umrah lone ranger

Page 6 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Go down

umrah lone ranger

Post by syuaib on Fri Feb 22, 2013 3:22 am

First topic message reminder :

salam tuan thtl...

saya ada membeli tiket airasia utk perjalanan pegi balik 10 hari 9 mlm...tapi setakat nih takde tarvel agnsi yang mau guide saya di sana pada kadar cas yang rendah...

apa pandangan tuan kalau saya sendirian buat umrah...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down


Re: umrah lone ranger

Post by Andhy Putra on Fri Dec 06, 2013 8:42 pm

thtl wrote:Oleh kerana ini kes yg jarang berlaku, saya hubungi org lama Madinah, Dr Abu Anas al-Madani, atau DR Basith Abdul Rahman, mudir Pondok Sg Durian. Jawapan dia, kena pakai ihram siap-siap dari hotel dan niat umrah semasa di atas flight sbaik saja plane berlepas...
Alhamdulillah... Terjawab juga kemusykilan saya... Terima kasih Tuan... Saya memilih menaiki pesawat dari Madinah atas sebab kesihatan ibunda saya yang tidak membenarkan beliau untuk travel dalam jangka waktu yang lama... Apapun, terima kasih...

Andhy Putra
AHLI
AHLI

Posts : 27
Join date : 04/06/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Sat Dec 07, 2013 9:15 am

Ma'a salaamah.
Bila nak mai saudi? bulan ni atau januari

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by haslina on Sun Dec 08, 2013 3:53 pm

Terima kasih tuan andhy putra.. Saya sudah menghubungi TA Zahafiz. Saya baru book hotel melalui booking.com. Tiket flight belum lagi.. InsyaAllah saya dan suami bercadang untuk pergi pada bulan April. Blh tuan dan tuan thtl bg pandangan, adakah lebih baik kita pergi mengikut tarikh yang sama dengan TA yg kita ambil visa tersebut, atau boleh aje pergi mengikut tarikh yang kita pilih sendiri? Saya bercadang untuk tinggal 5 mlam di Madinah dan 9 malam di Mekah...

haslina
AHLI
AHLI

Posts : 15
Join date : 30/11/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Sun Dec 08, 2013 11:24 pm

1. flight, try Saudia Airlines, sebab ia turun south terminal, imigresen lebih lancar, kalau naik airlines lain, turun di North terminal.

2. kalau kita mahu merdeka dari TA, lebih baik on our own, unless anda mahu tumpang TA ground travel dari terminal Jeddah ke Mekkah. Kalau nak naik teksi sendiri, maka lebih baik berpisah dari TA. Biasanya TA pun terima ground travel spt transport, hotel dan food malaysia ketika di sana ala buffet di hotel yg mereka duduk.
ma'a salaamah.


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by haslina on Tue Dec 10, 2013 7:19 am

Terima kasih tuan thtl... Doakan urusan saya dipermudahkan ya tuan...

haslina
AHLI
AHLI

Posts : 15
Points : 16
Join date : 30/11/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Tue Dec 10, 2013 7:51 am

Senang ke utk cari ground transport sendiri kat sana? Contoh airport ke hotel, madinah ke mekah, mekah ke jeddah? Cadang nak gi berduaan saja.

Sy dah call zahafiz travel tu. Katanya susah utk organise kalu 2 org je. Hotel dan visa no problem.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by haslina on Tue Dec 10, 2013 1:35 pm

Tuan abu_firdaus, kalau boleh berbahasa arab insyaAllah mudah..

haslina
AHLI
AHLI

Posts : 15
Points : 16
Join date : 30/11/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Tue Dec 10, 2013 1:40 pm

haslina wrote:Tuan abu_firdaus, kalau boleh berbahasa arab insyaAllah mudah..
itu la masalah saya huhu

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Tue Dec 10, 2013 9:00 pm

a_f,
turun Jeddah airport, kebanyakan ulat yg berkeliaran adalah teksi sapu..kat situ danger dia kalau kita tak biasa dgn arab dan loghat dia..tambahan soalan pertama dia..malizia? filipini, indunisie? yg dia nak pekena ialah malizi..mekah-madinah dan madinah-mekah tu tak ada masalah, sebab ada bas express SAPTCO.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by haslina on Sun Jan 05, 2014 3:28 pm

Alhamdulillah seorang sahabat saya baru balik dr umrah secara DIY...Alhamdulillah semuanya berjalan lancar, cuma visa aje dapat disaat2 akhir, mungkin
Disebabkan ramai jemaah yang nak pergi umrah semasa bulan 12..dan kebetulan pula KSA br keluarkan Visa umrah awal Safar dan Safar pula jatuh pd bulan Dec..

haslina
AHLI
AHLI

Posts : 15
Points : 16
Join date : 30/11/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Sun Jan 05, 2014 6:56 pm

berapa jumlah kos yg dia habis roughly...
brapa hari
paspot caj
air ticket
ground transport, jeddah to mecca, mecca-medina
hotel
food

pakej umrah biasanya RM4700-5000 12 hari, 10 malam

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abufaqeeh on Mon Jan 06, 2014 5:24 am

sekadar perkongsian.

Alhamdulillah saya baru balik umrah dari 21/12/2013 hingga 4/1/2014 setahun jgk duk sane  Smile 

thanks terutama buat musyrif maya syeikh thtl, hanya dgn guide syeikh sy dgn isteri n 2 org anak berjaya ke madinah n mekah.

1)tiket sy beli online saudi arabian
2)hotel kat madinah n mekah dgn booking.com
3)visa dgn umrahaj - RM350 sorg
4)pengangkutan dgn teksi ujrah (mesti pandai ckp arab baru dpt murah)
5)makan n minum - madinah lebih murah berbanding mekah (nasi arab anak unta memang best)
6)jaulah (ziarah) juga dgn teksi ujrah - kat madinah kawan tolong bawa jalan, kat mekah - pusing satu mekah 100 rial shj

kos semua termasuk shopping RM1200 - insyaAllah 2 tahun lg gi pulak  Like 

abufaqeeh
AHLI
AHLI

Posts : 48
Points : 55
Join date : 25/05/2012
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Mon Jan 06, 2014 8:59 am

Like 
murah bangat la kalau RM1200. ke RM12,000?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Mon Jan 06, 2014 9:22 am

kalu 1200 sy nak gi selalu la..

anyway, disebabkan tak confident buat lone ranger dan kawan sy yg janji nak support pun sonyap jo.. sy dah book andalusia. gi bulan march insyaallah

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Mon Jan 06, 2014 9:50 am

abufaqeeh wrote:sekadar perkongsian.

Alhamdulillah saya baru balik umrah dari 21/12/2013 hingga 4/1/2014 setahun jgk duk sane  Smile 

thanks terutama buat musyrif maya syeikh thtl, hanya dgn guide syeikh sy dgn isteri n 2 org anak berjaya ke madinah n mekah.

1)tiket sy beli online saudi arabian
2)hotel kat madinah n mekah dgn booking.com
3)visa dgn umrahaj - RM350 sorg
4)pengangkutan dgn teksi ujrah (mesti pandai ckp arab baru dpt murah)
5)makan n minum - madinah lebih murah berbanding mekah (nasi arab anak unta memang best)
6)jaulah (ziarah) juga dgn teksi ujrah - kat madinah kawan tolong bawa jalan, kat mekah - pusing satu mekah 100 rial shj

kos semua termasuk shopping RM1200 - insyaAllah 2 tahun lg gi pulak  Like 

Alhamdulillah..............bestnya...semoga tuan mendapat umrah maqbul...hehehe

dah campur tiket flight berapa?

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Mon Jan 06, 2014 9:53 am

RM 12,000.00 kot tuan...2 dewasa+ 2 anak (kecil ke besar?) kos kat flight paling murah pun akalu ada lagi seorang RM 850 x 4 =n RM 3,400.00 belum masuk hotel 12 hari dan makan minum dsb..... Suspect 

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Mon Jan 06, 2014 10:11 am

Rasanya RM12K. maka RM3K seorang. memang berbaloi.
untung travel 4 orang ni ialah kerana bilik hotel di Mekah dan Madina mmg ada 4 katil di dalamnya. cuma tak sunnah sikitla..sebab kalau ada ada anak lelaki dan perempuan remaja tidur sekali dalam satu bilik.
Tiket tu rasanya kena beli 8 bulan atau setahun in advance

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by haslina on Mon Jan 06, 2014 12:59 pm

Tuan, klau 3k seorang mmg murah..saya buat kira2, ambil hotel yg agak dekat di mekah dan madinah, transport, food, visa dan tix flite anggarannya dalam 13k++ utk 2 org. 9 malam di mekah dan 4 malam di madinah. Tix flite blm beli lg..tgh survey2 lagi..dgr2 dlm bulan feb ni MAS akan buat promo..

haslina
AHLI
AHLI

Posts : 15
Points : 16
Join date : 30/11/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Mon Jan 06, 2014 1:09 pm

Kalau Rm13K utk dua: RM 6500 per person,lebih baik ambil travel package...peace of mind. mungkin ada package yg offer, cam RM3999, 4800..
kalau lone ranger, tak usahlah ambil 12 hari cam umrah package...ambil 7 days cukup, 3 days Makkah. 2 days Madinah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by haslina on Mon Jan 06, 2014 1:12 pm

Oppss...salah pulak, 5 malam di Madinah dan 9 malam di Mekah. Saya dah bertanya dgn TA Za Hafiz, mereka kata InsyaAllah boleh kerana visa untuk 15 hr..

haslina
AHLI
AHLI

Posts : 15
Points : 16
Join date : 30/11/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by haslina on Mon Jan 06, 2014 1:16 pm

Tuan THTL, sy dah tgk, kalau mcm package yg sy cuba nak buat ni TA ambil dlm 10k seorang...cuma nak lama2 sikit d Mekah dan Madinah..Smile

haslina
AHLI
AHLI

Posts : 15
Points : 16
Join date : 30/11/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by haslina on Mon Jan 06, 2014 1:17 pm

Tuan syuib, ada rakan sy tanya TA andalusia, meraka kata blh uruskan dalam 3k seorang untuk ground..yg tu ok ke tuan?

haslina
AHLI
AHLI

Posts : 15
Points : 16
Join date : 30/11/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Mon Jan 06, 2014 1:24 pm

Biasanya TA tak layan kalau hanya dua org utk ground svc. Kalau dia layan, 3K utk 12 hari tu kira murahlah..cuma perincian ground svc tu apa...apa yg depa cover

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Mon Jan 06, 2014 1:25 pm

TA ni smart, depa nak jaga business mereka dan tak kasi banyak ruang utk rakyat Malaysia pergi sendirian...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Mon Jan 06, 2014 1:30 pm

paling murah masa offer, berapa return tix KLIA-Jeddah?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by haslina on Mon Jan 06, 2014 1:38 pm

Kawan sy yang baru balik ni, dia guna KRs untuk
Visa, tp mereka caj sekali 2.5k untuk transport dr jedah-mekah-madinah. Rasanya mahal
Sikit kan tuan thtl..

haslina
AHLI
AHLI

Posts : 15
Points : 16
Join date : 30/11/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by haslina on Mon Jan 06, 2014 1:39 pm

Klau paling murah AA promo 700++ return..dpat tix ni mmg syukur sangat2..Smile

haslina
AHLI
AHLI

Posts : 15
Points : 16
Join date : 30/11/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Mon Jan 06, 2014 1:49 pm

AA not recommended, auta airlines

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by Sponsored content Today at 4:56 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 6 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum