umrah lone ranger

Page 2 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Go down

umrah lone ranger

Post by syuaib on Fri Feb 22, 2013 3:22 am

First topic message reminder :

salam tuan thtl...

saya ada membeli tiket airasia utk perjalanan pegi balik 10 hari 9 mlm...tapi setakat nih takde tarvel agnsi yang mau guide saya di sana pada kadar cas yang rendah...

apa pandangan tuan kalau saya sendirian buat umrah...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down


Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Sun Mar 24, 2013 5:23 pm

hotel RM80 tu kena share dgn orang lain dalam satu bilik, maka saya tak jadi ambik. Buat masa ni di Mekah, budget hotel tak dapat lagi utk satu orang, sebab depa nak kita dgn group. So, hotel samada book melalui booking.com atau melalui travel agent. Madinah pun sama, kena book online melalui Booking.com

2. jika datang utk tujuan kerja, niat umrah ialah di Jeddah, sebab Jeddah juga adalah miqat.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by soleh83 on Mon Mar 25, 2013 3:43 am

Ust visa kerja saya sampai 28 hb april saja menurut penganjur expo ..bolehkah saya lajak sampai 30 hb?

soleh83
AHLI
AHLI

Posts : 6
Join date : 09/03/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Mon Mar 25, 2013 9:51 am

boleh, pergi ke saudi imigration office di Jeddah.
biasanya visa masuk saudi adalah utk 90 days, cuba cek betul2 kat pasport, apa yg saudi embassy di KL stamp dalam visa tu..flip through the pages dalam passpot anda..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by hilmi on Tue Apr 02, 2013 12:28 pm

Salam Tuan Syuaib & Ust,

Saya pun lone ranger, 6 may ni pegi. tp masih menjadi persoalan, airasia akan land kat north terminal atau hajj terminal. Tuan ada info ttg ni?


hilmi
AHLI
AHLI

Posts : 4
Points : 4
Join date : 02/04/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Tue Apr 02, 2013 12:48 pm

Air Asia land kat North Terminal. south terminal utk saudia air sahaja.
dari situ kena ambil teksi ke stesen teksi Jeddah dan dari stesyen teksi pusat bandar jeddah, ambil teksi lagi ke Mecca...
hotel dah book? guna Booking.com

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by hilmi on Wed Apr 03, 2013 7:13 am

Salam Ust, terima kasih atas makluman. Saya dengar khabar airasia akan land kan penumpang di hajj terminal, itu yg saya musykil, saya cuba dapatkan info dari airasia, tetapi support international x tahu. Saya harap turun di international terminal. sbb saya naik flight ke madinah guna saudi airline. dari North ke South mmg jauh ke ust? atau boleh jalan kaki shj?

hilmi
AHLI
AHLI

Posts : 4
Points : 4
Join date : 02/04/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Wed Apr 03, 2013 7:18 am

air asia mmg landing kat North terminal. Tapi kalau semua penumpang adalah pakej umrah kemungkinan ia akan landing kat hajj terminal..
Namun, air asia rasanya landing both, kat hajj terminal dan north terminal..cuma lebih banya di north terminal, ini akan menyebabkan ada kecelaruan pada bagasi...bagasi anda mungkin akan terbawa ke salah satu terminal tsb.

North terminal dan south terminal agak jauh, teksi caj dalam SAR 80 sekarang...saya rasa ada shuttle (bus) svc, kena tanya ground info kat north terminal atau hajj terminal

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by hilmi on Wed Apr 03, 2013 7:22 am

makna kata, airasia mgkin akan land both terminal. Boleh ke kita request utk turun di North terminal?. hmm mahal juga teksi ya..

hilmi
AHLI
AHLI

Posts : 4
Points : 4
Join date : 02/04/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Wed Apr 03, 2013 7:29 am

saya tak biasa dgn air asia. kita boleh dapat info masa check-in nanti. lagipun ia baru fly ke jeddah.
mmg mahal, sbb kita ambil satu teksi. kalau empat orang baru murah. tapi rasanya ada bus shuttle SAR 10.00

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by hilmi on Wed Apr 03, 2013 9:51 am

terima kasih ust utk maklumat tersebut
Like

hilmi
AHLI
AHLI

Posts : 4
Points : 4
Join date : 02/04/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_aisyah on Wed Apr 03, 2013 11:01 am

menarik topic ni.klu ade info harga tiket murah tu,share2 lah yer.manalah tau ade rezi jadi lone ranger jugak.

encik shuaib sila lah share pengalaman.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Wed Apr 03, 2013 11:04 am

tiket murah tak ada masalah. kena rajin2 browse website air asia, mas dan saudi air. kena plan awal. Misalnya Mac 2014. Hotel pun senang, guna booking.com.
apply visa di royal saudi embassy, jalan ampang

buka akaun al-Rajhi bank

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Tue Apr 09, 2013 7:26 am

Salam Tuan THTL saya ambil andalusia, dokumen dah setel tinggal inject je..ok tak andalusia..sebab ada kawan saya pun kata sebelum ni dia pi dengan agensi lain tak puas, dia nak pi dengan andalusia

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Tue Apr 09, 2013 7:27 am

tuan abu_aisyah, blm pi lagi pengalaman pun belum ada nak share..

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Tue Apr 09, 2013 7:32 am

kalau nak murah. selalulah rajin buka air asia, dapat je tiket RM 800.00 ++ pi balik, amik travel agent ada harga antara RM 1,800.00 -RM 3,500.00 satu kepala untuk guide di tanah haram (mutawif, makan minum, tempat mnginap, pengangkutan included spjg tempoh di haramain)

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Tue Apr 09, 2013 7:34 am

biasanya agent akan tolak kos kapal terbang siap-siap RM 3,000.00 berbanding full pakej (flight+guide)

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Tue Apr 09, 2013 7:47 am

senang ke nak dpt visa umrah lone ranger?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Tue Apr 09, 2013 8:02 am

Bro syuaib, hang x jadi ke datang lone ranger sbb dah ambik Andalusia Travel. Andalusia ni di bawah Ust Daud Che Ngah, org Tabung Haji dulu...management depa antara yg terbaiklaa..

abu_a,
rasanya senang nak ambil visa umrah lone ranger di royal saudi embassy di jln ampang tu, saya pergi itu hari pun tak ada orang...makse sure sebelah pagi, saudi ni kerja half-day je

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Tue Apr 09, 2013 9:24 am

apa kata kita forummers pakat2 buat sama2

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Tue Apr 09, 2013 10:23 am

saya kasi costing/per person: 1 week

visa RM 50.00
air ticket: air Asia RM 800.00 (pergi balik)
Teksi North Terminal ke Jeddah Taxi stand RM 40
Teksi Jeddah Taxi stand ke Mekkah RM 20
Hotel (via Booking.com) RM200 per night kalau 5 malam =RM1000
Travel ke Madina via bus xress SAPTCO = RM 60.00
Hotel Madinah (via Booking.com ) RM 200.00 X 2 malam =RM 400
Bus Madinah-Jeddah RM60.00
Jeddah ke North Terminal RM 100
Makan 1 minggu RM 120

jumlah umrah 1 minggu: RM2650
Shopping RM350
RM3000.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Tue Apr 09, 2013 10:46 am

ni sudah bagus. at least kita tak terikat dgn duration yg ditetapkan oleh pakej. nak 7 hari pun boleh (ikut cuti sekolah)

soalan : kenapa jeddah ke north terminal RM100, lebih mahal dari waktu datang?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Tue Apr 09, 2013 10:52 am

sebab, kita rushing nak naik plane, kita kena ambil satu teksi...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Tue Apr 09, 2013 10:56 am

Tapi saya worried juga dgn first timer...org yg first time datang saudi yg x bleh cakap arab ammi (street arabic) langsung...

kena ada contact no student kita di Mecca dan Medinah..
di Madinah kita dah ada IbnZubair...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Wed Apr 10, 2013 3:39 am

untuk tambang teksi tu dah kira per person atau per taxi?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Wed Apr 10, 2013 3:51 am

tuan thtl, saya xjadi pi sorang2 sbb xtau cakap arab...setakat baca surah2 pandaila...huhu...lagipun saya 1stimer...kang jadi apa-apa susah dan boleh menyusahkan orang....

apa kata pasni geng2 kita buat umrah mintak jasa baik tuan sbg guide...hehe..

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Wed Apr 10, 2013 4:12 am

tambang RM800 tu kira special cheap sale tu. sy check airasia bulan mac tahun depan harga 900 one way, belum masuk tax

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Wed Apr 10, 2013 4:19 am

air asia tak buat pun pengumuman promosi itu hari, saya saje je bukak web ida tibe2 sehala rm 404, pi balik RM 800++ saya pun xde fikir bykla...seat limit kot....hari tue bulan 1 murah (1st launch) saya book masa bulan 2 itu hari...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Wed Apr 10, 2013 4:54 am

syuaib wrote:air asia tak buat pun pengumuman promosi itu hari, saya saje je bukak web ida tibe2 sehala rm 404, pi balik RM 800++ saya pun xde fikir bykla...seat limit kot....hari tue bulan 1 murah (1st launch) saya book masa bulan 2 itu hari...
bro shuaib kata tak jadi gi sendiri.. maknanya dah cancel ke yg air asia tu?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by Sponsored content Today at 5:19 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum