Cuci pakaian kat baldi

View previous topic View next topic Go down

Cuci pakaian kat baldi

Post by soni on Sun Feb 17, 2013 3:04 pm

Assalamualaikum

Saya sering confused semasa saya mencuci pakaian bernajis kat dalam baldi, jika kat lantai ada air mutanajis tentu air mutanajis itu melekat pada dasar baldi, jika saya nak buang air kat dalamnya, maka pasti akan saya balik baldi tu dan pasti ember tu telah menjadi mutanajis semua. Ada cara yang lebih elok ke? atau saya terlalu was2?

Syukran

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Cuci pakaian kat baldi

Post by Nizam on Sun Feb 17, 2013 3:11 pm

Waalaikumsalam

Dari post anta sebelum ni, ana dapat perhatikan anta ada waswas. Dengar nasihat ana, pergi dapatkan rawatan ngan psikaterist. Waswas yg dialami mungkin OCD.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Cuci pakaian kat baldi

Post by Nizam on Sun Feb 17, 2013 3:21 pm

ana pernah alami waswas mcm ni. dulu ana ngan adik ada pergi pet store. situ ada khidmat mandikan anjing. ana dok tgk exotic pet masa tu ana pakai sweeter/jaket, ana nak toleh ada seorang customer kot bawa anjing yang baru dimandikan lalu bersentuh ngan lengan ana. ana balik dengan penuh hati2 takut bekas najis tuh kena motor, kena handphone. balik ana samak tapi ana basuh 6 kali dulu kemudian last skali baru ngan air tanah. duduk tak senang ana call ustaz dia kata cara samak tu tak sah kerana kena basuh ngan air tanah dulu baru ngan air. ana jadi konfius, baju tu dah basuh dalam washing machine. tak kan nak samak washing machine kemudian ana rasakan badan ana bernajis, ana dah sentuh pintu, handset. tak kan nak samak semua tuh. ada ustaz plak suruh ana taruh skit tanah dalam washing machine, amik syarat katanya. macam2 pendapat. ada kata ana kena qadha solat kerana solat dalam keadaan najis. sampai la ana email Dr MAza dan dia jawab simple ja tak perlu samak, dia suruh lihat bahagian fatwa kat webnya. ana search dan jumpa fatwa tak perlu samak siap pendapat Imam Nawawi. Ana jadi terkejut. Kes ni sebelum ana ikut manhaj salaf.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Cuci pakaian kat baldi

Post by Ad-Dien on Thu Feb 21, 2013 11:13 am



UP

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cuci pakaian kat baldi

Post by thtl on Thu Feb 21, 2013 1:08 pm

apa susahnya, basuh, sental dan bilas dgn air bersih hingga yakin, hilang bau dan warnanya dan gunakan sabun detergen anti-bacteria paling powerful. pastikan dalam bilik air, air mengalir dgn baik ke lubang air keluar.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cuci pakaian kat baldi

Post by rul85 on Mon Feb 25, 2013 7:14 am

bagaimana pula jika ada najis di lantai tandas, kemudian kita membuka air paip utk membersihkan najis,lalu berkemungkinan air paip itu terpercik ke seluar kita,adakah menjadi najis

rul85
AHLI
AHLI

Posts : 28
Points : 46
Join date : 04/08/2012

Back to top Go down

Re: Cuci pakaian kat baldi

Post by thtl on Mon Feb 25, 2013 7:17 am

Ya jika anda nampak dan yakin, seluar boleh terus pakai, tapi jgn guna utk solat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cuci pakaian kat baldi

Post by soni on Tue Feb 26, 2013 3:09 pm

dalam kes ini sebenarnya saya nak bertanya apakah boleh saya cuci pkaian najis kat baldi, kerana pasti air kat baldi tak mengalir, saya jadi konfius, lalu jika kita buang air dari baldi, maka saya pikir air najis tadi boleh berpencar ke ember dan ke lantai, apakah saya sudah was2 atau cara saya salah?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Cuci pakaian kat baldi

Post by thtl on Tue Feb 26, 2013 6:15 pm

jika tak mahu terpencar, air najis harus dibuang dgn hati2 dan pelan2...bilas banyak kali...hingga hilang bau dan rupanya...gunakan sabun yg kuat, rendam dulu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cuci pakaian kat baldi

Post by Nizam on Tue Feb 26, 2013 6:21 pm

thtl, ana rasa akhi sil ada penyakit OCD.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Cuci pakaian kat baldi

Post by thtl on Tue Feb 26, 2013 7:09 pm

Kalau OCD tak dapatlah nak tolong dgn fiqh Taysir, kena guna fiqh syafi'iyah ajelaa...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cuci pakaian kat baldi

Post by abu_aisyah on Wed Feb 27, 2013 7:01 am

Nizam wrote:thtl, ana rasa akhi sil ada penyakit OCD.

akhi sil? Surprised

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Cuci pakaian kat baldi

Post by Nizam on Wed Feb 27, 2013 9:06 am

silap, akhi soni

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Cuci pakaian kat baldi

Post by Ad-Dien on Wed Feb 27, 2013 7:56 pm

Nizam wrote:thtl, ana rasa akhi sil ada penyakit OCD.

apa menda tu?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cuci pakaian kat baldi

Post by rul85 on Sun Mar 03, 2013 3:37 pm

saya pun rasa saya ada penyakit was2, bagaimana jika saya mengambil air dari gayung dari dalam baldi, kemudian membilas utk kencing ke, atau apa2 yg lain, berkemungkinan air yg terpercik dilantai tandas itu terkena kepada gayung saya, adakah air didalam baldi menjadi najis jika saya mengulangi ambil air menggunakan gayung yg sama..mohon tlg sikit..Smile

rul85
AHLI
AHLI

Posts : 28
Points : 46
Join date : 04/08/2012

Back to top Go down

Re: Cuci pakaian kat baldi

Post by thtl on Sun Mar 03, 2013 7:08 pm

tak, sbb kita utamakan yakin ke atas syak.
Kaedah fiqhnya, " "yakin tidak dapat digugah oleh syak"
selagi tak ada perubahan pada air dalam baldi, maka ia diyakini suci.
elakkan punca2 was-was, spt air bergenang dalam bilik air...pastikan air dlm bilik air tidak bertakung dilantai...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cuci pakaian kat baldi

Post by soni on Thu Mar 14, 2013 5:27 pm

1. jadi walaupun air mutanajjis yang saya buang kat lantai itu masih buat kaki kita basah, asalkan air itu mengalir, maka sisanya (yang ada kat lantai) dihukumi suci?
2. macam mana hukum jika ada najis yang kemungkinan besar ada kat suatu benda namun kita tak tengok semasa air itu menciprat ke benda itu, ex: ada air jatuh kat lantai bernajis dan tak jauh dari tempat jatuhnya air itu ada dinding, kemungkinan besar dinding itu terciprat tapi kita tak tengok semasa air itu menciprat ke dinding, cam na hukumnya?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Cuci pakaian kat baldi

Post by thtl on Fri Mar 15, 2013 3:42 pm

1. ya, pastikan airnya mengalir
2. apa yg ghaib dari kamu, tak usah pikir, buat sakit kepala je memikirkan sesuatu yg ghaib dari kita...fokus kpd apa yg anda nampak shj, sbb Islam itu mudah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Cuci pakaian kat baldi

Post by Sponsored content Today at 6:37 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum