Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by Mohamad hafiz on Wed Feb 20, 2013 9:07 am

First topic message reminder :

Asalamualaikum semua,

Di sini saya nak kongsikan berkaitan dengan cara menujuk sesuatu dengan betul, jika ada yang sudah tahu, mohon dikongsi kepada yang lain . .

"...maka hendaklah kamu berpegang dengan sunnahku dan sunnah para khalifah al-Rasyidln al-Mahdiyyin (yang mengetahui ke­benaran serta mengikutinya, yang mendapat pimpinan ke jalan yang betul) dan gigitlah kamu dengan geraham gigi kamu." [HR Abu Daud & Tirmizi]

Berikut ialah Cara menunjuk mengikut Sunnah Rasulullah, iaitu lambang B(seperti didalam gambar), dan bukan lambang A


Video di bawah ialah tambahan penerangan Ust Azhar Idrus mengenai sunnah Nabi SAW yang menunjuk menggunakan lambang B


Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts: 838
Points: 1159
Join date: 23/01/2013
Age: 18
Location: Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down


Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by thtl on Thu Feb 21, 2013 7:58 pm

ada bukti ke Jews tunjuk guna ibujari?

thtl
Admin
Admin

Posts: 9270
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by Mohamad hafiz on Thu Feb 21, 2013 8:16 pm

To inquire into the mysteries of God is to put the finger in one's eye; so long as the finger remains therein the eye waters ("Batte Midrashim," i. 13). To put the finger in one's teeth is to give opportunity (Tosef., Nazir, iii. 287, §§ 2-6). "The finger of the heathen is therein," or "he has a share in it." Similar to the English expression "He has more wit in his little finger than you have in your whole body," is the following, found in Ab. R. Natan (ed. Schechter, p. 59). "The finger of Eleazar ben 'Arak out-weighs all the scholars together."

Rasanya kurang yakin. . tapi ini serba sedikit boleh djadikn bukti

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts: 838
Join date: 23/01/2013

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by yat on Thu Feb 21, 2013 9:17 pm

Mohamad hafiz wrote:To inquire into the mysteries of God is to put the finger in one's eye; so long as the finger remains therein the eye waters ("Batte Midrashim," i. 13). To put the finger in one's teeth is to give opportunity (Tosef., Nazir, iii. 287, §§ 2-6). "The finger of the heathen is therein," or "he has a share in it." Similar to the English expression "He has more wit in his little finger than you have in your whole body," is the following, found in Ab. R. Natan (ed. Schechter, p. 59). "The finger of Eleazar ben 'Arak out-weighs all the scholars together."

Rasanya kurang yakin. . tapi ini serba sedikit boleh djadikn bukti

Ni tak menjawab soalan gak, makin confuse ada, betul la cakap THTL, saja mau bikin ribut dalam FB...mai mana sunah yahdui? Satu lagi ikut uruf (budaya) tunjuk dgn jari telunjuk sama ada tgh marah, nak menghina atau sedikit kurang ajaq.....nak ikutkan tunjuk dgn ibu jari lebih sopan kalau nak refer pada sapa2 dalam majlis....

yat
Moderator
Moderator

Posts: 899
Join date: 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by thtl on Thu Feb 21, 2013 9:48 pm

ya betul, maksud sunnah Yahudi atau amalan Yahudi ni ialah apa yg ditulis dalam taurat atau apa yg diamalkan di kalangan penduduk Israel di Palestine atau USA.
rasanya tak ada sebab Taurat tidaklah sedetail itu. ajaran yg detail cuma Islam sahaja hingga ke dalam toilet.
cara menunjuk dgn telunjuk atau ibujari cuma adat org melayu bila berkomunikasi bahasa isyarat dgn boss melayu, sultan atau YB atau org2 tua. Cth: Imam mesjid kampung kita bertanyakan di manakah rumah si fulan bin si fulan, maka kita tunjuk arah menggunakan ibujari kerana respect kpd tuan Imam itu...tapi kalau kita boss atau YB, bila anak buah minta tunjuk, maka kita tak ada masalah nak guna telunjuk kerana kita boss...hahaha

tapi saya tak pernah amalkan adat ni...saya mmg guna telunjuk utk tunjuk direction walaupun dia tok syaikh besar saudi ke...

thtl
Admin
Admin

Posts: 9270
Points: 10007
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by Nizam on Sat Feb 23, 2013 12:38 pm

Tadi masa kat Baitul Ilmi Lil Aitam sebelum bermula mesyuarat Persatuan Ulama Pulau Pinang, ana ada bertanya Prof Dr Radzi mengenai hal ini, beliau tidak tahu mana asal usul artikel di fb tuh.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts: 885
Points: 1173
Join date: 24/11/2011
Age: 30
Location: Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by thtl on Sat Feb 23, 2013 12:41 pm

enta termasuk dalam persatuan ulama PP ka?

thtl
Admin
Admin

Posts: 9270
Points: 10007
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by Nizam on Sat Feb 23, 2013 12:45 pm

Tak, ana hadir untuk rekod tazkirah Prof Dr Radzi dan ust Sabri Hanif. Tak silap Baitul ilmi Lil Aitam under Persatuan Ulama PP.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts: 885
Points: 1173
Join date: 24/11/2011
Age: 30
Location: Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by Mohd. Ikram on Wed Mar 06, 2013 5:39 pm

Apa hadith yang kata Nabi SAW tunjuk macma tu? kalau tasyahud tu ye la kot..

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts: 164
Points: 216
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by thtl on Wed Mar 06, 2013 6:12 pm

Tak ada hadith

thtl
Admin
Admin

Posts: 9270
Points: 10007
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by Mohd. Ikram on Wed Mar 06, 2013 6:25 pm

Dah tu, mana datang cerita Nabi SAW tunjuk macam tu?

Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts: 164
Points: 216
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by thtl on Wed Mar 06, 2013 9:37 pm

rerakaan di FB dan Twitter daa

thtl
Admin
Admin

Posts: 9270
Points: 10007
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by abu_aisyah on Thu Mar 07, 2013 5:20 pm

biler ustaz nak wat acc fb ni?

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts: 758
Points: 974
Join date: 03/06/2012
Age: 27
Location: bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Cara menunjuk tangan dengan betul mengikut sunnah Rasulullah SAW

Post by thtl on Thu Mar 07, 2013 5:44 pm

technician arab kat ofis ana masih belum senang nak tulung ana...very soon

thtl
Admin
Admin

Posts: 9270
Points: 10007
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum