umrah lone ranger

Page 5 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Go down

umrah lone ranger

Post by syuaib on Fri Feb 22, 2013 3:22 am

First topic message reminder :

salam tuan thtl...

saya ada membeli tiket airasia utk perjalanan pegi balik 10 hari 9 mlm...tapi setakat nih takde tarvel agnsi yang mau guide saya di sana pada kadar cas yang rendah...

apa pandangan tuan kalau saya sendirian buat umrah...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down


Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Fri Jun 07, 2013 10:02 am

syuaib wrote:saya rasa banyak agent yang bagi tumpang visa...tapi xtau charge bp...cari la...
mahal. sy ada bgtau sebelum ini. tp tak tau la kalau dpt murah dari agent lain.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Join date : 19/05/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Fri Jun 07, 2013 10:33 am

apa difinasi murah atau mahal tuan abu firdaus?

kalau murah sorang berapa? mahal pulak berapa...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Fri Jun 07, 2013 11:03 am

syuaib wrote:apa difinasi murah atau mahal tuan abu firdaus?

kalau murah sorang berapa? mahal pulak berapa...
refer to page 4. sy dah bgtau brp harganya. ingatkan boleh dpt visa yg RM60 tu, baru murah Smile

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Join date : 19/05/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Fri Jun 07, 2013 1:12 pm

RM60 tu kalau kita urus sendiri dan JIKA Saudi Arabia ada mengeluarkan Visa Pelancung spt negara2 lain. Tapi RM450 yg dicaj oleh Travel Agent hanya utk stamping Visa adalah tinggi kerana jika apa-apa berlaku, Travel Agent tsb akan bertanggungjawab. Sebab tu depa caj tinggi nak discourage org ramai dari travel sendirian. Jika harga RM60, maka gulung tikarlah travel agent jawabnya...hehehe.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by Andhy Putra on Fri Jun 07, 2013 3:18 pm

thtl wrote:selalu saya guna saudia airlines sebab kerana saya tak perlu tukar airlines direct dari Jizan terus Jeddah atau Riyadh ke KL. kalau guna airlines line saya kena tukar airport. Saudia air, domestic dan international semua satu tempat.

airline yg murah ialah Sri Lanka, Oman air, Egypt Air, Qatar, Royal Jordanian...kita kena selalu search Online guna search engine cheap ticket...hotel guna Booking.com. kena travel agent, samada kita kena travel sekali dgn depa atau kita boleh travel sendirian.

Kalau anda pertama kali datang ke KSA...saya tak recommend...unless saudara anda anda tunggu di airport Jeddah.


Terima kasih atas informasi tersebut... Sangat berguna untuk rujukan saya...
Macam saya katakan sebelum ini, saya punya saudara yang belajar di Saudi... Tue yang cadang nak travel sendiri... Insya Allah, nak ke sana bersama keluarga seramai 6 orang... Jadi kalo pakai travel agency tinggi belanjanya... Lagipun, mungkin akan bergabung dengan keluarga dari Indonesia... Jadi, macam acara keluargalah di Mekah nanti... Insya Allah... Mudahan Allah permudahkan urusan kami sekeluarga...

Andhy Putra
AHLI
AHLI

Posts : 27
Points : 27
Join date : 04/06/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by Andhy Putra on Fri Jun 07, 2013 3:20 pm

syuaib wrote:Betul kata thtl, tuan Andhy Putra. 1stimer lebih baik buat thru agent full package melainkan tumpang je visa tapi sedara mara kita guide di sana. saudian bukan macam orang kita...diorang tkde budi bahasa dan tidak membantu, mudah kena tipu...

Insya Allah, semua urusan di Mekah akan diuruskan oleh saudara saya... Cuma tengah pening dengan Visa Umrah nie... Sad Aduhaiiiii....

Andhy Putra
AHLI
AHLI

Posts : 27
Points : 27
Join date : 04/06/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by Andhy Putra on Fri Jun 07, 2013 3:23 pm

syuaib wrote:kalau tuan dah pernah pi sana, bhs arab basic ada, berani sket, bleh...1st step sampai sana (terminal haji utk selain saudi airlines), kena call taxi sebab taxi xleh masuk@tunggu dalam area airport...kalau pelawat dah sampai baru diorang leh masuk ambil...kena deal siap-siap dengan org sana...

Saya belom pernah... Insya Allah, pengalaman pertama... Bahasa Arab taklah boleh cakap bagus sangat... Dulu belajari basic saja... Bolehlah cakap benda-benda basic... Tapi, Bahasa Buku lahhh... Insya Allah, panduan ada akan digunapakai... Terima Kasih...

Andhy Putra
AHLI
AHLI

Posts : 27
Points : 27
Join date : 04/06/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by Andhy Putra on Fri Jun 07, 2013 3:26 pm

syuaib wrote:saya rasa banyak agent yang bagi tumpang visa...tapi xtau charge bp...cari la...

Ada juga carik... Dapatlah 3 Travel Agency yang leh wat Visa Umrah tanpa ambil pakej... Cuma kalo ada kenalan dari teman" anda di sini... Mungkin boleh bagi rezeki pada teman anda kan... Lagipun, cadangnya tahun depan dalam bulan May... Insya Allah...

Andai kata saya dapat kepastian dari ke 3-3 agency, nanti saya kongsikan di sini untuk rujukan bersama..

Andhy Putra
AHLI
AHLI

Posts : 27
Points : 27
Join date : 04/06/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Fri Jun 07, 2013 3:38 pm

student tu biasanya dia belajar kat Madinah. Kalau dapat turun a/port Madinah, cantiklah, tak banyak masalah. Kalau turun a/pot Jeddah tu yg masalah. Jeddah-Madinah tu jauh juga...dalam 500KM. Tapi kalau dia boleh arrange ground transport dari Jeddah-Mekah, so, no problem...hotel boleh book sendiri guna Booking.com atau student yg booking...
Gud news, mungkin dalam 2-3 bulan lagi, kerata api Jeddah -Mekah akan siap. maka jika kita turun aiport Jeddah, naik train je ke Mekkah.save cost

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Mon Jun 10, 2013 3:53 am

how about tren mekah - madinah tuan sheikh?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Sun Jun 16, 2013 7:47 am

Tren Makkah>Madinah...masih dalam planning...hehehe.
dalam istilah saudi...kalau dalam tahap planning...ianya 30-50 tahun lagi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abufaqeeh on Wed Jul 24, 2013 5:01 am

tumpang tanya.....

ada sesiapa pernah beli tiket saudi airlines via online?

abufaqeeh
AHLI
AHLI

Posts : 48
Points : 55
Join date : 25/05/2012
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Thu Jul 25, 2013 7:40 am

abufaqeeh wrote:tumpang tanya.....

ada sesiapa pernah beli tiket saudi airlines via online?
tak try air asia? ada flight ke jeddah

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abufaqeeh on Mon Jul 29, 2013 5:11 am

saya memang nak beli saudi airlines, tu yg tanya ada ke forumer yg pernah beli via online.

abufaqeeh
AHLI
AHLI

Posts : 48
Points : 55
Join date : 25/05/2012
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Mon Jul 29, 2013 5:13 am

thtl ada beli rasanya

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Mon Sep 02, 2013 9:25 am

saya selalu beli saudia online. sebab itulah yg ada direct flight dari Jizan city>Jeddah>KLIA

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by haslina on Sat Nov 30, 2013 9:06 am

Andhy Putra wrote:
syuaib wrote:saya rasa banyak agent yang bagi tumpang visa...tapi xtau charge bp...cari la...
Ada juga carik... Dapatlah 3 Travel Agency yang leh wat Visa Umrah tanpa ambil pakej... Cuma kalo ada kenalan dari teman" anda di sini... Mungkin boleh bagi rezeki pada teman anda kan... Lagipun, cadangnya tahun depan dalam bulan May... Insya Allah...

Andai kata saya dapat kepastian dari ke 3-3 agency, nanti saya kongsikan di sini untuk rujukan bersama..
assalamualaikum tuan thtl dan yang lain2..

bagaimana ya dengan pengalaman tuan2 yang pergi mengerjakan umrah bersendirian tanpa menggunakan TA? Tuan Andhy dah dapat ke TA yang boleh buat visa tu? jika ada, blh bagi sedikit pandangan?

haslina
AHLI
AHLI

Posts : 15
Points : 16
Join date : 30/11/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abufaqeeh on Mon Dec 02, 2013 3:53 am

haslina wrote:
Andhy Putra wrote:
syuaib wrote:saya rasa banyak agent yang bagi tumpang visa...tapi xtau charge bp...cari la...
Ada juga carik... Dapatlah 3 Travel Agency yang leh wat Visa Umrah tanpa ambil pakej... Cuma kalo ada kenalan dari teman" anda di sini... Mungkin boleh bagi rezeki pada teman anda kan... Lagipun, cadangnya tahun depan dalam bulan May... Insya Allah...

Andai kata saya dapat kepastian dari ke 3-3 agency, nanti saya kongsikan di sini untuk rujukan bersama..
assalamualaikum tuan thtl dan yang lain2..

bagaimana ya dengan pengalaman tuan2 yang pergi mengerjakan umrah bersendirian tanpa menggunakan TA? Tuan Andhy dah dapat ke TA yang boleh buat visa tu? jika ada, blh bagi sedikit pandangan?
banyak TA yg boleh buat visa diantaranya, tiram travels cawangan shah alam, muhammady travels dll, kalau nk tahu boleh google utk dapatkan no. fon travels2 tersebut kemudian call utk dptkan kepastian.

abufaqeeh
AHLI
AHLI

Posts : 48
Points : 55
Join date : 25/05/2012
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Mon Dec 02, 2013 10:30 am

sy pun tgh tunggu feedback dari agent utk buat umrah bulan mac insyaallah. tgh arrange utk kurangkan hari (standard 11,12 hari)

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Mon Dec 02, 2013 8:38 pm

7 hari just nice, 3 hari Mekah, 2 hari Madinah, 2 hari travelling
Bulan Mac adalah peak sebab ia penghujung musim winter di saudi arabia...cuaca aircond sepanjang hari,

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Tue Dec 03, 2013 3:27 am

yeap.. mmg saya target 1 minggu je. takyah ikut lawatan special mana2. harap2 agent dpt arrange.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Tue Dec 03, 2013 9:11 pm

Kalau kat Mekah, biasanya ziarah kubur Ma'la (kubur lama yg menempatkan Khadijah dan ramai para sahabat dan tabi'in, I KM from Haram. Juga mesjid Hudaibiah, kalau belum buat Haji, tour ke Arafah, Mudzalifah dan Mina dan kompleks melontar Jamrah.

kalau Madina, maqam Uhud, Gua Thur, mesjid2 antaranya qiblatayn, mesjid Quba dan maqam Baqi' di tepi mesjid Nabawi.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by Andhy Putra on Thu Dec 05, 2013 6:45 pm

haslina wrote:
Andhy Putra wrote:
syuaib wrote:saya rasa banyak agent yang bagi tumpang visa...tapi xtau charge bp...cari la...
Ada juga carik... Dapatlah 3 Travel Agency yang leh wat Visa Umrah tanpa ambil pakej... Cuma kalo ada kenalan dari teman" anda di sini... Mungkin boleh bagi rezeki pada teman anda kan... Lagipun, cadangnya tahun depan dalam bulan May... Insya Allah...

Andai kata saya dapat kepastian dari ke 3-3 agency, nanti saya kongsikan di sini untuk rujukan bersama..
assalamualaikum tuan thtl dan yang lain2..

bagaimana ya dengan pengalaman tuan2 yang pergi mengerjakan umrah bersendirian tanpa menggunakan TA? Tuan Andhy dah dapat ke TA yang boleh buat visa tu? jika ada, blh bagi sedikit pandangan?
Salam buat Cik Haslina,

Saya dah cuba buat survey dengan beberapa TA dan berdasarkan layanan dan jawapan yang diberikan oleh pihak TA, saya rasakan TA berikut adalah paling mudah dan berpatutan.

ZAHAFIZ TRAVEL & TOURS SDN BHD
No.11A-Jalan Singa E, 20/E Seksyen 20, Shah Alam, Selangor.
Tel : 03-55491548/1549 / Faks : 03-55423004/3005

Harga untuk Visa Umrah sahaja per orang adalah RM280 bagi tahun 2013 dan belum ada konfirmasi untuk harga bagi tahun 2014. Insya Allah, andai saya sudah ada maklumat, saya akan update di forum. Untuk pengetahuan anda, saya akan berumrah dengan izin Allah pada tanggal 19/5 hingga 31/5 2014 nanti dan semua diuruskan sendiri oleh saya. Sekian dimaklumkan.

Wasalam.

Andhy Putra
AHLI
AHLI

Posts : 27
Points : 27
Join date : 04/06/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by Andhy Putra on Thu Dec 05, 2013 6:54 pm

thtl wrote:Kalau kat Mekah, biasanya ziarah kubur Ma'la (kubur lama yg menempatkan Khadijah dan ramai para sahabat dan tabi'in, I KM from Haram. Juga mesjid Hudaibiah, kalau belum buat Haji, tour ke Arafah, Mudzalifah dan Mina dan kompleks melontar Jamrah.

kalau Madina, maqam Uhud, Gua Thur, mesjid2 antaranya qiblatayn, mesjid Quba dan maqam Baqi' di tepi mesjid Nabawi.
Salam Tuan,

Andai tidak keberatan, saya ingin bertanyakan satu soalan:

a) Insya Allah, saya akan menjalankan ibadah Umrah dari Madinah dan saya agak musykil tentang Miqat untuk berniat. Soalnya saya akan menaiki pesawat dari Madinah ke Jeddah, apa saya harus ke Bir Ali dulu untuk berniat atau boleh saya berniat langsung di Airport Madinah?

Mohon pencerahan dari pihak Tuan, Terima Kasih

Andhy Putra
AHLI
AHLI

Posts : 27
Points : 27
Join date : 04/06/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Fri Dec 06, 2013 2:09 pm

Oleh kerana ini kes yg jarang berlaku, saya hubungi org lama Madinah, Dr Abu Anas al-Madani, atau DR Basith Abdul Rahman, mudir Pondok Sg Durian. Jawapan dia, kena pakai ihram siap-siap dari hotel dan niat umrah semasa di atas flight sbaik saja plane berlepas...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by Andhy Putra on Fri Dec 06, 2013 8:42 pm

thtl wrote:Oleh kerana ini kes yg jarang berlaku, saya hubungi org lama Madinah, Dr Abu Anas al-Madani, atau DR Basith Abdul Rahman, mudir Pondok Sg Durian. Jawapan dia, kena pakai ihram siap-siap dari hotel dan niat umrah semasa di atas flight sbaik saja plane berlepas...
Alhamdulillah... Terjawab juga kemusykilan saya... Terima kasih Tuan... Saya memilih menaiki pesawat dari Madinah atas sebab kesihatan ibunda saya yang tidak membenarkan beliau untuk travel dalam jangka waktu yang lama... Apapun, terima kasih...

Andhy Putra
AHLI
AHLI

Posts : 27
Points : 27
Join date : 04/06/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Sat Dec 07, 2013 9:15 am

Ma'a salaamah.
Bila nak mai saudi? bulan ni atau januari

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by haslina on Sun Dec 08, 2013 3:53 pm

Terima kasih tuan andhy putra.. Saya sudah menghubungi TA Zahafiz. Saya baru book hotel melalui booking.com. Tiket flight belum lagi.. InsyaAllah saya dan suami bercadang untuk pergi pada bulan April. Blh tuan dan tuan thtl bg pandangan, adakah lebih baik kita pergi mengikut tarikh yang sama dengan TA yg kita ambil visa tersebut, atau boleh aje pergi mengikut tarikh yang kita pilih sendiri? Saya bercadang untuk tinggal 5 mlam di Madinah dan 9 malam di Mekah...

haslina
AHLI
AHLI

Posts : 15
Points : 16
Join date : 30/11/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by Sponsored content Today at 3:13 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 5 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum