Harta Pusaka Pesaka - Faraid

View previous topic View next topic Go down

Harta Pusaka Pesaka - Faraid

Post by abuzaid65 on Wed Feb 20, 2013 2:16 pm

Assalamu'alaikum.. pekhabar sdra2 di sini? maafla dah agak lama menyepi, agak sibuk dgn urusan hidup.. terkejut jugak tgk perubahan pada laman Bicara ni.. tapi warna yg sungguh cantik dan menyamankan pandangan mata.. alhamdulillah dan tahniah buat webmaster..

2 minggu lepas ayah saya telah kembali ke rahmatullah dan ada meninggalkan sedikit harta.. beberapa hari yg lps saya ada ikuti taklimat tentang pengurusan Harta Pesaka.. cuma tak sempat nak tanya bnyk soalan sebab masa terhad.. cuma masa taklimat ada disebutkan pihak waris boleh memilih sama harta yg ditinggalkan tu boleh dibahagikan ikut Faraid atau tidak.. Faraid adalah last choice kata penceramah tu.. Jika waris ada cara lain utk bahagikan harta dan semua setuju dgn cara tersebut maka ia dibolehkan..

Benarkah demikian? Bukankah pembahagian mengikut Faraid ini telah ditetapkan Allah di dalam al-Quran ker?

Maaflah agak panjang pulak tulisan kali ini.. Jazakallahu khairan kathira atas jawapan yang bakal diberikan..


* Tajuk diubah oleh Admin kepada ejaan yang lebih tepat iaitu Pusaka.

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Harta Pusaka Pesaka - Faraid

Post by Ad-Dien on Wed Feb 20, 2013 7:58 pm



Faraid telah termaktub dalam Al-Quran Al-Karim dan Hadith Nabi sallallahu 'alaihi wasallam. Dalam Surah Al-Baqarah dijelaskan dengan agak detail bilangan pembahagiannya.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Harta Pusaka Pesaka - Faraid

Post by thtl on Wed Feb 20, 2013 9:48 pm

Hukum pembahagian secara faraid telah ditetapkan dalam AQ:
dalil:
AQS 4:11 [Allah mensyari'atkan bagimu tentang (pembagian pusaka untuk) anak-anakmu. Yaitu : bahagian seorang anak lelaki sama dengan bagahian dua orang anak perempuan]
Jika penceramah kata hukum Allah ini last choice, maka dia kena taubat, kalau tidak boleh jatuh hukum yg tidak enak ke atasnya kerana mengecilkan syariat Allah

Maksud persetujuan bersama ialah jika pembahagian (faraid) itu mendatangkan kesulitan kepada ahli waris, cthnya, rumah salah seorang anak si arwah sudah didirikan di atas tanah pesaka (arwah), dan jika dibahagi tanah itu, sbahagian dari rumah itu terpaksa dirobohkan kerana dia mendapat sekian sekian keluasan tanah, akan tetapi jika semua adik beradik muafakat nak atasi masalah tsb, itu diharuskan dgn formula yg disepakati bersama dalam semangat adik beradik.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Soalan tambahan Harta Pusaka

Post by abuzaid65 on Thu Feb 21, 2013 4:49 am

Jazakumullahu khairan kathira atas jawapan2 yang diberikan..

Arwah ayah meninggalkan sebuah rumah dan duit simpanan dalam Tabung Haji dan lain-lain.. katakan kami adik beradik muafakat utk berikan rumah itu utk emak manakala duit simpanan itu pula dibahagikan mengikut pembahagian faraid.. adakah itu dibolehkan? jika tidak boleh, apakah mekanisma terbaik bagi kes rumah tersebut?

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Harta Pusaka Pesaka - Faraid

Post by Ad-Dien on Thu Feb 21, 2013 11:21 am

حَدَّثَنَا عَبْدُ اللَّهِ بْنُ عُثْمَانَ أَخْبَرَنَا عَبْدُ اللَّهِ أَخْبَرَنَا شُعْبَةُ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ الْمُنْكَدِرِ قَالَ سَمِعْتُ جَابِرًا رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ قَالَ
دَخَلَ عَلَيَّ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَأَنَا مَرِيضٌ فَدَعَا بِوَضُوءٍ فَتَوَضَّأَ ثُمَّ نَضَحَ عَلَيَّ مِنْ وَضُوئِهِ فَأَفَقْتُ فَقُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنَّمَا لِي أَخَوَاتٌ فَنَزَلَتْ آيَةُ الْفَرَائِضِ


Telah menceritakan kepada kami Abdullah bin Utsman Telah mengkhabarkan kepada kami Abdullah Telah mengabarkan kepada kami Syu'bah dari Muhammad bin Al Munkadir mengatakan; aku mendengar Jabir radhiyallhu'anhu mengatakan; Nabi sallallahu 'alaihi wasallam mendatangiku ketika saya sedang sakit, kemudian beliau meminta diambilkan air dan berwudhu, kemudian beliau memerciki saya dengan bekas air wudhunya sehingga saya sedar, maka kutanyakan; 'Wahai Rasulullah, saya mempunyai beberapa saudara perempuan! ' maka turunlah ayat faraidh.

[Riwayat Al-Bukhari no. 6723, 6743, 7309; Al-Tirmizi no. 2097 ]

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Harta Pusaka Pesaka - Faraid

Post by thtl on Thu Feb 21, 2013 12:53 pm

Mula-mula kena bagi dulu rumah dan tapak rumah tu, lepas tu barulah kasi kat emak...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Harta Pusaka Pesaka - Faraid

Post by NAZ on Thu Feb 21, 2013 7:06 pm

1) Lihat geran rumah tu dibawah pejabat tanah mana.
2) Kira duit semua ada berapa ribu. campurkan dengan harga rumah. disitu baru tau kena mohon ka Mahkamah atau pejabat tanah.

- ingat ingat lupa prosedur nya. esok saya update

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: Harta Pusaka Pesaka - Faraid

Post by thtl on Thu Feb 21, 2013 11:38 pm

TQ Hjh Naz wa syukran jazeelan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Harta Pusaka Pesaka - Faraid

Post by abgbob on Fri Feb 22, 2013 4:48 am

terbaik..semua pihak tahudan buat pembahagian faraid dahulu
..kemudian bolehlah lepaskan bahagian masing2 kepada sesiapa yang dikehendaki(dalam kontek kes ni-ibu)takde hal.

Asset alih + tak alih nilai bawah 2 juta adalah dalam bidangkuasa Pejabat Pusaka Kecil/PTD..

abgbob
VIP
VIP

Posts : 41
Points : 43
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Harta Pusaka Pesaka - Faraid

Post by abuzaid65 on Fri Feb 22, 2013 5:11 am

Syukran jazilan wa jazakumullahu khairan kathira atas jawapan dan penerangan2 yg berikan.. bnyk membantu saya dan adik-beradik utk buat keputusan weekend ni..

sbg tambahan.. utk harta tak alih + harta alih yg bernilai melebihi rm2 juta.. kena masuk Mahkamah Tinggi.. yg ni kena pasang lawyer la.. tapi kami tak masuk dlm kategori ni la..

terbaik untuk semua..

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Harta Pusaka Pesaka - Faraid

Post by NAZ on Fri Feb 22, 2013 9:41 am

Terima kasih Tuan (abgbob).

Abuzaid65,
Mungkin link ni pun berguna setelah selesai berbincang dengan adik beradik.

http://www.kptg.gov.my/index.php?option=com_content&view=article&id=78&Itemid=57&lang=ms

Semasa bincang sesama adik beradik :
-catit apa yg dibincang (sebab penting bila dipanggil bicara fasal pembahagian harta tu nanti)
-dapatkan persetujuan masing masing supaya tidak ada yg diungkit dikemudian hari.

Ada satu buku cara cara untuk pembahagian harta tu (he he ..buku pula kat rumah)

Kalau buat kat high court..submission boleh buat sendiri. Kadang pakai lawyer lambat. Saya dulu buat sendiri aja. Yang renyah part isi borang. dan bila dipanggil bicara nanti (hu hu nak himpun adik beradik satu hal yang merumitkan)..

TIPs
syor saya...siap siap isi borang tak dapat hadir dan yg paling utama siap siap fotokopi kad pengenalan mereka dengan diakui oleh pihak pesuruhjaya sumpah.

wslm

_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: Harta Pusaka Pesaka - Faraid

Post by abuzaid65 on Fri Feb 22, 2013 10:51 am

Pn Naz,
link tu xleh diakses la.. keluar mesej
[Only Admins are allowed to see this]

apa2 terima kasih atas tips yg diberikan..
ingatkan just fotostat IC aje dah cukup, rupanya kena disahkan
pesuruhjaya sumpah lagi..

syukran jazilan..

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Harta Pusaka Pesaka - Faraid

Post by thtl on Fri Feb 22, 2013 11:17 am

Syukran jazeelan AbgBob kerana masih ada masa utk menjenguk Forum kita ni..yg heran ada tag VIP hehehe, sapa yg letak tu, Nizam ker...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Harta Pusaka Pesaka - Faraid

Post by abuzaid65 on Mon Feb 25, 2013 6:53 am

soalan tambahan.. bagaimana pula dengan kes harta sepencarian? adakah terdapat dalil yg jelas mengenai hal tersebut sebab rasanya perkara ini hanya timbul pada zaman skrg ni..

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts : 134
Points : 162
Join date : 03/12/2011
Age : 50
Location : Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Harta Pusaka Pesaka - Faraid

Post by thtl on Mon Feb 25, 2013 7:18 am

Dalil tak ada sebab wanita era salaf majoriti tak kerja..

ia timbul di zaman moden bila wanita berkerjaya, isteri boleh memfailkan di mahkamah syariah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Harta Pusaka Pesaka - Faraid

Post by Ad-Dien on Mon Feb 25, 2013 6:57 pm

abuzaid65 wrote:soalan tambahan.. bagaimana pula dengan kes harta sepencarian? adakah terdapat dalil yg jelas mengenai hal tersebut sebab rasanya perkara ini hanya timbul pada zaman skrg ni..

Fiqh muassirah ni.. Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Harta Pusaka Pesaka - Faraid

Post by thtl on Mon Feb 25, 2013 7:19 pm

fiqh apa ni Dien?
cuba type in arabic

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Harta Pusaka Pesaka - Faraid

Post by Sponsored content Today at 9:12 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum