Tentang riak, ujub dan takbur

View previous topic View next topic Go down

Tentang riak, ujub dan takbur

Post by salmonella on Sat Feb 16, 2013 5:47 pm

Salam,

Saya ada kemusyikilan nak ditanya tentang tajuk di atas. Seperti sedia maklum, sifat2 tersebut sememangnya perlu dihindari sama sekali. Cuma bagaimana misalan seseorang itu berada dalam keadaan low self confidence, merasakan dirinya seorang tak baik, tak berguna pada masyarakat dan amat teruk sama sekali. Boleh tak kita menggalakkan mereka ini sentiasa fikirkan kebaikan2 yang telah dia lakukan sebelum ni dan segala perubahan yang pernah dia laluli sebelum ni bagi meningkatkan keyakinannya semula. Adakah fikirkan sebegini termasuk dalam perkara2 yang disebut dalam tajuk di atas? Mohon pencerahan

salmonella
Moderator
Moderator

Posts : 47
Points : 61
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : Ampang

Back to top Go down

Re: Tentang riak, ujub dan takbur

Post by thtl on Sat Feb 16, 2013 11:02 pm

Riya',' ujub dan takbur adalah penyakit2 hati; manakala low self-esteem org yang tiada wawasan, hemah, cita-cita, tiada harga diri. Orang yg riya', ujub dan takbur ni terlebih self-esteem, manakala orang yg low self-esteem ni amat kurang rasa menyayangi dirinya sendiri.
Penyakit terlebih self-esteem spt riya', ujub dan takbur ni dirawat dgn mujahadan hati, mempunyai guru2 yg membimbingnya dan kawan2 yg dapat menegur dan menasihatinya, manakala penyakit low self-esteem dirawat dgn workshop2 motivasi dan bengkel personal development spt yg banyak di buat oleh Dr Fadzilah Kamsah supaya dia lebih berwawasan, berdisiplin dan memiliki cita2 hidup yg lebih baik utk memperbaiki diri dan kerjaya.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tentang riak, ujub dan takbur

Post by seijiseimura84 on Sun Feb 17, 2013 3:02 am

sebaik2 perasaan ialah neutral....dan ia sukar utk dicapai.
ia seperti sungai yb tenang, tak terlalu deras atau lmbt
utk jauh dari low self esteem mesti jauhi dari perasaan buruk sangka pd allah
utk jauh dari high self esteem melampau perlu ada sifat tawakal dan tawaduk dan zuhud

berdasarkan pengalaman, low self esteem tak bagus menyebabkan kita low motivation, takde mood pergi kerja, fikir pun skow
high self esteem pula mmg bagus, kerja bagus, fikiran bergelora, namun kelemahannya mudah alpa atau lalai dari tamggumgjawab agama

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Tentang riak, ujub dan takbur

Post by salmonella on Sun Feb 17, 2013 5:28 am

thtl wrote:Riya',' ujub dan takbur adalah penyakit2 hati; manakala low self-esteem org yang tiada wawasan, hemah, cita-cita, tiada harga diri. Orang yg riya', ujub dan takbur ni terlebih self-esteem, manakala orang yg low self-esteem ni amat kurang rasa menyayangi dirinya sendiri.
Penyakit terlebih self-esteem spt riya', ujub dan takbur ni dirawat dgn mujahadan hati, mempunyai guru2 yg membimbingnya dan kawan2 yg dapat menegur dan menasihatinya, manakala penyakit low self-esteem dirawat dgn workshop2 motivasi dan bengkel personal development spt yg banyak di buat oleh Dr Fadzilah Kamsah supaya dia lebih berwawasan, berdisiplin dan memiliki cita2 hidup yg lebih baik utk memperbaiki diri dan kerjaya.

Setuju tentang ni. Jadi selain hendak menghantar mereka ini ke kem2 motivasi seumpamanya, boleh tak kita sebagai sahabatnya menyuruhnya sentiasa memikirkan kebaikan2 yang telah dia lakukan pada dunia?, dan ini yang saya kata sebelum ni akan membuka jalan ke arah riak, ujub dan takbur...

salmonella
Moderator
Moderator

Posts : 47
Points : 61
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : Ampang

Back to top Go down

Re: Tentang riak, ujub dan takbur

Post by salmonella on Sun Feb 17, 2013 5:33 am

seijiseimura84 wrote:sebaik2 perasaan ialah neutral....dan ia sukar utk dicapai.
ia seperti sungai yb tenang, tak terlalu deras atau lmbt
utk jauh dari low self esteem mesti jauhi dari perasaan buruk sangka pd allah
utk jauh dari high self esteem melampau perlu ada sifat tawakal dan tawaduk dan zuhud

berdasarkan pengalaman, low self esteem tak bagus menyebabkan kita low motivation, takde mood pergi kerja, fikir pun skow
high self esteem pula mmg bagus, kerja bagus, fikiran bergelora, namun kelemahannya mudah alpa atau lalai dari tamggumgjawab agama

Tapi menurut saya, low self esteem ni tak banyak mengundang masalah ke atas orang sekeliling kerana mereka banyak habiskan masa bersendirian. Sedangkan high self esteem pula banyak memberi kesan ke atas orang disekitar menyebabkan mewujudkan sifat menyampah, meluat dan sebagainya.

salmonella
Moderator
Moderator

Posts : 47
Points : 61
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : Ampang

Back to top Go down

Re: Tentang riak, ujub dan takbur

Post by thtl on Sun Feb 17, 2013 8:44 am

sebab itulah dinamakan manusia. lawan tarik antara low self-esteem dan high self-esteem ni merupakan cabaran jiwa sepanjang masa. Low self esteem ni masalah, high self self-esteem pun masalah juga kalau tak terkawal dia jadi riak, ujub dan takabbur. Manusia yg seimbang atau insan kamil ialah yang mampu balance. Ini semua perlukan ILMU, mujahadah, pengalaman dan tunjukajar.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tentang riak, ujub dan takbur

Post by seijiseimura84 on Sun Feb 17, 2013 9:20 pm

saya lebih suka sekiranya isu ini dibedah secara detail
saya melihat ia mempunyai implikasi yg besar apabila ia disalahfahami
contohnya isu ujub, riak.....kadang2 kebanyakan kita terllau takut ujub dan riak, sehingga sanggup MENAHAN semangat motivasi yg bersemangat yg timbul di dalam hati , kearna takut semangat ini akan menyebabkan high confidence lantas lebih lalai pada agama atau ujub / riak
Golongan ini lebih suka hidup dlm keadaan lack of enthuasism atau kurang motivasi semata2 utk mengelak dari riak atau ujub atau lalai agama
Disebabkan semangat kurang motivasi dipraktikan begitu lama, akhirnya mereka sentiasa hidup dengan keadaan kurang bersemangat

Itu yg menjadikan saya sangat dillema dlm diri saya.....
Semasa saya sangat bermotivasi, saya rajin bekerja, rajin berfikir, tp hati tak boleh khusyuk solat, malah selalu cuai terhadap perintah Allah

Namun bila dah terlalku dosa disebabkan semangat motivasi, saya takut utk motivasi diri. Akibatnya saya ada tendency utk MENAHAN semangat motivasi ini dari timbul

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Tentang riak, ujub dan takbur

Post by thtl on Sun Feb 17, 2013 10:38 pm

Rasanya dah bercampur aduk atau dah jadi rojak...hehehe

ada 4 isu yg dibawa oleh doc hj:

1. Lack of motivation. Ini bukan low self-esteem, tapi malas, cuai, dah tak ada HIMMAH org arab kata, atau tak ada cita-cita, wawasan dan think big dalam hidup.
Ia kena dihantar ke bengkel dan camp motivasi daa

2. Ujub, riak, takabbur adalah penyakit2 hati yang ada pada semua anak Adam. Ini semua org kenam baik TG atau ustaz atau buruh binaan. Ia perlu kpd ilmu akhlak atau tasawwuf atau ilmu menyuluh hati. org tareqat kata kena bersuluk dan bertareqat..(kita tak rekomen sampai kena bertareqat) hehehe Ini adalah penyakit2 halus yg akan memakan amal-amal kita atau syirik khaffi. (macam anai-anai)

3. High self-esteem ni ada dua maksud, satu, bermotivasi tinggi dan kedua boleh menjurus kpd riak dan takabbur juga. Maka hi self-esteem ni bagus tapi kena jaga penyakit ujub/riak/takabbur. Nak dapat hi self esteem, kena lalui workshop dan camp self-esteem.

4. Bila Doc bermotivasi tinggi, kerja rajin tapi hati tak boleh khusyuk dalam solat dan selalu cuai akan perintah Tuhan. Ini adalah penyakit tak adanya sifat Tawazun atau keseimbangan dalam hidup kerjaya dan agama, sepatutnya kerjaya dan ibadah sama naik, sebab Iman dan Amal soleh itu sekali naik, bukan iman naik, iman turun, atau amal naik, iman turun. Kalau kerja kuat, motivasi kuat tapi ibadat lemah dan cuai, maka jadi workaholic macam org jepun dan korea. Tapi kalau kerja kuat, motivasi tinggi dan ibadah khusyuk dan makin taat akan Allah itu adalah amalan kaum salaf. Itulah kejayaan yg hakiki dan idaman para muslim. Kuat ibadah, kuat kerja dan kuat jihadnya.
Kalau kita kuat kerja, tapi malas solat, maka itu tanda kita belum ada tawazun, iman belum masuk dan amal salih belum berbuah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tentang riak, ujub dan takbur

Post by Mohd. Ikram on Mon Feb 18, 2013 3:48 am

thtl wrote:
4. Bila Doc bermotivasi tinggi, kerja rajin tapi hati tak boleh khusyuk dalam solat dan selalu cuai akan perintah Tuhan. Ini adalah penyakit tak adanya sifat Tawazun atau keseimbangan dalam hidup kerjaya dan agama, sepatutnya kerjaya dan ibadah sama naik, sebab Iman dan Amal soleh itu sekali naik, bukan iman naik, iman turun, atau amal naik, iman turun. Kalau kerja kuat, motivasi kuat tapi ibadat lemah dan cuai, maka jadi workaholic macam org jepun dan korea. Tapi kalau kerja kuat, motivasi tinggi dan ibadah khusyuk dan makin taat akan Allah itu adalah amalan kaum salaf. Itulah kejayaan yg hakiki dan idaman para muslim. Kuat ibadah, kuat kerja dan kuat jihadnya.
Kalau kita kuat kerja, tapi malas solat, maka itu tanda kita belum ada tawazun, iman belum masuk dan amal salih belum berbuah

like,like... terbaik

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Tentang riak, ujub dan takbur

Post by Hima Syafira on Sat Mar 23, 2013 2:12 pm

Terima kasih atas perkongsian ilmunya :-)

Hima Syafira
AHLI
AHLI

Posts : 3
Points : 3
Join date : 23/03/2013

Back to top Go down

Re: Tentang riak, ujub dan takbur

Post by Sponsored content Today at 4:52 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum