Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by Mohamad hafiz on Wed Feb 20, 2013 9:07 am

Asalamualaikum semua,

Di sini saya nak kongsikan berkaitan dengan cara menujuk sesuatu dengan betul, jika ada yang sudah tahu, mohon dikongsi kepada yang lain . .

"...maka hendaklah kamu berpegang dengan sunnahku dan sunnah para khalifah al-Rasyidln al-Mahdiyyin (yang mengetahui ke­benaran serta mengikutinya, yang mendapat pimpinan ke jalan yang betul) dan gigitlah kamu dengan geraham gigi kamu." [HR Abu Daud & Tirmizi]

Berikut ialah Cara menunjuk mengikut Sunnah Rasulullah, iaitu lambang B(seperti didalam gambar), dan bukan lambang A


Video di bawah ialah tambahan penerangan Ust Azhar Idrus mengenai sunnah Nabi SAW yang menunjuk menggunakan lambang B


Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts: 824
Points: 1135
Join date: 23/01/2013
Age: 18
Location: Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by alDayyan on Wed Feb 20, 2013 11:13 am

Mohamad hafiz wrote:Asalamualaikum semua,

Di sini saya nak kongsikan berkaitan dengan cara menujuk sesuatu dengan betul, jika ada yang sudah tahu, mohon dikongsi kepada yang lain . .

"...maka hendaklah kamu berpegang dengan sunnahku dan sunnah para khalifah al-Rasyidln al-Mahdiyyin (yang mengetahui ke­benaran serta mengikutinya, yang mendapat pimpinan ke jalan yang betul) dan gigitlah kamu dengan geraham gigi kamu." [HR Abu Daud & Tirmizi]

Berikut ialah Cara menunjuk mengikut Sunnah Rasulullah, iaitu lambang B(seperti didalam gambar), dan bukan lambang A


Video di bawah ialah tambahan penerangan Ust Azhar Idrus mengenai sunnah Nabi SAW yang menunjuk menggunakan lambang B


saya x dapat tgk video tersebut..boleh x saudara atau sesiapa di sini sharekan hadis yg spesifik menunjukkan kaedah menunjuk yg selaras dgn sunnah?

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile

alDayyan
Helper
Helper

Posts: 528
Points: 721
Join date: 25/05/2012
Age: 45
Location: 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by thtl on Wed Feb 20, 2013 2:36 pm

majoriti manusia guna lambang B, guna jari telunjuk. fungsi utama jari ni ialah utk tunjuk arah dan komitmen (macam dalam tasyaahud)

lambang A, jarang org guna, ibujari tak banyak org guna daa..


ini isu remeh temeh FB yg dihebohkan utk nak create sensasi


thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by Mohamad hafiz on Wed Feb 20, 2013 2:44 pm

Tapi Tak diwajibkan menunjuk dengan jari telunjuk . . mungkin mengikut adat kot hehehe

Dari Hasan bin Ali, cucu Rasulullah SAW, bercerita: “Aku bertanya kepada pamanku Hind bin Abi Halah. Ia adalah seorang ahli dalam meriwayatkan tentang sifat Rasulullah SAW. Tanyaku: “Ceritakanlah kepadaku bagaimana cara Rasulullah SAW berbicara?” Pamanku menjawab: “Rasulullah SAW adalah seorang yang banyak mengenyam kesusahan. Beliau selalu berfikir (bahkan hampir) tidak sempat beristirahat santai. Beliau lebih banyak diam (tidak berbicara), beliau tidak berbicara kecuali apabila perlu. Membuka dan menutup pembicaraannya dengan menyebut Asma Allah SWT. Isi pembicaraannya padat dengan makna. Kata-katanya jelas, tiada yang sia-sia dan tiada pula yang kurang dipahami. Beliau SAW tiada berlaku kasar dan tidak pula pernah menghina. Ni’mat Allah SWT dibesarkannya walaupun hanya sedikit. Selain itu, beliau tak pernah mencaci makanan dan minuman, tidak pula memujinya. Tidaklah dunia menjadikannya marah dan tidak pula beliau marah karena dunia. Bila kebenaran dilanggar orang, maka tidak ada sesuatu yang dapat menahan amarah beliau hingga beliau dapat memenangkan kebenaran itu. Beliau tidak akan marah kalau hanya karena dirinya dan tidak pula beliau membela diri beliau sendiri. Bila beliau menunjuk (sesuatu), beliau tunjuk dengan tangan seutuhnya (bukan hanya dengan jari telunjuk)… Sebesar-besar ketawanya hanya tersenyum. Bila beliau tertawa, terlihat manis sekali bagaikan butiran salju (terlihat giginya yang putih).” (HR. Tarmidzi).

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts: 824
Points: 1135
Join date: 23/01/2013
Age: 18
Location: Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by thtl on Wed Feb 20, 2013 3:17 pm

ini hadis syamail...entah2 dhai'if. nanti ana semak dalam syamail Muhammadiah

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by thtl on Wed Feb 20, 2013 3:43 pm

225- حَدَّثَنَا سُفْيَانُ بْنُ وَكِيعٍ ، قَالَ : حَدَّثَنَا جُمَيْعُ بْنُ عُمَرَ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ الْعِجْلِيُّ ، قَالَ : حدَّثنِي رَجُلٌ مِنْ بَنِي تَمِيمٍ مِنْ وَلَدِ أَبِي هَالَةَ زَوْجِ خَدِيجَةَ يُكْنَى أَبَا عَبْدِ اللهِ ، عَنِ ابْنٍ لأَبِي هَالَةَ ، عَنِ الْحَسَنِ بْنِ عَلِيٍّ ، قَالَ : سَأَلْتُ خَالِي هِنْدُ بْنُ أَبِي هَالَةَ ، وَكَانَ وَصَّافًا ، فَقُلْتُ : صِفْ لِي مَنْطِقَ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم ، قَالَ : كَانَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم مُتَوَاصِلَ الأَحْزَانِ ، دَائِمَ الْفِكْرَةِ ، لَيْسَتْ لَهُ رَاحَةٌ ، طَوِيلُ السَّكْتِ ، لا يَتَكَلَّمُ فِي غَيْرِ حَاجَةٍ ، يَفْتَتِحُ الْكَلامَ ، وَيَخْتِمُهُ بِاسْمِ اللهِ تَعَالَى ، وَيَتَكَلَّمُ بِجَوَامِعِ الْكَلِمِ ، كَلامُهُ فَصْلٌ ، لا فُضُولَ ، وَلا تَقْصِيرَ ، لَيْسَ بِالْجَافِي ، وَلا الْمُهِينِ ، يُعَظِّمُ النِّعْمَةَ وَإِنْ دَقَّتْ لا يَذُمُّ مِنْهَا شَيْئًا ، غَيْرَ أَنَّهُ لَمْ يَكُنْ يَذُمُّ ذَوَّاقًا وَلا يَمْدَحُهُ ، وَلا تُغْضِبُهُ الدُّنْيَا ، وَلا مَا كَانَ لَهَا ، فَإِذَا تُعُدِّيَ الْحَقُّ ، لَمْ يَقُمْ لِغَضَبِهِ شَيْءٌ ، حَتَّى يَنْتَصِرَ لَهُ ، وَلا يَغْضَبُ لِنَفْسِهِ ، وَلا يَنْتَصِرُ لَهَا ، إِذَا أَشَارَ بِكَفِّهِ كُلِّهَا ، وَإِذَا تَعَجَّبَ قَلَبَهَا ، وَإِذَا تَحَدَّثَ اتَّصَلَ بِهَا ، وَضَرَبَ بِرَاحَتِهِ الْيُمْنَى بَطْنَ إِبْهَامِهِ الْيُسْرَى ، وَإِذَا غَضِبَ أَعْرَضَ وَأَشَاحَ ، وَإِذَا فَرِحَ غَضَّ طَرْفَهُ ، جُلُّ ضَحِكِهِ التَّبَسُّمُ ، يَفْتَرُّ عَنْ مِثْلِ حَبِّ الْغَمَامِ
syamail no 225 bab 34

status: dha'if jiddan /amat lemah
الراوي: هند بن أبي هالة المحدث:الألباني - المصدر: مختصر الشمائل - الصفحة أو الرقم: 6
خلاصة حكم المحدث: ضعيف جداً

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by alDayyan on Wed Feb 20, 2013 4:37 pm

thtl wrote:225- حَدَّثَنَا سُفْيَانُ بْنُ وَكِيعٍ ، قَالَ : حَدَّثَنَا جُمَيْعُ بْنُ عُمَرَ بْنِ عَبْدِ الرَّحْمَنِ الْعِجْلِيُّ ، قَالَ : حدَّثنِي رَجُلٌ مِنْ بَنِي تَمِيمٍ مِنْ وَلَدِ أَبِي هَالَةَ زَوْجِ خَدِيجَةَ يُكْنَى أَبَا عَبْدِ اللهِ ، عَنِ ابْنٍ لأَبِي هَالَةَ ، عَنِ الْحَسَنِ بْنِ عَلِيٍّ ، قَالَ : سَأَلْتُ خَالِي هِنْدُ بْنُ أَبِي هَالَةَ ، وَكَانَ وَصَّافًا ، فَقُلْتُ : صِفْ لِي مَنْطِقَ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم ، قَالَ : كَانَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم مُتَوَاصِلَ الأَحْزَانِ ، دَائِمَ الْفِكْرَةِ ، لَيْسَتْ لَهُ رَاحَةٌ ، طَوِيلُ السَّكْتِ ، لا يَتَكَلَّمُ فِي غَيْرِ حَاجَةٍ ، يَفْتَتِحُ الْكَلامَ ، وَيَخْتِمُهُ بِاسْمِ اللهِ تَعَالَى ، وَيَتَكَلَّمُ بِجَوَامِعِ الْكَلِمِ ، كَلامُهُ فَصْلٌ ، لا فُضُولَ ، وَلا تَقْصِيرَ ، لَيْسَ بِالْجَافِي ، وَلا الْمُهِينِ ، يُعَظِّمُ النِّعْمَةَ وَإِنْ دَقَّتْ لا يَذُمُّ مِنْهَا شَيْئًا ، غَيْرَ أَنَّهُ لَمْ يَكُنْ يَذُمُّ ذَوَّاقًا وَلا يَمْدَحُهُ ، وَلا تُغْضِبُهُ الدُّنْيَا ، وَلا مَا كَانَ لَهَا ، فَإِذَا تُعُدِّيَ الْحَقُّ ، لَمْ يَقُمْ لِغَضَبِهِ شَيْءٌ ، حَتَّى يَنْتَصِرَ لَهُ ، وَلا يَغْضَبُ لِنَفْسِهِ ، وَلا يَنْتَصِرُ لَهَا ، إِذَا أَشَارَ بِكَفِّهِ كُلِّهَا ، وَإِذَا تَعَجَّبَ قَلَبَهَا ، وَإِذَا تَحَدَّثَ اتَّصَلَ بِهَا ، وَضَرَبَ بِرَاحَتِهِ الْيُمْنَى بَطْنَ إِبْهَامِهِ الْيُسْرَى ، وَإِذَا غَضِبَ أَعْرَضَ وَأَشَاحَ ، وَإِذَا فَرِحَ غَضَّ طَرْفَهُ ، جُلُّ ضَحِكِهِ التَّبَسُّمُ ، يَفْتَرُّ عَنْ مِثْلِ حَبِّ الْغَمَامِ
syamail no 225 bab 34

status: dha'if jiddan /amat lemah
الراوي: هند بن أبي هالة المحدث:الألباني - المصدر: مختصر الشمائل - الصفحة أو الرقم: 6
خلاصة حكم المحدث: ضعيف جداً

jazakallah pak syeikh..saya dah agak dah..

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile

alDayyan
Helper
Helper

Posts: 528
Points: 721
Join date: 25/05/2012
Age: 45
Location: 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by alDayyan on Wed Feb 20, 2013 5:10 pm

cuma dikatakan ianya adalah adat org melayu yg "kelihatan sopan" apabila mengunjukkan dgn ibu jari..

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile

alDayyan
Helper
Helper

Posts: 528
Points: 721
Join date: 25/05/2012
Age: 45
Location: 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by thtl on Thu Feb 21, 2013 2:51 am

Kalau adat Melayu, maka hendaklah dinyatakan sbg adat. Tidak boleh adat (uruf) diubah kpd sunnah. Ia sejenis pendustaan juga atas nama sunnah yg mulia.

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by Ad-Dien on Thu Feb 21, 2013 2:30 pm

thtl wrote:Kalau adat Melayu, maka hendaklah dinyatakan sbg adat. Tidak boleh adat (uruf) diubah kpd sunnah. Ia sejenis pendustaan juga atas nama sunnah yg mulia.

Orang kita Salah faham qawaid Al-'Adah muhakkamah kot ustaz. Adat memang dijadikan hujjah namun jika ianya selari dengan Syariat (Al-Quran wa As-Sunnah). Adat yang mengikut Syariat, bukan syariat mengikut kehendak adat.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3853
Points: 4173
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by yat on Thu Feb 21, 2013 7:29 pm

Jenuh depa membuatkan video UAI sbgai hujah, video UAI tu tak menjawab persoalan langsung....alih2 tunjuk dgn jari telunjuk tu sunah nabi...

yat
Moderator
Moderator

Posts: 898
Points: 1143
Join date: 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by Mohamad hafiz on Thu Feb 21, 2013 7:56 pm

Sebenarnya sunnah Yahudi memang tunjuk dengan lambang a . Itu punca utama die, cara kite tunju ni, susah nk elakkan sebab dari dulu lagi kite di Malaysia diajar tunjuk guna lambang a, Yahudi memang tidak akan senang sehingga dia berjaya menyuruh kite mengikut mereka. .

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts: 824
Points: 1135
Join date: 23/01/2013
Age: 18
Location: Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by thtl on Thu Feb 21, 2013 7:58 pm

ada bukti ke Jews tunjuk guna ibujari?

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by Mohamad hafiz on Thu Feb 21, 2013 8:16 pm

To inquire into the mysteries of God is to put the finger in one's eye; so long as the finger remains therein the eye waters ("Batte Midrashim," i. 13). To put the finger in one's teeth is to give opportunity (Tosef., Nazir, iii. 287, §§ 2-6). "The finger of the heathen is therein," or "he has a share in it." Similar to the English expression "He has more wit in his little finger than you have in your whole body," is the following, found in Ab. R. Natan (ed. Schechter, p. 59). "The finger of Eleazar ben 'Arak out-weighs all the scholars together."

Rasanya kurang yakin. . tapi ini serba sedikit boleh djadikn bukti

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts: 824
Points: 1135
Join date: 23/01/2013
Age: 18
Location: Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by yat on Thu Feb 21, 2013 9:17 pm

Mohamad hafiz wrote:To inquire into the mysteries of God is to put the finger in one's eye; so long as the finger remains therein the eye waters ("Batte Midrashim," i. 13). To put the finger in one's teeth is to give opportunity (Tosef., Nazir, iii. 287, §§ 2-6). "The finger of the heathen is therein," or "he has a share in it." Similar to the English expression "He has more wit in his little finger than you have in your whole body," is the following, found in Ab. R. Natan (ed. Schechter, p. 59). "The finger of Eleazar ben 'Arak out-weighs all the scholars together."

Rasanya kurang yakin. . tapi ini serba sedikit boleh djadikn bukti

Ni tak menjawab soalan gak, makin confuse ada, betul la cakap THTL, saja mau bikin ribut dalam FB...mai mana sunah yahdui? Satu lagi ikut uruf (budaya) tunjuk dgn jari telunjuk sama ada tgh marah, nak menghina atau sedikit kurang ajaq.....nak ikutkan tunjuk dgn ibu jari lebih sopan kalau nak refer pada sapa2 dalam majlis....

yat
Moderator
Moderator

Posts: 898
Points: 1143
Join date: 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by thtl on Thu Feb 21, 2013 9:48 pm

ya betul, maksud sunnah Yahudi atau amalan Yahudi ni ialah apa yg ditulis dalam taurat atau apa yg diamalkan di kalangan penduduk Israel di Palestine atau USA.
rasanya tak ada sebab Taurat tidaklah sedetail itu. ajaran yg detail cuma Islam sahaja hingga ke dalam toilet.
cara menunjuk dgn telunjuk atau ibujari cuma adat org melayu bila berkomunikasi bahasa isyarat dgn boss melayu, sultan atau YB atau org2 tua. Cth: Imam mesjid kampung kita bertanyakan di manakah rumah si fulan bin si fulan, maka kita tunjuk arah menggunakan ibujari kerana respect kpd tuan Imam itu...tapi kalau kita boss atau YB, bila anak buah minta tunjuk, maka kita tak ada masalah nak guna telunjuk kerana kita boss...hahaha

tapi saya tak pernah amalkan adat ni...saya mmg guna telunjuk utk tunjuk direction walaupun dia tok syaikh besar saudi ke...

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by Nizam on Sat Feb 23, 2013 12:38 pm

Tadi masa kat Baitul Ilmi Lil Aitam sebelum bermula mesyuarat Persatuan Ulama Pulau Pinang, ana ada bertanya Prof Dr Radzi mengenai hal ini, beliau tidak tahu mana asal usul artikel di fb tuh.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts: 885
Points: 1173
Join date: 24/11/2011
Age: 29
Location: Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by thtl on Sat Feb 23, 2013 12:41 pm

enta termasuk dalam persatuan ulama PP ka?

thtl
Admin
Admin

Posts: 9045
Points: 9756
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by Nizam on Sat Feb 23, 2013 12:45 pm

Tak, ana hadir untuk rekod tazkirah Prof Dr Radzi dan ust Sabri Hanif. Tak silap Baitul ilmi Lil Aitam under Persatuan Ulama PP.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts: 885
Points: 1173
Join date: 24/11/2011
Age: 29
Location: Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by Mohd. Ikram on Wed Mar 06, 2013 5:39 pm

Apa hadith yang kata Nabi SAW tunjuk macma tu? kalau tasyahud tu ye la kot..

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts: 162
Points: 214
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum