'iy" (pintu2 kpd pecah amanah itu ditutup dari awal lagi).

Jika ia benar2 terdesak boleh, dgn syarat ia ditulis dan disahkan oleh dua orang AJK yg lain. kandungan utama surat: amaun dan bila ia akan dibayar balik.

secara senyap-senyap dia guna tak boleh.

Sependapat, cuma perlukan hujjah yang kuat.. cuba cari hadith atau qaul berkaitan tapi tak jumpa lagi..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menggunakan duit yang diamanahkan kemudian membayar balik

Post by thtl on Sat Feb 16, 2013 2:36 pm

kenapa tak ada hujah, ayat hutang laa..setiap hutang mesti ditulis..ambil duit senyap-senyap mmg tak boleh Dien...mesti ada cagaran dan saksi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menggunakan duit yang diamanahkan kemudian membayar balik

Post by thtl on Sat Feb 16, 2013 3:13 pm

sbb tu calon utama nak pegang post "Bendahari" mestilah:

1. amanah (salah satunya, tidak menggunakan duit kepentingan awam secara rahsia)

2. kuat, maksudnya salah satu sifat kuatnya ialah dia kukuh dari segi kewangan. dia ni org berada sikitlah kalau nak pegang post treasurer...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menggunakan duit yang diamanahkan kemudian membayar balik

Post by yat on Sat Feb 16, 2013 3:24 pm

ada tak qaul2 ulamak mengenai hal ini? bagus topik ni

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Menggunakan duit yang diamanahkan kemudian membayar balik

Post by thtl on Sat Feb 16, 2013 3:35 pm

dalam agama , mana ada perincian yg detail akan JTOR (job term of reference) seorang bendahari.

Ia balik pada topik: apa itu amanah

Kalau bendahari bebas ambil duit tabung dan kemudian ganti bulan depan, itu dah tak amanah namanya. sebab mana ada post bendahari dalam dunia buat cam tu...duit mesti kena audit tahunan dan duit keluar masuk kena ada sistem.
Maka kalau bendahari ada power nak guna sesuka hati tanpa pengetahuan orang lain, maka koyaklah organisasi tu...

Ini bukan soal qaul ulama tapi modern practise dalam financial management.

dalam agama tak semua benda didetailkan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menggunakan duit yang diamanahkan kemudian membayar balik

Post by Ahmad Shamil on Sat Feb 16, 2013 4:29 pm

yg ni mcm mana pulak ye? furu' pada masalah ini:

1. seorang yang pergi kedai runcit nak beli barang. dia terlupa bawak duit sendiri. dia hanya bawak duit organisasi. dia pun beli la guna duit tu. balik rumah dia ambik duit dr dompet dia terus ganti duit organisasi tu.

2. seorg pergi kedai nak beli barang. lepas tu dia tak ada duit kecik. dia pun tukar duit besar dengan duit kecik yg ada dlm beg simpanan duit organisasi.

adakah perbuatan dua org ini dianggap harus atau ia tidak beretika?

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Menggunakan duit yang diamanahkan kemudian membayar balik

Post by thtl on Sat Feb 16, 2013 4:42 pm

Juga tidak beretika.
sebab kita tak boleh campur duit tabung dgn duit personal kita dan sebaiknya kita tidak bawak duit amanah bersama kita.

Ia juga akan membuka lubang kpd pecah amanah dan kecuaian.

P/S: sekadar nak tukar duit pecah tak ada masalah. pastikan sebelum masuk bank, ianya cukup..hehehe


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Menggunakan duit yang diamanahkan kemudian membayar balik

Post by alDayyan on Sun Feb 17, 2013 8:11 am

betul juga tu..sebab kita xtau maut datang menjemput..
manala taukan? sebaik saja lepas kita guna duit tu, ajal pun sampai.. maka xde org tau perihal sebenar baki duit yg ada dan kemana ia telah digunakan.. lagi besar masalah tu..

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Menggunakan duit yang diamanahkan kemudian membayar balik

Post by Sponsored content Today at 4:51 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum